Anna-Maja Henriksson: ”Intressantare att rösta då man inte vet vem som blir vald"


Anna-Maja Henriksson träffade väljare i Kimito under torsdagen. Foto: Patricia Torvalds
Då partiordförande Anna-Maja Henriksson ställer sig framför ett fullsatt rum av SFP-kandidater och anhängare i Villa Lande i Kimito betonar hon vikten av att gå och rösta och att få folk runt sig att rösta i det stundande riksdagsvalet.
Att Henriksson väljer att lägga så stor vikt vid just den här frågan är kanske inte så konstigt, det är nämligen ingen självklarhet att SFP får in en kandidat från Egentliga Finland i den kommande riksdagen. Men trots orosmolnet har Henriksson en positiv syn på framtiden.
– Jag tror vi har goda möjligheter att få in en av våra 17 kandidater. Jag tror man har insett värdet av att ha en SFP-kandidat som driver de frågor som är viktiga för svensk- och tvåspråkiga i hela regionen, konstaterar hon.
Det finns ingen självklar vinnare
Något som bidragit till risken för att SFP i Egentliga Finland potentiellt blir utan en plats i den kommande riksdagen är bristen på en klar favoritkandidat, något som partiet haft i tidigare val.
Trots att det här oroar många ser Henriksson det som ett bra utgångsläge.
– Det finns en mobiliserande kraft i att ingen vet vem som blir vald, det gör att det blir mer intressant att gå och rösta, konstaterar Henriksson.
Vargen och skarven intresserar
Vargen och skarven har varit viktiga frågor för partiet och dess väljare ute i skärgården. Enligt Henriksson har behandlingen av skarvfrågan skötts på ett bristfälligt sätt av den förra regeringen.
År 2016 valdes Henriksson till ordförande för en skarvarbetsgrupp som enligt henne kom med en rad konkreta förslag på åtgärder som sedan aldrig implementerades.
– Arbetsgruppen kom med en gedigen rapport och konkreta besked som man sedan inte gick vidare med. Det är de politiska besluten som fattas. Också i den här frågan är det mycket som landar på nästa regering, beklagar Henriksson.
I vargfrågan förespråkar Henriksson idén om att de regler för skyddsjakt som gäller i Lappland även borde gälla i resten av landet.
– Myndigheterna måste ta vargfrågan på allvar, vargen hör inte hemma i bebyggelsen, slår Henriksson fast.
Förra regeringen gav Karlö sin bro, är det Nagus tur nu?
Bron mellan Pargas och Nagu är något som länge väckt känslor och besvikelsen var för många stor då förra regeringen beslöt att bevilja pengar för byggandet av en bro i Karlö medan bron mellan Pargas och Nagu uteblev.
Enligt Henriksson är det viktigt för partiet att den här frågan inte glöms bort under nästa mandat period.
– Det är en stor fråga som måste finnas med i tankarna då man ser på hur olika infrastrukturprojekt ska föras vidare, konstaterar hon.
Huruvida något beslut i frågan kommer att fattas under de kommande fyra åren vill hon inte spekulera i.
– Det är svårt att säga, det beror på hur nästa regering ser ut.
Entimmeståget väcker starka känslor
För många Åbobor är entimmeståget till Helsingfors en viktig valfråga. Inom SFP skiljer sig åsikterna om den omdiskuterade tågförbindelsen radikalt.
Många kandidater i Nyland ställer sig skeptiska till entimmeståget medan flera kandidater från Egentliga Finland förespråkar initiativet.
– Alla regioner har rätt att jobba för sina intressen och jag tror att också den här frågan hittar en lösning, kommenterar Henriksson situationen.
Patricia Torvalds
patricia.torvalds@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.