Ännu oklart var S:t Olofsskolans elever ska jumpa – även Arbis i Åbo påverkas av flyttplanerna

Diskussionerna om var S:t Olofsskolan ska ha sin gymnastiksal efter flytten till Smedsgatan nästa höst är i full gång. Så värst mycket mera avslöjas inte i nuläget. Men att eleverna behöver en gymnastiksal och ska få en verkar vara helt klart.
– Det finns flera olika alternativ men jag kan inte säga mera nu. Det finns ännu inga beslut och Fastighetsverket ska ännu säga sitt, men det kommer nog att lösa sig, säger Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning vid Åbo stad.
”Sossen” är långt i från ensamma om problematiken. Elva skolor i Åbo är just nu i tillfälliga lokaler och enligt SFP:s Ulla Achrén saknar nästan alla skolorna i tillfälliga lokaler gymnastiksalar.
Achrén kompletterade för ett par veckor sedan Åbofullmäktiges flyttbeslut med en kläm om att staden ska se till att skolan har tillgång till en lokal för idrott. Klämmen, även understödd av partikamraten Terhi Vörlund-Wallenius, godkändes i fullmäktige.
Även föreningarna och organisationerna som nu använder sig av S:t Olofsskolans gymnastiksal ska ha en hemvist framöver.
Bland förslagen som utreds som möjlig plats för gymnastik och föreningsverksamhet finns enligt Achrén bland annat Sirkkala skolas gymnastiksal.
Just nu upptas salen av byggföretaget som renoverar skolbyggnaderna och bygger ett helt nytt skolhus på området.
– Salen är i mycket gott skick och vi ska utreda om det går att använda den så att verksamheten inte stör byggarbetet, säger Achrén.
Vasaramäen koulus gymnastiksal är också ett alternativ som enligt Achrén diskuterats då det gäller flera Åboskolors jumpatimmar.
Arbis påverkas också – ryms alla slöjdkurser?
Att S:t Olofsskolan flyttar till Smedsgatan innebär troligen också att man inte längre har behov av att använda Arbishusets fjärde våning för lektioner.
Arbis i Åbo flyttar också den verksamhet de haft på Klostergatan till Smedsgatan.
Där ska kurser ordnas i slöjdsalen och köket.
– Vi har ett stort behov av slöjdsalen. Just nu har vi tio olika kurser med totalt 100 deltagare. Slöjdsalen på Smedsgatan saknar tillräckligt med lagerutrymme och det går inte heller att utöva metallslöjd där, säger rektor Sixten Westerby.
Däremot går det fint att ordna textilslöjd i salen och matlagningskurserna kan troligen ordnas utan problem på Smedsgatan, enligt Westerby.
S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson säger däremot till ÅU att det inte ska vara något problem med utrymmen för förvaring vid slöjdsalen.
Inte heller Liliane Kjellman ser någon problematik då det gäller förvaringsutrymmena för slöjdkurserna.
– Jag kan inte i nuläget säga hur mycket förrådsutrymme man kan bygga där men jag tror att vi hittar en tillfredsställande lösning för det också.
Att det skulle vara problem med att ordna metallslöjd i huset på Smedsgatan kan hon inte bekräfta i nuläget men säger att hon tror att man hittar en bra lösning även där.
Yoga på vift från centrum
Även vissa yogaklasser flyttar från Åbo centrum. Villa Vinden som Arbis hyrt av Stiftelsen Hemmet i Åbo kommer inte längre att användas för yogalektioner. I stället flyttar några klasser till det kommunala daghemmet Port Arthur som öppnade i höstas.
– Utrymmet passar för yoga och går bra ihop med barnen då yogan är en tyst verksamhet. All yogaverksamhet kommer dock inte att ordnas här utan vi fyller våra egna platser först, säger Westerby.
Samarbetet i Villa Vinden har fungerat mycket bra, påpekar han. Att ordna verksamheten i Port Arthurs lokaler blir dock förmånligare för staden.
Westerby hoppas att Arbis får vara med då nya S:t Olofsskolan planeras, oavsett om det blir en helt ny byggnad eller en renoverad byggnad.
– Oberoende av var skolan landar så är det jätteviktigt att Arbis är med i planeringen så att det görs en helhetsplan även för oss. Arbis har över 3 000 kursdeltagare per år, så vi är en stor aktör på finlandssvenskt håll i Åbo.
Westerby säger att Arbis haft ett utmärkt samarbete med skolan.
– Det är lätt att samarbeta med dem. Administrativt sett så hör Arbis till svenska sidan med gemensam svensk direktör, så bra om de hålls under samma tak.
Åbo stad har diskuterat med Kulturfonden
Liliane Kjellman bekräftar för ÅU att man diskuterat med Kulturfonden om S:t Olofsskolans eventuella nybygge. Enligt henne har det bara varit frågan om diskussioner och Kulturfonden är inte officiellt inblandade i frågan nu.
– Vi har diskuterat möjligheter kring skolans nybygge men det finns inget konkret att berätta just nu.
Joel Johansson, fastighetschef vid Svenska kulturfondens kansli i Helsingfors, bekräftar också att diskussioner förts.
– Vi har haft möten men innan det finns konkreta planer så går det inte att säga något. Vi är en aktör i Svenskfinland som håller koll på vad som är på gång. Det här är det jag vet i dagsläget, säger Johansson.
Fastighetsstiftelsen vid Svenska kulturfondens främsta uppdrag är att understöda och ge bidrag till projekt som rör utbildnings- och kulturfastigheter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.