Förflytta dig till innehållet

Annika Tidström tipsar Pargasunga, minns att du inte är ett vitsord!

Annika Tidström, professor vid Vasa universitet, talar inspirerande om framtidsval för gymnasiestuderande. Studiehandledaren kollar inte mobilen, utan har fotograferat Tidström. Foto: Anja Kuusisto


– Hälsa Annika, hon var jättebra!
– Ja faktiskt, hälsa henne, det var superbra!
Ett par gymnasieelever hojtar till sin studiehandledare Lotta Sundgren som ska på lunch med Annika Tidström, professor vid Vasa universitet.
Tidström har precis innan lämnat salen i egenskap av talare och hon har sannolikt slagit hål på många myter om hur en professor är, vad det betyder att doktorera, vilka vägval i livet som leder till vad.

”Allt går inte som planerat, till exempel kom italienskan på köpet…”

– Ni förstår jag for till Tyskland för en termin vid ett tyskt universitet där det fanns 42 000 studerande. Jag som är från lilla Pargas och studerade i Vasa. Jag skulle lära mig tyska.
– Fyra månader senare kom jag hem och hade lärt mig italienska, jag umgicks så mycket med italienare.
Det är så mycket i livet som inte blir precis såsom man har tänkt sig. Det kan bli bättre, sämre eller helt enkelt annorlunda. Att låsa sig vid tanken på hur en professor ser ut och låter blir till exempel lätt fel, bevisar Tidström.
– Jag märkte att det här med att läsa ekonomi var rätt intressant men egentligen tyckte jag att jag skulle trivas som lärare. Så då måste jag ju skriva en doktorsavhandling, så att jag kunde bli lärare vid Hanken. Det blev jag också, men numera är jag professor i företagande vid Vasa universitet, som är ett finsk universitet.
– Då när jag var i er ålder och skrev studenten i Pargas kändes Åbo så nära. Så hade jag en pojkvän som studerade i Vasa så jag sökte dit. Nå det gick nu inte alls som det skulle, studierna nog, men inte med pojkvännen.
Så här kan det låta när hon talar om yrkes- och studieval för Pargas svenska gymnasiums andra- och tredjeklassister.
De har en temaförmiddag inom ramen för studiehandledning.
De har hört ingenjören Martti Granlund som numera jobbar som fotbollstränare, styrelseproffset Ann-Christine Sundell och sist ut är PSG-alumnen Tidström, som ber alla elever med föräldrar födda 1975 hälsa hem, för hon har varit klasskompis med dem, förklarar hon.

”Var inte rädd för att prova lite stora stövlar”

En del av den vägkost de andra ger återkommer Tidström ockå till. Sundell har bland annat visat en bild på en fågel iklädd för stora gummistövlar och talat om vikten av att våga språnget, ibland kliva in i lite för stora stövlar.
Tidström betonar att man inte ska låsa sig vid invanda mönster, att en öppen attityd är viktig, att man ska respektera olikhet och att ingen är mer värdefull än andra.
– Hela livet är en skola, det bara fortsätter. Det hjälper inte att säga ”jag visste inte” eller ”ingen har berättat för mig att”. Ta reda på, säger jag, vi har alla ett eget ansvar.
– Att förklara sig med att ”jag är nu sådan att” hjälper inte heller. Göm dig inte bakom hurudan du tycker att du är, det är ingen ursäkt, jobba på ditt beteende i stället!
– Se till att du blir en som kan samarbeta med många slags mänskor, se till att du blir en tillgång i kafferummet. Det är inte vilket vitsord du fick som avgör, men din attityd kan avgöra.

Andra- och tredje klassister i Pargas svenska gymnasium. Foto: Anja Kuusisto


LÄS ÄVEN: Lång matte vinner terräng, men studerande väljer också enligt intresse

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter