Amnesty: Tretusen personer som arbetar inom vården har avlidit till följd av coronaviruset runtom i världen


Bristen på skyddsutrustning har varit ett vanligt problem i de flesta länderna under coronavåren. Det framkommer i Amnestys färska rapport. Foto: Jeanette Östman-SPT
Runtom i världen har åtminstone 3 000 personer som arbetar inom social- och hälsovården avlidit till följd av coronaviruset. Det framkommer i Amnestys färska rapport som publicerades på måndagen.
Ett problem som funnits i nästan alla länder är tillgången till säkerhetsutrustning, vilket också framkom tydligt i Finland.
Mariko Sato, expert i ekonomiska och sociala rättigheter vid Amnestys avdelning i Finland, uppger i ett pressmeddelande att bristen i värsta fall lett till att personalen tvingats gå in till en misstänkt smittad patient utan skyddsutrustning.
– I vissa fall har personalen köpt skyddsutrustning med egna pengar. Bristen på utrustning framkom månad efter månad. Det här borde inte få hända, säger Sato.
Sato säger att det är myndigheternas ansvar att förse arbetarna med tillräcklig skyddsutrustning för att minska onödiga risker.
– Det är tydligt att man inte lyckats tillräckligt bra med detta.
I många länder har hälsovårdare och läkare avskedats efter att de påpekat brister i tillgången till skyddsutrustning.
Långa arbetsdagar
I Finland kunde hälsovårdspersonalen arbeta långa skift och tilldelas nya arbetsuppgifter. Samtidigt som arbetstagarna var flexibla kunde deras årliga semestrar skjutas upp.
– Efter en tung coronavår var många osäkra på om de över huvud taget skulle ha någon semester i sommar. I vissa avseenden har arbetsbelastningen varit orimlig, säger Sato i pressmeddelandet.
Amnestys rapport innehåller uppgifter om hur länder misslyckats med att skydda bland annat social- och hälsovårdare under coronavåren. Amnesty har granskat 79 länder.
Amnesty uppmuntrar länders regeringar att kritiskt och opartiskt utvärdera sina tidigare handlingar under coronapandemin för att bättre kunna hantera framtida pandemier med respekt för mänskliga rättigheter.
SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.