Förflytta dig till innehållet

Ännu hinner man söka till brandmansutbildningen – Hangöbo som jobbar i Ekenäs rekommenderar yrket

Fredrika Blomqvist
Brandförman Matias Söderblom står framför en brandbil i Ekenäs brandstation.
Brandförman Matias Söderblom är nöjd med sitt val av yrke och skulle rekommendera flera att söka till brandmansutbildningen vid Räddningsinstitutet i Kuopio.

Efter gymnasiet och armén funderade Hangöbon Matias Söderblom på att söka till polisutbildningen eller kanske stanna i armén, tills en bekant föreslog att han kunde söka till brandmansutbildningen.

I dag arbetar Söderblom som brandförman vid Ekenäs brandstation. Då han sökte sin ordinarie tjänst år 2012 var han en av 50 som sökte. Senast var det endast 9 sökande till tjänsterna på räddningsverket i Västra Nyland. Samma trend kan man se på vikariesidan där antalet också minskat under åren.

Söderblom är nöjd med sitt val av yrke och skulle rekommendera att studera till brandman om man är praktiskt lagd och vill utmana sig själv. Jobbet beskriver Söderblom som månsidigt med en hel del problemlösning.

För tillfället kan man studera till brandman i Kuopio och Helsingfors. Om man studerar i Helsingfors binder man sig till att jobba inom Helsingfors brandkår ett par år.

Sista anmälningsdagen till brandmansutbildningen vid Räddningsinstitutet i Kuopio är fredagen den 18 augusti. Utbildningen räcker ett och ett halvt år.

Närbild på brandförman Matias Söderblom framför en brandbil på Ekenäs brandstation.Fredrika Blomqvist
Matias Söderblom beskriver brandmansyrket som mångsidigt och utmanande där man får öva en hel del problemlösning.

Söderblom studerade till brandman i Kuopio och rekommenderar skolan för andra. Förutom brandmansutbildningen har Söderblom också avlagt en underbefälskurs på ett år.

– Det var väldigt enkelt att studera i Kuopio. Under min studietid bodde jag i Hangö och körde på söndagen till Kuopio och bodde under veckan på skolans internat. Vill man stanna över helgen i Kuopio är det också möjligt. Under vardagarna så erbjuder skolan morgonmål, lunch och middag så man kan gå utbildningen utan att behöva lägga ut större summor, säger Söderblom.

Till inträdesprovet hör ett psykologiskt och ett fysiskt test. Om man misslyckas på det psykologiska testet så är det två år i kraft innan man kan söka in till utbildningen igen. Även ett par fobitester görs, som exempelvis klaustrofobi och höga höjder.

Bild tagen inne i Ekenäs brandstation. En ambulans är längst fram i bilden och i bakgrunden ser man en brandbil.Fredrika Blomqvist
Brandstationen i Ekenäs är en av 12 ordinarie brandstationer i Västra Nyland.

Brandmansutbildningen är på institutnivå, men man diskuterar utbildningens framtid och om man borde övergå till en yrkeshögskola istället. Söderblom är själv av den åsikten att arbetet inte kräver en yrkesutbildning.

– Vi är lite på vår egen ”institut-ö” och det finns många utbildningar där vi inte får några studiepoäng till godo från brandmansutbildningen. Därför är det bra om utbildningen är kort, säger Söderblom.

Av brandmännen vid Ekenäs brandstation har majoriteten studerat vid Räddningsinstitutet i Kuopio, endast en brandman har studerat i Helsingfors.

Utbildningen går på finska men man har rätt att avlägga proven på svenska. Med ungefär fyra års mellanrum ordnas utbildningen även på svenska, senast ordnades den i Vasa. Söderblom anser att man borde undersöka om det inte kunde vara möjligt att ordna utbildningen på svenska här nere i Västnyland nästa gång.

– I Nyland finns den största mängden brandmän på jobb. Därför tänker jag mig att det kunde vara klokt att ordna utbildningen i våra trakter så att tröskeln att söka till utbildningen blir lägre, säger Söderblom.

Söderblom funderar även om man kunde göra någon form av pilotprojekt där man samarbetade med Räddningsinstitutet i Kuopio. Man kunde hålla teoridelar i Västnyland och de praktiska kurserna i Kuopio. För trots att utbildningen är kort kan avståndet skrämma sökande som anser att Kuopio ligger för långt bort.

Närbild på en brandbil med öppna sidoluckor där man kan se all utrustning som finns i brandbilen.Arkiv/Fredrika Blomqvist
Varje måndag går man igenom brandbilens utrustning och ser till att allt finns med och på rätt plats. Det är viktigt att allt är i sin ordning då brandmännen har en startberedskap på en minut.

Vid brandstationen i Ekenäs är medeltalet ett larm per dygn.

– Som brandman i dag reagerar man på olika händelser i samhället och inte bara bränder. Ofta när det går samtal till 112 rycker vi ut med en brandbil för att kolla läget, säger Söderblom.

Brandmän agerar på många olika sorters olyckor som till exempel trafikolyckor men även kemikalieolyckor. Till brandmans utbildning hör en kurs i första delvården vilket ger dem kompetens att jobba i en ambulans så länge det finns en akutvårdare med i ambulansen. Minimikravet är att stationen ska ha en brandbil och två ambulanser, vilket Ekenäs station har. Förutom det har stationen även tre båtar, varav två finns i Ekenäs hamn, en skylift och en gripbil. Brandstationen i Ekenäs hör också till en av fyra stationer i Västnyland som har dykarberedskap.

– Här finns mycket specialkunskap och det är viktigt för oss att upprätthålla den kunskapen, säger Söderblom.

Inne i Ekenäs brandstation. En av brandstationens båtar, en skylift och en gripbil syns på bilden.Fredrika Blomqvist
Brandstationen är en av fyra stationer i Västnyland som har dykberedskap. Förutom det har de tre båtar, varav två är i hamnen, och en skylift och en gripbil som de kan använda sig av vid behov.

– Som det är nu jobbar vi under undantagstillstånd vilket innebär att vi jobbar 24 timmar och sen är vi lediga tre dygn, det kallas 24/72, säger Söderblom.

Undantagstillståndet har gjort det möjligt för många att syssla med annat vid sidan av brandmansyrket. Söderblom berättar att det till exempel finns de på stationen som har en yrkesutbildning och som arbetar som byggarbetare vid sidan av brandmansyrket.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter