Analys: Så här undvek trähusägaren i Åbo centrum att tvingas renovera – Byggnadsinspektionen efter ÅU:s fråga: vi borde agera mot förfallet

Planeringen av trähustomten i Åbos hjärta har inte gått som staden tänkt sig. Trähuset i hörnet av Slottsgatan och Köpmansgatan och Dynamo-klubbens hus fortsätter förfalla.
Frågan är vad Åbo stad borde göra åt förfallet på paradplats i Åbo centrum medan arbetet att ta fram en ny detaljplan för tomten pågår. Det är en process som redan dragit ut i flera år och slutet är inte i sikte.
Nu har planeringen av trähustomten mittemot Åbo stadsbibliotek avstannat igen. I alla fall har planläggningsarkitekten inte hört något nytt från ägaren TS-koncernen sedan det senaste mötet i mitten av mars. Då gav stadens tjänstemän förändringsförslag till ägarens utkast där det bland annat fanns ett 12-våningshus inritat.
Mediebolaget TS-koncernen äger den så kallade österbladska tomten i egenskap av huvudägare i fastighetsbolaget OY J. Österblad Ab. Styrelseordförande Heikki Ketonen vill inte kommentera i vilket skede av processen de är.

Dröjde flera år
Förra gången bollen kastades tillbaka till fastighetsägaren med budet om att de ska utreda alternativ där trähusen bevaras tog det fyra och ett halvt år innan TS-koncernen i början av året skickade sina nya utkast till Åbo stad.
TS-koncernen har i över 20 år signalerat att de vill riva alla trähus på tomten och bygga nytt.
Det är rimligt att tänka att nämndens beslut att trähusen ska finnas med i flera förslag för tomten dämpade ägarens iver att snabbt gå vidare med processen. ”Inga kommentarer medan processen pågår” har genomgående varit ägarens kommunikationsstrategi.
Stadens tjänstemän vill inte heller säga något om vilka ändringsförslag de gett så vi får vänta på TS-koncernens nya utkast – som är offentliga handlingar. Tills dess är processen höljd i dunkel.
Men medan planläggningsprocessen går i stå fortsätter trähusen förfalla. Därför blir det relevant att kolla vad bygginspektionen gjort åt detta. Fastighetsägare är skyldiga att hålla sina fastigheter i skick. Om de inte gör det bör staden ge ägaren en uppmaning att renovera huset och om ägaren negligerar uppmaningen utfärdar staden en straffavgift.
Den senaste uppmaningen att snygga till trähusen på österbladska tomten är från 2016. TS-koncernen gav då ett skriftligt svar där de anser att det är onödigt att renovera fasaden, men att om det måste göras behöver de ett och ett halvt år på sig att få det gjort, inte ett halvt år som staden hade satt som tidsram.
Så var blev stadens uppmaning och hot om vite om uppmaningen inte fullföljs hängande?
I väntan på ny detaljplan
Det är granskningsingenjör Kyösti Heino som undertecknat uppmaningen från 2016. Han kommer först inte ihåg vad som skedde men lovar att kolla upp saken och återkomma. När han ringer upp igen någon timme senare konstaterar han att eftersom en ny planläggningsprocess inleddes år 2017 fanns det inte längre orsak att gå vidare med hårdare åtgärder, utan man skulle invänta beslutet om vad som ska ske med tomten – ska trähusen rivas eller inte.
Oberoende vad TS-koncernens intention med att initiera en ny planläggningsprocess just 2017 efter många år utan någon aktivitet, så har resultatet i alla fall varit att TS-koncernen ostört har kunnat låta trähusen fortsätta förfalla i flera år till.
Tillsynsdirektör Leena Salmelainen är inte insatt i vändningarna med österbladska tomten, men hon konstaterar att när planläggning nu dragit ut så finns det skäl att återuppta processen att kräva att ägaren sätter husen i skick – bara av den orsaken att det ska finnas något kvar att skydda om politikerna beslutar att trähusen ska bevaras.
Skönheten och odjuret
I flera år fick trähusen i Kaskisbacken förfalla innan Åbo stad kom till skott med hårdare åtgärder. Nu har straffsumman för fastighetsägarens vägran att sätta husen i skick stigit till över 100 000 euro. Kommer Åbo stad i något skede att ta strid också för trähusen på centralaste platsen i Åbo centrum?
ÅU:s reporter Carina Holm skrev i en artikel år 2007 att Åbo stadsbibliotek och trähusen mittemot i folkmun börjat kallas för skönheten och odjuret. Sedan dess har omgivningen runtomkring piffats upp ännu mera och kontrasten mellan ”odjuret” och ”skönheterna” runtomkring vuxit ytterligare.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.