Anders, Henrik och Otto eniga om det mesta – debatt i Ekenäs fortsatte SFP:s ordföranderace

Tre nyländska män gick på debatt. Resultatet var en jämngrå diskussion i god anda.
Fredagens partiordförandedebatt i Ekenäs gav Anders Adlercreutz, Otto Andersson och Henrik Wickström möjligheten att lyfta fram vad som skiljer dem åt, men någon verklig debatt blev det aldrig.
Diskussionen leddes av Karin Cederlöf, SFP:s kretsordförande i Nyland. Hon inledde kvällen med en fråga om partiets dalande väljarstöd. Kandidaterna hade en hel del tankar om symtomen bakom partiets läge.
– Orsakerna är många. Verkligheten är att politiska diskussionen har polariserats. Det är en verklighet som inte passar SFP. Vi är ganska ensamma med sådana tankar, sa Adlercreutz.
– Vi har fört en stor del av debatten i medierna. En dag säger vi att man gör bra politik, en annan dag att man gör dålig politik. Regeringen har också fattat svåra beslut som drabbar många. Det är klart att den ekonomiska politiken inverkar, sa Andersson.
– Det finns inte en enskild orsak. I Europa har pragmatiska mittenröster svårt att klara sig. Män blir mer konservativa och kvinnor mer liberala. Ett parti som vill bygga broar i koalitionsregeringar har svårt i dagens läge, sa Wickström.
Lojo bb på tapeten
Nyheten om att Lojo förlossningsavdelning stängs har väckt starka känslor, särskilt i Västnyland. En person i publiken undrade om SFP gjorde allting för att försöka bevara avdelningen.
– SFP är det enda partiet som har motsatt sig centraliseringen inom vården. Vi har inte råd att mista en enda förlossningsavdelning i landet. Vi måste visa att vi är bb-partiet i Finland, sa Andersson.
– Jag tror att vi har gjort allt vi kunnat i den här besvärliga processen. Pengar löser inte problemet. Om man skulle ge tio miljoner till HUS skulle pengarna säkert gå till en hiss i brosjukhuset istället för Lojo bb. På riksnivå måste vi ta ansvar för den svenskspråkiga förlossningsvården i Nyland, sa Wickström.
– Vi kunde ha bundit andra partierna samman, men det är svårt på regeringsnivå. Pengar skulle inte ha löst problemet. Det handlar mera om en sorts filosofi om vården, sa Adlercreutz.

Vill förbättra debattkulturen
Förutom det låga väljarstödet har den problemen med debattkulturen inom partiet lyfts fram av bland annat Hufvudstadsbladet. Nu efterlyser kandidaterna en öppnare debattkultur.
– Jag ser ytterst allvarligt på alla insändare och kommentarer om att det finns en rädsla att föra fram sina åsikter i partiet. Det kräver åtgärder av alla, men som partiordförande skulle jag diskutera med alla om vad allt beror på. Jag skulle heller inte leda ordet på partidagen, utan lyssna på partifolket, sa Wickström.
– När jag i min slogan talar om ett enat och framgångsrikt SFP betyder det inte att vi alla har samma åsikt utan att vi kan ha olika åsikter. Om vi ska nå fem procent och ytterligare växa måste vi ha en kultur där alla vågar uttrycka sig. Partiordföranden ska också agera med eget exempel så att alla känner sig trygga, sa Andersson.
– Viktigt är att alla tankar kan ventileras, vilket vi inte har lyckas med. Det är bättre att diskussion förs internt, men om den inte kan det förs den externt, sa Adlercreutz.
Samma politik, olika bakgrund
Under debatten öste kandidaterna komplimanger över varandra. För de dryga tjugo personer som fanns på plats var det svårt att hitta skillnader hos nylänningarna.
Vad skiljer dig från de andra kandidaterna?
– Jag har mitt andra hem i Pargas. Jag tror att skillnaden är lite erfarenhet och bakgrund i riksdagen från olika tider. Jag har erfarenhet som företagare. Dessutom upplever jag att vi har olika livserfarenheter, men politiskt tänker vi på rätt samma sätt, sa Adlercreutz.
– Jag är från östra Nyland medan de här två är från västra Nyland. Skämt åsido vill jag vara en väldigt närvarande ordförande i alla kretsar. Jag har den allra långvarigaste erfarenheten av den här rörelsen. Samtidigt har jag den kortaste tiden inom den nuvarande partiledningen, och därför känner jag att jag kan börja från ett ganska tomt bord, sa Andersson.
– Jag är den yngsta av oss tre. Jag har kommit med i politiken som artonåring. Jag skulle profilera partiet på annat sätt och tala mycket om vårdfrågor. Jag skulle också försöka bli undervisningminister. Dessutom är jag enda kandidaten som stått på sommarteaterns scen, sa Wickström.
Några snabba publikfrågor
Innan kvällen avrundades fick kandidaterna svara på ett par publikfrågor. Den första frågan berörde kriget i Ukraina och om Finland borde skicka trupper till landet. Kandidaterna var ändå på samma spår som nuvarande partiordförande Anna-Maja Henriksson, som inte skulle skicka finländska soldater till Ukraina.
En annan från publiken undrade i vilken fråga kandidaterna skulle vara beredda att dra sig ur regeringen.
– Man måste nog bedöma från fall till fall, sa Adlercreutz.
– Det är omöjligt att ha en manual, men gränsen skulle gå i alla frågor där svenskan är hotad, sa Andersson.
– Man ska kanske inte avslöja var gränsen går, men frågor som gäller svenskan och välfärdsområdena är känsliga, sa Wickström.
På söndagen möter kandidaterna varandra i en partiordförandedebatt i Åbo. Debatten ordnas i bryggerirestaurangen Skolan på Eriksgatan 18 klockan 16.30.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.