Amy från Nagu valde finskt gymnasium i Åbo – efter nio år av svensk grundskola på Kyrkbacken


Amy Nymalm.
Amy Nymalm, snart 20, från Nagu har höga ambitioner.
Hon är landslagsorienterare och siktar på junior-VM i sommar.
I december blev hon student från Turun suomalainen yhteiskoulu där hon började år 2014 efter att ha gått 9 år i Kyrkbackens skola i Nagu.
– Jag ville någonting nytt. Pargas och PSG var inte intressant. Kerttulis idrottslinje och Vörå idrottsgymnasium låg närmast i tankarna, men deras övriga utbud var ganska smalt. Bara idrott, säger Nymalm.
Hon kom in på TSYK:s allmänna linje men efter ett halvt år med goda resultat i naturvetenskapliga ämnen fick hon byta till den eftertraktade naturvetenskapslinjen. TSYK:s breda utbud av bildkonstkurser har också varit ett stort plus.
– Att studera på finska var inte svårt, jag tvekade nog aldrig kring det, säger Amy Nymalm som kommer från en tvåspråkig familj.
Hennes framgångar inom orientering garanterade henne dessutom möjlighet att delta i Idrottsakademins morgonträningar via Kerttuli gymnasium, trots att hon formellt inte var antagen till idrottslinjen.
I höst funderar hon på arkitekturstudier i Helsingfors eller eventuellt datateknik. Men idrotten är fortfarande en topprioritet, som ska gå att kombinera med universitetsstudier.

Vilhelm Suksi.
För cellospelande Vilhelm Suksi, 19, från Åbo var det musiken som drog till Puolalanmäki finska gymnasium. Han blev antagen till musiklinjen och blev student i våras.
– Jag hade känt alla kompisar i S:t Olofsskolan ungefär sedan dagis, förskola och Sirkkala. Jag var redo för lite nytt, säger Suksi.
Också Suksi kommer från en tvåspråkig familj och upplevde inte finskan svår som skolspråk.
– Jag rekommenderar definitivt åt alla att våga göra något annorlunda efter ”Sossen”!
Men efter den pågående militärtjänstgöringen i musikkåren i Tavastehus tänker Suksi varken studera musik eller på finska.
– Jag har en studieplats i molekylära biovetenskaper på Åbo Akademi och det är ett helt bra val. Jag trivs nog i den lite lättsammare finlandssvenska kretsen. I Puolalanmäki var respekten för läraren helt annan än i de svenska skolorna och det var lite strängare och lite hårdare.

Joella Veräjänkorva.
Joella Veräjänkorva, 16, ville satsa på bildkonst efter S:t Olofsskolan. Hon blev inte antagen till det bildkonstgymnasium i Helsingfors dit hon sökte som förstahandsval.
I ett sent skede i somras märkte hon att Steinerskolan i Åbo erbjuder gott om bildkonst. Skolan hade lediga platser och Joella började i augusti.
Hon trivs bra och det går bra att studera på finska. Också Joella har tvåspråkig familjebakgrund.
– Jag är väldigt glad åt att jag började här! Det är helt annat med en liten årskurs med bara 20 elever, jämfört med över 100 i S:t Olofsskolan.
Att få nya kompisar har inte varit ett problem och bildkonstkurserna är bra.
– Svårast är det med matte, fysik och kemi på finska. Men jag lär mig hela tiden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.