Ännu klart vatten i Littois – ny kemisk sedimentering inte aktuell

Det är cirka fem år sedan det gjordes en kemisk sedimentering vid Littois träsk i S:t Karins för att få bukt på algproblem och göra vattnet klarare.
Innan sedimenteringen gjordes hade träsket stora problem med alger och var till och med ökänt för de rikliga algförekomsterna.
Nu är det många som vill svalka sig i Littois träsk och man kan följa med algläget på nätet, mätaren visar antingen grönt, gult eller rött. Är det grönt är det lugnt att simma, är det gult bör man vara försiktig och kolla efter, är det rött bör man undvika att simma. För tillfället är det på gränsen mellan grönt och gult och vattnets temperatur är cirka 25 grader.

ÅU besöker stranden på tisdagen för att kolla läget och fråga besökare hur de tänker när det gäller algerna.
Hannele Halkio berättar att hon bara besöker träsket ibland eller rentav ganska sällan, hon besöker andra ställen istället. Hon kollar nästan aldrig algläget på nätet.
Vesa Järvi som är med frun på stranden besöker också stranden väldigt sällan, cirka en gång om året. Han kollar heller inte algläget på nätet utan endast vattnet på plats.

Maarit Hinkkanen är ganska ofta vid träsket, hon kommer hit och solar på sina lediga dagar.
Hon har inte ännu kollat på nätet om de skulle finnas alger men hon brukar kolla då det varit varmt en längre tid.
Dessutom finns det en tavla på stranden där det också står om de finns risk för alger, säger hon.

Risto Laitinen besöker också stranden ganska ofta, åtminstone en gång per vecka. Han kollar inte på nätet eller tavlan, han kollar alltid vattnet själv och avgör om det går att simma eller inte.
Han säger att han är duktig på att undersöka vattnet. Vilja Valovirta använder däremot ofta nätet för att se om det finns alger, men simma gör hon väldigt sällan.
Enligt aktiva strandbesökare kommer det alger varje år, även efter den kemiska sedimenteringen. Algerna sägs dyka upp ganska snabbt, redan efter att det varit varmt i endast en vecka.
Inte aktuellt med kemisk sedimentering
Sami Kääriäinen från S:t Karins stad säger att det för tillfället inte är aktuellt med någon kemisk sedimentering, men att de håller koll på läget och ifall läget skulle bli dåligt kanske det kunde bli aktuellt igen.
Enligt Kääriäinen har läget varit helt okej de senaste fem åren, åtminstone bättre än vad det var före den kemiska sedimenteringen. För att göra kemisk sedimentering igen skulle det behövas pengar från till exempel Finlands miljöcentral.
Kääriäinen säger också att det görs små saker för att hålla vattnet rent. Förra sommaren hade man till exempel plockat bort alger som hade lossnat från bottnen och flytit upp på stranden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.