Reglerna för FPA-resor ändrar – har du koll på vad som gäller efter den 1 juli?


Mathias Willstedt och Hilkka Suominen är bekanta med varandra och för Suominen är det viktigt. Hon vill ha kvar ”sin” taxi. Foto: Monica Forssell
Som sjuåring insjuknade Pargasbon Hilkka Suominen i polio och blev aldrig helt återställd. I dag är Suominen 78 år, bor i en villa i stadsdelen Rödjan och är helt och hållet rullstolsbunden.
– Kommer jag fortfarande att få anlita min bekanta taxiföretagare? Stiger självrisken? Kommer människor i högre grad än tidigare att tvingas samåka? Suominen listar farhågorna inför den 1 juli då vissa förändringar beträffande taxiresor som bekostas av Folkpensionsanstalten, FPA, träder i kraft.
Skrolla neråt för ett sammandrag av förändringarna gällande FPA-resor
I fjol gjordes det ungefär 300 000 FPA-resor i Egentliga Finland. Resor till och från läkare, tandläkare och rehabilitering. Kort sagt – vård av olika slag som resenären behöver men inte kan få om hen inte kan ta sig till och från vårdinrättningen med taxi.
På nationell nivå var kostnaderna för de här resorna kring 160 miljoner euro.
Viktigt med bekant chaufför
Just i dag ska Hilkka Suominen åka till centrum av Pargas för få fysioterapi.
Naguföretagaren, Taxi Andersson, kommer att parkera utanför ytterdörren kl 13.10 och den bekanta chauffören, Mathias Willstedt kommer att ringa på dörrklockan. Om assistenten Susanne Roslöf inte skulle vara på plats skulle Willstedt komma in och hjälpa Suominen ut genom dörren och in i taxin.
Samåkning ska bli vanligare
Det finns olika slag av FPA bekostade taxiresor och Suominen har rätt till så kallad egentaxi vilket betyder att det alltid är samma taxiföretagare som kommer när hon behöver taxi.
Alla som är sjuka har ändå inte vare sig behov eller rätt till egentaxi utan de flesta får nöja sig med att taxiföretaget och chauffören varierar.
Dessutom är det meningen att så många som möjligt ska samåka och det betyder att FPA-taxin också kan plocka upp andra patienter som ska åka åt samma håll.
Inte möjligt att beställa direkt av taxiföretagaren längre
De flesta som har rätt att åka taxi på FPA:s bekostnad beställer sin bil på ett så kallat FPA-telefonnummer. En bråkdel har valt att ringa direkt till taxiföretaget men då har de varit tvungna att ansöka om ersättning i efterskott, de har betalat en dubbel självrisk och samtidigt har de gått miste om avgiftstaket.
De som har beställt sin taxi via FPA-numret har betalat en självrisk på 25 euro per resa, dock max 300 euro per år.
I bakgrunden spökar nya taxilagen
Den 1 juli ändras systemet så att alla FPA-taxin måste beställas på ett visst nummer och möjligheten att beställa taxi direkt av en taxiföretagare slopas. Vissa förändringar då det gäller ersättningar för följeslagares resor införs också.
Bakgrunden till förändringen är den förnyade lagen om taxitrafik, som träder i kraft om ett par veckor. I enlighet med den nya lagen kommer det inte längre att finnas ett maximipris för taxiresor, utan företagarna kan ha olika priser och prissättningsmodeller.

Bråda tider vid Lounais-Suomen Taxidata. Från och med 1 juli har företaget ansvar för alla FPA-resor i Egentliga Finland och Satakunta. För tillfället har Taxidata fyrtio anställda men det är möjligt att man anställer fler i höst. Foto: Monica Forssell
Förändringen i taxilagen tvingade Folkpensionsanstalten att i våras konkurrensutsätta taxiresorna och välja ett företag per landskap som har hand om både förmedlandet av taxibilar och avtalen med de enskilda taxiföretagarna.
I Egentliga Finland och Satakunta fick företaget Lounais-Suomen Taxidata helhetsansvaret för FPA-resorna.
Gratis att ringa efter FPA-taxi
För FPA-kunder i Egentliga Finland betyder det här att alla FPA-resor från och med den 1 juli ska beställas på numret 0800 130002 (för service på finska 0800 130001). Numret är gratis men inga andra resor än de som beställts via Taxidata ersätts av Folkpensionsanstalten. Självriskandelen hålls på samma nivå som nu. Det vill säga 25 euro per resa.
Har man, som Hilkka Suominen rätt till egentaxi, behåller man rätten till en bekant taxi.
Men, vilken taxi som gäller efter den 1 juli, avgörs av den regionala serviceproducenten. Bara sådana taxiföretagare som är underleverantörer åt beställningscentralen kan komma i fråga.
Alla vill inte samåka
Det ringer på dörren. Taxin är här. Suominen är lättad då hon hör att Taxi Andersson har ingått avtal med Taxidata och installerat den nya taxameter som krävs, i sin bil.
För hennes del är det möjligt att allt fortsätter som förut.
Frågan om samåkning gör ändå Suominen, som hela sitt vuxna liv varit aktiv inom bland annat Invalidförbundet, bekymrad.
Nya mätare och striktare regler för hur resorna ska beställas medför bättre möjligheter för FPA att koordinera och styra resandet. Suominen tror att kravet på samåkning kommer att öka och det är inte nödvändigtvis bra.
-Alla borde ha rätt till sin integritet. Också sjuka och personer med funktionsnedsättning. Inte är det sagt att man vill att alla i bilen vet vart man är på väg.
Från och med den 1 juli måste alla taxiresor som ersätts av FPA beställas via regionala avtalsparter.
Resor som beställts på annat sätt ersätts inte.
I Egentliga Finland heter den regionala avtalsparten Lounais-Suomen taxidata.
Serviceproducenterna ansvarar för servicen som en helhet och ingår avtal till exempel med chaufförerna.
I hela landet finns det totalt 17 beställningsnummer. I Egentliga Finland är beställningsnumret 0800 130002 (sv), 0800 130002 (fi). Samtalet är gratis.
Kunden betalar en självrisk på 25 euro per riktning.
Om kostnaderna för resan blir lägre än självrisken betalar kunden resan själv. Kostnaderna räknas in i den årliga självriskandelen på max 300 euro.
Barn under 16 år och svårt sjuka barn som vårdas på central- eller universitetssjukhus har fortfarande rätt till bekant taxi (egentaxi)
Rätt till bekant taxi kan också beviljas en kund vars hälsotillstånd och behov av hjälp under resan kräver det.
En förutsättning för att transport med bekant taxi ska kunna ordnas är att den beställningscentral som ordnar taxiresor som FPA ersätter kan anvisa en chaufför som kunden alltid får anlita eller att den chaufför som kunden tidigare använt arbetar som underleverantör för beställningscentralen.
Ersättning för följeslagarens resekostnader betalas om vårdpersonalen ansett att det behövs en följeslagare men från och med den 1 juli ersätter FPA följeslagarens resa bara till den del kunden och följeslagaren reste tillsammans. En resa som följeslagaren gör ensam ersätts om den börjar eller slutar på kundens hemadress.

I enlighet med den förnyade taxilagen I enlighet med den nya lagen kommer det inte längre att finnas ett maximipris för taxiresor, utan företagarna kan ha olika priser och prissättningsmodeller. Den här förändringen tvingade FPA att konkurrensutsätta FPA-resor. ÅU-foto.
FPA ska spara miljoner
Konkurrensutsättningen av FPA-resorna i kombination med mera samåkning, ska bidra till en årlig besparing på 16 miljoner euro hoppas Folkpensionsanstalten.
På årsnivå kostar taxiresorna som FPA betalar för, ungefär 160 miljoner euro.
-Konkurrensutsättningen i sig bidrar till att vi sparar, förklarar Anne Giss, ansvarig planerare vid FPA:s förmånstjänster.
-Men också ett ökat samåkande ska bidra till att våra avgifter sjunker.
Att just samåkandet skulle vara en orsak till att en del resenärer hittills valt att beställa sina taxibilar direkt av företagarna, i stället för att ringa FPA-numret, tror Giss inte.
-Vi får väldigt lite negativ respons om samåkandet, säger Giss och fortsätter: Människor förstår ju att det är skattebetalarnas pengar vi använder och att det då är vettigt att samåka.
Enligt Giss har en del kunder vänt sig direkt till taxiföretagarna för att de velat åka med ett specifikt företag.
Hoppas ni att den nu förestående förändringen bidrar till att samåkandet ökar?
-Jo det gör vi. I det system vi nu byggt upp finns många sådana saker som gynnar samåkning.
Läs också:
Taximarknaden avregleras – ovisshet bland företagare
Monica Forssell
040 860 3961
monica.forssell@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.