Förflytta dig till innehållet

Amnestys årsrapport: Finland har problem med den sociala tryggheten, asylsökandes rättigheter och våld mot kvinnor

Kvinna som ser ut genom ett fönster.
Under 2020 har nya jourhem för personer utsatta för våld öppnat i Finland.

Enligt människorättsorganisationen Amnestys årsrapport för år 2020 har coronapandemin blottlagt enorma problem och skadliga strukturer. Den globala hanteringen av krisen har inte heller varit rättvis då en grupp rika länder bland annat har roffat åt sig vaccin.

I Finland har bland annat våld mot kvinnor inom parförhållanden ökat under pandemin. Under 2020 har ändå nya jourhem för personer utsatta för våld öppnat och det finns planer på att uppdatera våldtäktslagstiftningen så att den motsvarar internationell standard.

Amnesty lyfter dessutom fram problem med mänskliga rättigheter som verkar återkomma år efter år i Finland. Bland annat dömdes flera totalvägrare till straff, trots att de tidigare hade friats. Civiltjänstgöringen utpekas också för att ha en straffande karaktär eftersom tjänstgöringstiden är betydligt längre än den kortaste militärtjänstgöringen.

Finland har inte heller godkänt Internationella arbetsorganisationens (ILO) konvention nummer 169 som skulle ge samerna mer rätt till självstyre.

Finland prickas samtidigt för problem med barnens rättigheter på grund av den svåra processen för familjeåterförening för personer som beviljats internationellt skydd.

I rapporten lyfts det också fram att det hänt små framsteg då det gäller den sociala tryggheten, men att Finland fortfarande inte uppfyller kraven i den Europeiska sociala stadgan.

–Även i Finland har coronan synliggjort den strukturella ojämlikheten. Under och efter pandemin är det speciellt viktigt att satsa på att trygga mänskliga rättigheter och att motverka ojämlikhet, säger Niina Laajapuro, chef för människorättsarbetet vid Amnestys finländska sektion, i ett pressmeddelande.

Erik Sandström/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter