Amerikanska affärsnätverket BNI sprider sig i Finland – Hus Lindman-krögare: "Det är ett koncept som funkar"


Antti Bang är ordförande för BNI-gruppen på Hus Lindman. Foto: Fredrik Häggman
Klockan är 06.30 en onsdagsmorgon. Staden halvsover ännu, men på Hus Lindman är det liv och rörelse. Här samlas varje vecka ett 30-tal personer från olika företag för att umgås, knyta kontakter och diskutera affärer.
Det handlar om Business Network International, ett nätverkskoncept av amerikanskt snitt som grundades år 1985. För lite över 10 år sedan landsteg konceptet i Åbo, som första stad i Finland. I dagsläget finns ett 40-tal grupper runt om i landet, varav fem i Åbo.
Gruppen som samlas på Hus Lindman är grundad 2014 och har cirka 30 medlemmar. Tanken är att genom nätverkande skapa kontakter som ger konkret ekonomisk nytta. Företagen som är på plats just den här dagen jobbar med allt från säkerhet och bokföring till marknadsföring och restaurangverksamhet.
En av dem som har varit med sedan starten är Hus Lindmans krögare Henrik Ulfstedt.
– Jag har varit med i andra typer av affärsnätverk tidigare, men det tenderar ofta att bli mer kaffe än business. BNI har ett koncept som funkar och bevisligen leder till affärer. Annars skulle det knappast ha spridits på så kort tid, säger Ulfstedt.
Har försökt göra konceptet mer finskt
Programmet följer en klar struktur, med presentationer i tur och ordning av alla närvarande. Frukosten har vissa inslag av mer formell karaktär, såsom deltagarnas presentationer som följer en given mall. Ulfstedt berättar att man försökt skala bort de mest typiskt amerikanska delarna.
– Det fanns vissa ceremoniella bitar som jag var lite tveksam till i början, så vi har försökt göra det mer avslappnat och passande för en finsk publik.
Efter presentationerna gör alla i tur och ordning en redovisning av den senaste veckans händelser. Tanken är att rekommendera företagen i sitt nätverk till andra. Man går därför igenom vilka rekommendationer som var och en har gjort, och vilka rekommendationer som har lett till affär.
BNI-grupperna för också bok över alla affärer som görs. Värdet på affärerna som fås till stånd genom nätverket blir närmare en miljon per år.
– Uppföljningen är en väldigt viktig del av konceptet. Man vill veta att man får valuta för sina pengar, säger Ulfstedt.
Det är nämligen inte gratis att gå med i BNI. Nätverket drivs som ett företag, och den årliga medlemsavgiften på tusen euro är inkomstkällan. Det går inte heller att vara medlem på halvtid – man får bara vara frånvarande ett visst antal gånger.

Nikolai Sumelius har varit med i BNI-gruppen i ett år, Karl-Johan Bäckström i två. Foto: Fredrik Häggman
De deltagare som ÅU har pratat med menar ändå att medlemsskapets fördelar väger upp för årsavgiften och den obligatoriska närvaron.
– Business bygger ju till stor del på rekommendationer. För mig som Pargasföretagare är det här ett sätt att nå ut till potentiella kunder i Åbo, säger Karl-Johan Bäckström som driver City Gold i Pargas. Han har varit med i två år.
Nikolai Sumelius, som har Skärgårdsbaren i Åbo, håller med:
– Summan som man satte in betalade sig snabbt tillbaka. Ibland behöver man själv hjälp med något, andra gånger så är det någon annan som till exempel behöver ett ställe för en firmafest.
Tidpunkten 06.30 kan verka ohemult tidig för en nätverkarträff, men den har sin förklaring, säger gruppens ordförande Antti Bang.
– På det här sättet får man mötet undanstökat innan den egentliga arbetsdagen börjar. Om vi hade ordnat träffarna efter eller under arbetstid så hade nog inte lika många orkat komma.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.