Förflytta dig till innehållet

Andjakt irriterar stugägare i Tynglax på Kimitoön – fastighetsägaren tillbakavisar kritiken

Emilia Örnmark
Vägskylt vid skogsdunge med texten Tynglax/Tynglaxvägen
Vid Galtarbyviken i Tynglax

Sommarstugeägare i närheten av Tynglax gård och Galtarbyviken på Kimitoön har retat upp sig på den fågeljakt som pågår i området och de följder på miljön verksamheten sägs ha.

Dels är det oljudet från hagelbössorna som stör invånarna i detta stugtäta område samt det faktum att byten ramlar ner till exempel på stränder, i vassen och på åkrarna.

Dels ställer folk sig kritiska till de konstgjorda dammarna, varifrån det sägs att nedsmutsat vatten tillåts rinna ut i Galtarbyviken. Galtarbyviken rinner ut i Hertsböleviken mellan Västanfjärd och Dalsbruk.

I de konstgjorda dammarna, eller våtmarkerna, föds gräsandsandungar upp och matas ur foderautomater.

Fler stugägare har kontaktat ÅU och utöver det har ÅU tagit kontakt med en handfull personer i området, som bekräftar olägenheterna.

Men majoriteten vill förbli anonyma.

– Vattennivån i dammarna sänks och vattnet töms ut i den grunda viken. Där finns avföring från tusentals änder. Där fick nog vårt badande i viken ett slut, säger Matti Suomela om stranden där han tidigare hade sommarstuga..

Suomela förundrar sig över hur det kan vara okej att släppa ut det smutsiga vattnet i viken, samtidigt som han möttes av hårda miljöbestämmelser vid inrättandet av en sluten tank för stugans avloppsvatten.

Vid Kimitoöns miljötillsyn säger man att en anmälan om fågelavföring som rinner ut i vattnet i Galtarbyviken tagits emot för ungefär ett år sedan. Tillsammans med NTM-centralen kom man fram till att om det gäller vildfåglar är det inte så mycket miljömyndigheterna kan göra åt olägenheten.

En karta över södra delen av KimitoönMapcreator/Emilia Örnmark
Till Tynglax kommer man från Dalsbruk eller Nivelax längs Galtarbyvägen.

Ivrigt skjutande även kvällstid

Stugägaren Per Göran Wahlberg har reagerat på att det skjuts mycket med hagelbössa i området. Han tycker inte att sådan här jaktverksamhet hör hemma i ett område där det finns så många sommarstugor.

– Jag är inte emot jakt, men då man från tjugo meters håll skjuter änder som tvångsmatats är det inte jakt, anser Wahlberg.

Han tillbringar halva sin tid på stugan, och säger att andjakt försiggått två till tre gånger denna höst då han varit på plats. Så sent som vid 21-tiden på kvällen har han hört skott. Två döda änder har han hittat på den gemensamma stranden.

Enligt Wahlberg har man inte anmält om jakten på förhand, så att de som bor i området skulle veta vad som är på gång.

Matti Suomela är av samma åsikt och påpekar att det om höstarna är många som plockar bär och svamp i skogarna i Tynglax.

Polisanmälan behandlad och avslutad

Om de döda fåglarna har det gjorts en polisanmälan. Där nämns att rikliga mängder uppfödda änderna skjutits i häftig fart och att fåglar hittats döda på stranden och i havet. Det här har enligt anmälan skett både i år och i fjol.

Personen som gjort anmälan anser att om man skjuter fåglar så bör en apporterande hund tas till hjälp.

Kriminalkommissarie Riikka Laaksonen vid Sydvästra Finlands polisinrättning bekräftar att anmälan tagits emot. Ärendet är avslutat eftersom inget brott begåtts, utan det handlar om sedvanlig jakt av änder. Andjakten inleds i Finland den 20 augusti klockan 12.

Enligt Laaksonen finns det en rekommendation från olika organisationer om att apporterande hund ska användas.

– Det är förstås otrevligt att hitta döda änder på sin strand, men det här är inget brott, säger Laaksonen.

and som simmarPixabay
Andjakten pågår i Finland från den 20:e augusti.

En vanlig gård där det jagas

ÅU ringde upp fastighetsägaren på Tynglax gård, Joachim Berner. Han tillbakavisar kritiken från stugägarna.

– Tynglax är en vanlig gård i bolagsform och på området jagar vi klövdjur i samarbete med lokala jaktlag och fågel samt skadedjur som mårdhund och mink.

– Vi har alltid fågelhundar med under jakten som söker upp fällda fåglar samt hjälper till att söka skadskjutna fåglar. Vi brukar ofta gå igenom området ännu nästa dag med hundar för att hitta alla fåglar som skjutits.

Under augusti månad jagas främst andfågel här, men också duva och gås i mindre skala på åkrarna. Under september och oktober jagas sjöfågel. Det här är andra säsongen Berner jagar på området.

Våtmarkerna är häckningsområden

Om våtmarkerna, där gräsandsjakt ordnas, säger Berner att man låtit planera dem med hjälp av professionella konsulter från Skogssällskapet Finland Ab. Skyddsväxter har odlats här i vår, som ska ge en bättre miljö för sjöfågel och vilt.

Förutom att man sätter ut små mängder gräsandsungar om våren för att stärka stammen, fungerar våtmarkerna enligt Berner också som häckningsområde för sjöfågel under våren.

– Vi fäller mindre fågel varje år än vad som sätts ut i våtmarkerna. Vi skjuter bara gräsand i våtmarkerna och alla andra sjöfåglar låter vi vara ifred under jakten. Detta leder också till hållbar jakt på sjöfågel.

Utsläppet av smutsigt vatten i Galtarbyviken som stugägarna ondgör sig över handlar enligt Berner om en engångsföreteelse.

– Vi hade en otrevlig händelse förra hösten när någon hade öppnat utrinningsröret från den lilla våtmarken. Som tur var kom bara små mängder vatten ut i dikeskanten bredvid åkern. Nu har vi satt lås på röret så att det inte går att öppna, säger Berner.

Den mindre våtmarken är ungefär 0,4 hektar stor. Berner säger att våtmarkerna hjälper till att binda näringsämnen från marken så att de inte rinner ut i havet.

Stugägare på lista ska informeras

Gällande säkerhet av jakten säger Berner att man nu äntligen fått en uppdaterad lista över alla stugägare på området, så att man ska kunna informera alla om jakten.

– Därtill har vi installerat vägportar på vägar som går igenom gården, så att vi kan stänga dessa under jakten och sätta varningsskyltar samt info på portarna. Så här är folk som besöker vår gård medvetna om att jakt pågår på området.

Berner hoppas att samarbetet mellan stug- och gårdsägare ska kunna fungera bra. Han berättar vidare att man påbörjat en utveckling av gården med målet att göra den till en mer trivsam gårdsmiljö.

– Tyvärr har gården före vår tid tillåtits förfalla under en längre period och alla byggnader är i mycket dåligt skick.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter