Anhöriga till Estoniaoffren har kämpat för ny utredning i årtionden: ”Hoppas vi en gång för alla får reda på sanningen”

— Det är en bra början i alla fall, säger Lennart Berglund, ordförande för Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga, om den dykoperation som på torsdag inleds under ledning av Estland.
Enligt Berglund har han och många andra anhöriga i snart 27 år efterfrågat en ny utredning om varför Estonia förliste i september 1994. Det är ännu oklart om det blir en ny utredning, men åtminstone ska vraket granskas grundligt.
Berglund är själv en av dem som förlorade en anhörig i olyckan.
Ser flera brister i ursprungsrapporten
Berglund säger att stiftelsen tidigare har bett om lov av svenska myndigheter att få genomföra egna dykningar till vraket.
— Vi fick aldrig ett egentligt beslut då vi frågade om det tillståndet. Svaret blev endast att det inte finns någon i Sverige som kan bevilja sådana tillstånd.
Dessutom har stiftelsen i estländsk domstol krävt att få en förklaring till hur Estonia kunde sjunka som hon gjorde.
— Där fick vi 2019 ett beslut som fastslog att regeringen var tvungen att besvara vår förfrågan på ett korrekt sätt.
Berglund säger att orsaken till att stiftelsen i över 20 år har kämpat för att få en ny utredning är att den ursprungliga enligt dem innehåller betydande brister.
— Den ursprungliga utredningen var felaktig. Det kunde vi konstatera nästan direkt efter att den kommit ut. Det var en massa omständigheter man inte hade tagit hänsyn till, säger Berglund.
— Vi sa redan då att så länge man inte visar att det finns ett hål i skrovet så är rapporten inte korrekt.
Han känner besvikelse över att frågan inte har klargjorts tidigare.
— Jag hoppas verkligen att vi anhöriga nu en gång för alla ska få reda på sanningen. Lyckas man inte få fram den i samband med dessa utredningar så måste vraket bärgas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.