Förflytta dig till innehållet

Ännu oklart när ÅA kan utbilda klasslärare i Sverige – ”Vi måste först se att verksamheten kan bli ekonomiskt hållbar”

Åbo Akademis bildbank
gul flagga på ett hustak
Det finns en hel del att reda ut kring en möjlig klasslärarutbildning i Sverige, säger Thomas Wilhelmsson, styrelseordförande.

I våras meddelade Åbo Akademi om planer på att starta en klasslärarutbildning i Sverige. Mycket är ännu öppet då det gäller den planerade satsningen. Frågan behandlades av ÅA:s styrelse på måndagen.

– Vi gav grönt ljus för att fortsätta beredningen av ärendet. Det finns en hel del att reda ut, säger Thomas Wilhelmsson, styrelseordförande.

Utbildningen kunde möjligtvis starta hösten 2022, men det finns inget definitivt beslut om tidtabellen.

– Styrelsen har inte beslutat när det är tänkt att sätta igång.

Tanken är att erbjuda klasslärarutbildning vid ett eller flera svenska samarbetsuniversitet. Personalen skulle vara anställd av Åbo Akademi och de studerande skulle antas till och få sin examen från Akademin.

– Vi måste allra först klarlägga hur vi kan göra utbildningen ekonomiskt hållbar. Den får inte heller tära på våra basresurser, säger Wilhelmsson.

Sökes: ny intern revisor

Flera av måndagsmötets ärenden var detaljerade rutinärenden, som instruktioner för personal samt för examina och studier.

– Vi hade inget dramatiskt på listan men mycket sådant som gjorde mötet väldigt långt.

Ett av de snabbaste ärenden handlade om en rekrytering. ÅA:s interna revisor Roald von Schoultz sade upp sig i september.

– Vi diskuterade i fem minuter om vi ska köpa in tjänsten eller ha den som en egen resurs. Beslutet var att fortsätta som tidigare och rekrytera en ny.

von Schoultz blir vd för Pargas fjärrvärme efter årsskiftet. Någon akut brådska är det ändå inte att hitta en ny intern revisor, ÅA klarar sig en tid också utan en, säger Wilhelmsson.

Gadolinia kanske rivs 2022

Vid sitt möte uppdaterade styrelsen också ÅA:s fastighetsstrategi i enlighet med det som har byggts eller annars förändrats inom universitetskvarteren. Det sätt som Åbo stad nu valt att satsa i området – och allt oftare tala om ”Gamla stan” – välkomnas av Wilhelmsson.

– Planerna ser bra ut och vi har ett nära samarbete med Åbo stad.

Wilhelmsson räknar med positiva följder för ÅA då hela universitetsområdet förnyas. Den stora frågan är när Gadolinia ska rivas. Ägaren Stiftelsen för Åbo Akademi fick rivningslov för ett år sedan, och rivningen kan bli aktuell nästa år.

– Gadolinia hade kommit till vägs ände. Där finns nya möjligheter för oss i framtiden.

Mycket är ändå öppet innan det kan bli ett nybygge i kvarteret som heter ”Stjernan”, enligt stadens gamla kvarterskarta.

Hoppas på normalisering

Då det gäller ÅA:s verksamhets- och ekonomiplan samt budget för 2022 handlade det endast om små justeringar i jämförelse med 2021.

– Vi har en minusbudget, som i år, men nu landar vi nära noll.

ÅA:s ekonomi ansträngs fortsättningsvis av den medeltilldelningsmodell som Undervisnings- och kulturministeriet tog i bruk i år, säger Wilhelmsson.

– Det gäller att hålla ett öga på ekonomin.

Coronapandemin har faktiskt haft en effekt i form av minskade kostnader, men det är inget positivt. Wilhelmsson väntar på den dag då anställda och studerande igen kan arbeta, studera och resa normalt.

– Det är många som mår dåligt, så visst önskar vi att det blir ett slut på det här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter