Förflytta dig till innehållet

Anders styr rälsbuss med resenärer på nostalgisk färd från Åbo – ”Ett rullande kulturarv”

Lucas Ekblad
Förareleven Anders Järvenpää styr rälsbussen från Logomo i Åbo till Nådendal.

På perrongen står familjen Kajava och väntar. De väntar på rälsbussen som saktar in för att stanna. Då de kliver ombord så väntar en nostalgisk resa till Nådendal.

– Vi är tåg-hobbyister. Jag hade nyligen födelsedag och det här verkade som en kul aktivitet att fira med, säger tågentusiasten Kimmo Kajava.

Med sig har Kimmo frun Saara-Maria Kajava och deras tvååriga son Toivo Kajava.

– Toivo har födelsedag nästa vecka så vi firar honom tillika, säger Saara-Maria Kajava.

Enligt Kimmo är det lukten av diesel, de smått slitna bänkarna och de skakande väggarna som får honom att gilla tåg av olika slag. En sällsynt upplevelse, beskriver han det som.

Lucas Ekblad
Familjen Kajava. Kimmo Kajava, tvååriga Toivo Kajava och Saara-Maria Kajava ser fram emot resan till Nådendal med rälsbussen.

Rutten Åbo–Nådendal var i flitigt bruk under 1950- och 1960-talen. Det kunde trafikera tåg och rälsbussar så ofta som två gånger i timmen.

Anders Järvenpää välkomnar ÅU in i rälsbussen han snart ska köra till Nådendal. Järvenpää är snart klar med sin förarutbildning och väntas då få köra tåg utan övervakning, förutsatt att han har den tågspecifika utbildningen som krävs för det tåg han kör.

– På 1950-talet kom de första rälsbussarna till Finland och det är i en liknande sådan som vi nu sitter i, säger Järvenpää.

Modellen som Järvenpää ska köra är från 1963 och fyller 60 i år.

– Det byggdes ungefär 200 motorvagnar och 200 släpvagnar av dessa rälsbussar, säger Järvenpää.

Enligt Järvenpää är det synd att vi ser så lite satsningar på spårtrafik. Han fortsätter med att säga att det gärna skulle få satsas mera på det här eftersom Åbo saknar utvecklad lokaltrafik på järnväg. Det är sällsynt i Europa för städer av Åbos storlek.

Lucas Ekblad
Bussen är inte svår att köra men man måste ändå veta vad man håller på med, säger Järvenpää.

Fördelarna med rälsbussen är många. För att köra en sådan behövs bara en person då det i jämförelse med ett lokomotiv behövs en förare och en brännare.

– De är också billiga i drift då de går på diesel, säger Järvenpää.

Då vi kör till Nådendal kommer vår dieselförbrukning att ligga på ungefär 30 liter per 100 kilometer.

Det finns ungefär 20 stycken vagnar kvar i Finland av den här sorten. Enligt Järvenpää handlar det om att bevara dessa rullande kulturarv.

– Att man fortsättningsvis bevarar kunskapen att köra dessa men också kunskapen om det tekniska är viktigt, säger han.

Det är ett stort arbete att underhålla dessa. Att reparera det som slits kan vara klurigt eftersom reservdelar kan vara svåra att få tag på.

– Före vår färd här idag har rälsbussen genomgått en grundlig konditionsgranskning. Vi testkörde den också, säger Järvenpää.

Lucas Ekblad
Rälsbussar var vanligt på mitten av 1900-talet. Flera åkte till jobb med dem.

Anledningen till att rälsbussen är här idag är en beställningsresa som sker under veckoslutet. Svenska Järnvägsklubben i Stockholm har nämligen beställt en resa med rälsbussen som kommer att ta dem från Åbo hamn till Humppila.

– Efter veckoslutet är det dags för rälsbussen att återvända till sitt hem i Toijala, där den här rälsbussen vanligtvis bor, säger Järvenpää.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter