Anders Adlercreutz: ”Som lagstiftare har jag ingen nytta av att veta vad grannen tjänar”

Riksdagsledamot Anders Adlercreutz (SFP) kritiserar den offentliga hanteringen av privatpersoners inkomstuppgifter.
”Öppenheten har ett egenvärde, men jag har lite svårt att se att offentliggörandet av inkomstuppgifterna skulle gagna samhällsmål som är viktigare än integritetsskyddet”, skriver Adlercreutz på Twitter.
— Med tanke på dataskyddsförordningen är det inte helt oproblematiskt att hänga ut folks inkomster på det sätt som medierna gör, säger Anders Adlercreutz.
Han efterlyser i stället anonymiserade uppgifter om inkomstskillnader på en samhällelig och strukturell nivå för att kunna greppa samhällsutvecklingen.
— Öppenhet är bra, och en av styrkorna i vårt samhälle, men som lagstiftare har jag ingen nytta av att veta vad grannen tjänar. Jag har svårt att se samhällsnyttan i att de här uppgifterna är offentliga. Vad jag vet har öppenheten kring individuella inkomster inte heller lett till ny lagstiftning.
Enligt Adlercreutz kan frågan vara problematisk av många orsaker.
— Offentligheten gäller ju också låginkomsttagare. Plötsligt förändrade inkomster kan också berätta om en förändring i det personliga livet som man inte vill offentliggöra eftersom uppgifterna kan utnyttjas av illasinnade.
Marin förespråkar öppenhet
Statsminister Sanna Marin (SDP) kommenterade frågan på tisdagseftermiddagen i samband med regeringens möte om coronastrategin vid Ständerhuset.
— Jag anser att det är motiverat att inkomstuppgifterna är offentliga. Kutymen utgör en grundpelare i vårt samhälle. Uppgifterna visar hur inkomsterna och förmögenheten fördelas i vårt land och det är en bra sak, säger Marin.
Hon kritiserar också Skatteförvaltningens beslut att hemlighålla upp till 4 600 personers inkomstuppgifter i år.
— Det är ett beklagligt beslut. Vi har inte diskuterat frågan i regeringen, men jag anser att uppgifterna ska vara offentliga, säger Marin.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.