Annica Lindfors ska jobba med att förbättra Nordkalks cirkulära ekonomi – ”Också miljön vinner på att vi inte måste bryta ny sten”

Nordkalk vill satsa stort på cirkulär ekonomi, och Annica Lindfors ska leda processen. Foto: Lukas Söderqvist
Nordkalks nya strategi, som publicerades i början av 2020, har satt stort fokus på cirkulär ekonomi. Som del av strategin har Annica Lindfors utnämnts för att leda affärsområdet cirkulär ekonomi hos Nordkalk.
Lindfors har jobbat vid Nordkalk sedan 2012 och har haft flera befattningar inom forskning och utveckling och försäljning. Hon övergår till att fokusera på cirkulärekonomifrågor så fort Nordkalk funnit en efterträdare till hennes nuvarande post.
Cirkulär ekonomi innebär att utnyttja material så effektivt som möjligt och återanvända material och biprodukter så gott det går.
– Till exempel kan man använda filterstoft från kalkugnar som råvara i strukturkalk och markstabiliseringsprodukter, säger Lindfors.
Cirkulär ekonomi spar på naturen
Hon förklarar att cirkulär ekonomi är som att handla secondhand-kläder. Istället för att alla köper nya kläder kan man istället handla begagnade kläder, och på så sätt kan samma plagg ännu komma till användning.
Samma princip fungerar inom kalkindustrin: man behöver inte alltid bryta ny kalk, utan kan istället använda sig av antingen det egna företagets eller något annat företags biprodukter.
– Också miljön vinner på att vi inte måste bryta ny sten. Det spar på naturen. Med cirkulära produkter är dessutom helhetsutsläppen oftast lägre.
Själva principen har länge varit del av Nordkalks verksamhet, eftersom företaget alltid har letat efter nya sätt att utnyttja biprodukter och material som man just då inte haft någon användning för.
– För fem, tio år sedan, då man började prata om cirkulär ekonomi insåg vi att det här är något vi redan hållit på med, även om vi inte aktivt pratat om det.
Genomsyrar hela verksamheten
Att anställa någon som specifikt ska jobba med att förbättra både Nordkalks och företagets klienters cirkulära ekonomi är dock nytt.
Nu vill Nordkalk fokusera mera på att utveckla mera innovativa lösningar och att kommersialisera dem. Lindfors förklarar att det är viktigt att tänka på återanvändning av materialströmmar redan i planeringen av processer.
– Cirkulär ekonomi är inte ett helt skilt verksamhetsområde, utan det genomsyrar allting vi gör: försäljning, utveckling, produktion, hela vår distributionskedja. Men samtidigt behöver vi en skild enhet som fokuserar på cirkulär ekonomi.
Lindfors jobbade tidigare som företagets Key Account Manager för kundsegmentet jordbruk, energi och vatten inom Nordeuropa, där hon haft mycket direkt kontakt med Nordkalks kunder.
Hon har märkt att kunderna allt oftare frågat om cirkulär ekonomi och hur man kan förbättra användning av material.
Vill skapa vinn-vinnsituationer
Dialogen har alltid funnits där, men nu vill Nordkalk ingå djupare samarbete med kunderna.
Mycket fokus ligger på att skräddarsy lösningar, eftersom Nordkalk har ett så brett nätverk av kunder inom olika industrier med olika förutsättningar. Nordkalk samarbetar bland annat med byggnads-, pappers och jordbruksindustrin.
Nordkalk vill skapa vinn-vinnsituationer genom att använda sitt kunnande inom kalkbaserade materialströmmar till att hjälpa företag att bli av med biprodukter och material som de inte själva har användning för.
– Drömkonceptet är att få in en materialström från en industri, förädla den och föra den vidare till en annan industri, säger Lindfors.
Annica Lindfors
Bosatt i: Åbo
Utbildning: Utexaminerad diplomingenjör (processteknik) år 2001 från Åbo Akademi
Familj: Man och två barn
Semesterplaner: Stug- och båtliv i Åbolands skärgård
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.