Anne Bergström: Branddepån blir som en karamell när den är klar


Tornet till branddepån (byggaden i bild) plockades ned till flaket och står nu intill huset i väntan på restaureringen.
Corona eller inte går livet vidare med många slags arbeten, och var annanstans än precis intill kyrkogården skulle det här bevisas på måndagen i Pargas.
Då var nämligen Jalonens kranbil beställd för att plocka ned tornet på brandepån, en gammal medfaren men mycket speciell byggnad intill kyrkan.
– Branddepån restaureras i ett Leader-projekt som började redan i fjol. Det är projekt som hembygdsföreningen driver, men där samarbetsparterna är många och uppslutningen stor, säger museiamanuens Anne Bergström i Pargas.
Hon nämner bland annat församlingen och Gamla Malmens invånarförening som sådana.
– När restaureringen som görs med Jonatan Reuter i spetsen är klar kommer depån att vara som en karamell, med tornet på topp, säger Bergström.

Invändigt i nuläget. I början av förra seklet förvarades här brandsläckningsutrustning. Foto: Anja Kuusisto
Branddepån är en skyddad byggnad. Lena Långbacka, sekreterare vid hembygdsföreningen, har tagit den som något av sitt skötebarn.
Renoveringen av byggnaden har planerats länge, och Långbacka har jobbat med planeringen och för finanseringen – som inbegriper talkoarbete, Leader-finansiering, jippon med mera. Totala budgeten går på 70 000 euro.
Välvt plåttak från förra sekelskiftet är mycket sällsynt
En sak som gör byggnaden är så speciell är det välvda plåttaket – och förstås det fina tornet eller lyktan.
När lyktan var i bruk i början av förra seklet var det där man blåste i ett signalhorn vid brand, och på så sätt gick kallelsen till brandmän i Pargas.
Branddepån var Pargas frivilliga brandkårs brandstation från det att byggnaden stod klar 1907 till år 1926. I själva byggnaden förvarades också släckningsredskap.
Invändigt har restaureringsarbetet redan börjat.
Talkoinsatser välkomna senare, och inte flera personer samtidigt
– Det kommer nog att krävas talkoinsatser i fortsättningen också, säger Långbacka, men till allmänna talkon kan vi förstås inte kalla folk just nu. Intresserade kan i stället ta kontakt.
Det är via Leader-finansierinen föreningen har kunnat deltidsanställa Jonatan Reuter för hantverket.
Branddepån får permanent utställning om brandmännen
När byggnaden är färdigt renoverad ska den få en egen utställning om brandkårsverksamheten.
– Utställningen ska finnas inne i huset men alltid vara öppen för insyn. Det är en utmärkt och central plats för en utställning, säger Bergström.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.