Förflytta dig till innehållet

Ambitiöst musikarkivprojekt i startgroparna i Pargas – söker musik från 1960-talet fram till i dag

Mikael Heinrichs
två stående och en sittande man vid ett trumset
Janne Lindgård (t.v.), Adrian Rantala och Rappe Ahlbäck vill bevara Pargas musikhistoriska skatt för eftervärlden.

Det är inget litet projekt som arbetsgruppen bestående av Janne Lindgård, Rappe Ahlbäck, Adrian Rantala och Johan Nordström har tagit itu med.

De hoppas kunna skapa ett någotsånär heltäckande arkiv av den musik som skapats i Pargas från 1960-talet och framåt för att bevara den kulturskatten för framtida generationer.

Från 60-talet och framåt

Arbetsgruppen efterlyser som bäst material för digitalisering, där Johan Nordström är den som sköter grovjobbet.

– Vi har valt att dra strecket vid 1960-talet, då pop- och rockmusiken landsteg hos oss och det började vara möjligt att spela in material, säger Lindgård.

Har du guldkorn på vinden?

Nu hoppas gruppen nå ut med sitt upprop till alla som kan tänkas ha gamla inspelningar undangömda någonstans på vinden eller längst in i garderoben. Det kan handla om gamla rullband, c-kassetter, cd-skivor, minidisc-inspelningar, mp3-filer och egentligen allt annat däremellan och därefter. Dessutom vill man ha så mycket information som möjligt om vem som spelar och när materialet är inspelat, bilder, logotyper med mera.

ett gammalt rullband, c-kassetter och cd-skivor på ett bordMikael Heinrichs
Musikarkivet hoppas att så många som möjligt orkar rota igenom gamla lådor på jakt efter musikskatter.

– Vi vill inte att någon kommer släpande på en eller flera bananlådor fulla med material, utan att man kollar upp vad som eventuellt finns och sedan tar kontakt med oss för att komma överens om hur vi kan gå vidare, påminner Lindgård.

Formaten kan ställa till det

Man började med att digitalisera en del gamla rullband av bandet ”Limestones” från 1960-talet, vilket inte visade sig vara det allra enklaste.

– Standarderna varierar en del och alla format är inte nödvändigtvis helt kompatibla sinsemellan, vilket jag också märkte av. Det har blivit en del letande efter lämpliga bandspelare som klarar av formaten. Sen har förstås alla gamla magnetband och kassetter inte nödvändigtvis lagrats på det mest optimala sättet under alla år heller, skrattar Nordström som för det mesta har lyckats lösa problemen.

Förening står som huvudman

Det är föreningen Gubbrockarna r.f. som håller i trådarna för projektet som redan fått finansiering av Svenska Kulturfonden och Aktiastiftelsen i Åbo och Pargas.

I all korthet handlar det om att skapa ett arkiv över band samt deras inspelade material som deponeras i Pargas stads arkiv. Det digitala arkivet kommer inte att finnas fritt till förfogande på webben, utan meningen är att bevara informationen för eftervärlden och se till att det finns korrekt och mångsidig information att tillgå till exempel för forskare, författare och andra som kan tänkas behöva materialet.

– Vi inser förstås att det inte är möjligt att skapa ett heltäckande arkiv, men vi hoppas i alla fall till en del kunna trygga den här biten av Pargas kulturhistoria för framtida generationer, säger Rantala som inser att det här är ett projekt som i princip aldrig blir helt ”färdigt”, utan ett som förhoppningsvis kommer att leva vidare också i framtiden.

Icke-kommersiellt projekt

Ahlbäck påminner att en donation till Pargas Musikarkiv inte handlar om att man skulle ge avkall på sin upphovsrätt till materialet.

– Varken Gubbrockarna eller någon annan kommer att använda materialet i kommersiellt syfte eller ladda upp det någonstans, utan det ska finnas tillgängligt för seriösa ändamål, säger Ahlbäck.

Målsättningen är att man innan sommaren ska ha kommit en god bit på väg och att kring årsskiftet åtminstone kunna göra någon form av mellanbokslut för projektets del.

Den som känner sig träffad och har material man kan och vill bidra med kan ta kontakt med musikarkivet per e-post på parmusark@gmail.com för att komma överens om nästa steg. Det lönar sig också att gå med i den nystartade Facebookgruppen ”Pargas Musikarkiv” där man får information om hur projektet framskrider. 

Dela artikeln

En kommentar: “Ambitiöst musikarkivprojekt i startgroparna i Pargas – söker musik från 1960-talet fram till i dag

  1. Tom Nurmi skrev

    Det låter som ett intressant projekt. Vill man hålla sig till modern 1960-tals musik spelad av orkestrar från Pargas så gäller det väl att i första hand hitta musik spelad av Pelle Johansson orkester, Rogers, Pelles (POP-Pelle Lagerros) orkester, följd av just Limestones, och Lamborghini. På 1970-talet kom sedan ett 10-tal nya band. Litet info om orkestrarna finns i boken ”Gamla Bandspelare Berättar” som säljs på Booklet. Hoppas flera pargasbor meddelar om sina gamla inspelningar. Lycka till.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter