Förflytta dig till innehållet

Ännu inga allvarliga tillbud då hyrda båtar blivit populära – men sjöräddare noterar viss försämring till havs

Jean Lindén/SPT
Uthyraren Skipperis Yamarin- och Yamarin Cross-båtar finns på många orter i landet, som här vid gästhamnen i Aura å i Åbo. Två av båtarna är döpta efter den lokala sångarduon Matti och Teppo.

I dag är det populärt att hyra en fritidsbåt i stället för att äga en. Blir båttrafiken otryggare då en massa sjöovana människor snurrar runt i hyrda motorbåtar?

Inte nödvändigtvis, åtminstone om man får tro Skipperis marknadsföringschef Tuomas Kataila. Bolaget erbjuder tjänsten Skipperi Fleet, där medlemmarna för en säsongsavgift får tillgång till bolagets drygt 150 motorbåtar runtom i Finland, med hamnar bland annat i Vasa, Åbo, Pargas och huvudstadsregionen.

För att bli medlem måste man klara ett prov i sjö- och båtkunskap. Om man har mindre än tre års båterfarenhet måste man dessutom gå en praktisk utbildning som Skipperi ordnar.

— Där lär man sig bland annat att hantera båten och att ta i land. Märker vi att någon har problem med det så erbjuder vi fler lektioner utan extra kostnad, säger Kataila.

Antalet medlemmar i Skipperi Fleet är hemligt, men Kataila konstaterar att det har skett få tillbud med tanke på hur tjänsten vuxit. Han känner inte till några allvarliga olyckor. Mest handlar det om att föraren till exempel kört på en sten och skadat propellern när man varit på väg att ta i land.

— Utanför Helsingfors, där den tillåtna hastigheten ibland är dåligt utmärkt, har det också handlat om en del fortkörningar. Vi har ett nära samarbete med polisen och försöker upplysa båtförarna, säger Kataila.

Jean Lindén/SPT
Företaget Skipperi erbjuder tjänsten Fleet, där medlemmarna för en säsongsavgift får tillgång till ett hundratal båtar runtom i landet. För att bli medlem måste man klara ett prov i båtkunskap.

Skipperi samarbetar också med tillverkaren av båtarnas plottrar, alltså navigationsutrustning, så att förarna får varningar när det är dags att sänka hastigheten.

— Vi har stränga regler när det gäller alkohol och flytvästar. Överlag kan man alltid utveckla sitt båtkunnande, men med tanke på att vi inom någon dag uppnår över tiotusen båtresor den här säsongen så har det inte varit mycket problem.

Fler ovana förare i farten

Jukka-Pekka Lumilahti vid Helsingfors sjöräddningsförening har en lite annan bild.

Lumilahti betonar att han talar om båtuthyrningstjänster överlag, och enbart om huvudstadstrakten, då han konstaterar att läget denna säsong verkar ha gått mot det sämre.

— I fjol spelade inte hyresbåtarna någon betydande roll i våra räddningsuppdrag, även om året var ett rekordår för oss. Nu är min känsla att det skett en ökning. Ingen dramatisk ökning, men en tydlig sådan.

Det har inte handlat om allvarliga tillbud, men till exempel om att hyrda båtar kört på en sten eller fått slut på bensinen.

Lumilahti har funderat på vad som kan ligga bakom förändringen. En teori är att det i fjol fortfarande mest var vana båtförare som hyrde fritidsbåtar, medan det ökade utbudet och den ökade efterfrågan gör att en ny och mer oerfaren grupp människor nu hyr motorbåtar. Överlag märks det att många hyresbåtar är i farten.

— En del som hyr sin båt verkar också köra på platser där man kanske inte skulle köra med sin egen båt, till exempel där det kan vara stenigt.

Jukka-Pekka Lumilahti säger att uthyrare som Skipperi erbjuder bra tjänster för sina kunder för att öka båtkunnandet.

— Men vi människor är ju som vi är. Hur många av oss läser alltid manualen?

Håller koll på kunderna

Vid uthyraren Buster Rent, som hyr ut motorbåtar i Åbo, Reso och Dalsbruk, säger Katariina Nordell att man inte haft några allvarliga tillbud under åren. Även här handlar det mest om att propellrar och skäddor, alltså fenan under propellern, har tagit stryk.

Buster Rent kollar alltid med kunden att hen tidigare har åkt båt av samma storlek som hyresbåten och kan navigera tillräckligt bra.

— Har man inte åkt båt tidigare får man inte hyra av oss. Vi har alltid personal som tar emot kunden och senast där kan vi kontrollera om kunden inte kan hantera båten. Men det är ytterst sällan, bara ett par gånger, som vi i det skedet tvingats säga att kunden tyvärr inte får hyra båten.

Jean Lindén/SPT
Buster-Rent hyr ut motorbåtar med Åbo, Dalsbruk och Reso som bas. Flottan består av Buster-, Yamarin- och Yamarin Cross-båtar av varierande storlek.

Buster Rent ordnar inget prov som kunderna måste klara. Däremot erbjuder man på våren och i början sommaren en utbildning som kostar och som är öppen för alla intresserade som vill lära sig mer om båtlivet. Den består av skriftligt material, men också en hel dag med en erfaren lärare där man praktiskt lär sig köra båt.

— Där lär man sig bland annat hur man ska göra då man angör och lämnar en brygga. Vi har haft deltagare som köpt en egen båt men varit osäkra på hur man hanterar den. En del deltagare funderar på att köpa båt, men vi har också fått kunder till vår uthyrning via kurserna, säger Nordell.

Finlands Sjöräddningssällskap erbjuder tjänsten Trossen, där man för en årsavgift utan ytterligare kostnad får hjälp vid till exempel motorstrul. Trossen är än så länge knuten till medlemskapet och till en viss båt, men Jukka-Pekka Lumilahti säger att det nog diskuterats om tjänsten borde utvidgas så att den också kan gälla hyrda båtar.

Jean Lindén/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter