Förflytta dig till innehållet

Ambassadör: ”Jämställdhetsdebatten har kapats av anti-genusrörelsens aktivister”

Mikael Sjövall/SPT
Katri Viinikka i grå jacka på en kullerstensgata i Helsingfors.
Ambassadör Katri Viinikka varnar för anti-genusrörelsens destruktiva inverkan på det internationella arbetet för att främja jämställdhet. Foto: Mikael Sjövall/SPT

Över 25 års internationellt arbete för att främja kvinnors rättigheter hotar att raseras på grund av en global anti-genusrörelse som saboterar FN-möten och motarbetar jämställdhet. Även i Finland har rörelsen luft under vingarna.

Jämställdhet är ett av Utrikesministeriets honnörsord. Ett av de fyra målen i Finlands utvecklingssamarbete går ut på att stärka kvinnors och flickors rättigheter. En stor del av arbetet görs inom Förenta Nationerna.

— Finland leder styrelsearbetet i FN:s jämställdhetsorganisation UN Women. Det här ger oss ett stort inflytande över organisationens operativa och normativa arbete, säger ambassadör Katri Viinikka på Utrikesministeriet.

UN Womens styrelseordförande är för närvarande Jukka Salovaara som är Finlands FN-ambassadör i New York.

— Finlands årliga bidrag till UN Women är 19 miljoner euro, vilket innebär att vi är organisationens största bidragsgivare av allmänt understöd. Det här är ett strategiskt val som hjälper oss i vårt påverkansarbete, säger Viinikka.

Viinikka är en av Utrikesministeriets så kallade tematiska ambassadörer. Det betyder att hon är stationerad i Helsingfors där hon bär det övergripande ansvaret för Finlands jämställdhetsarbete på en lång rad diplomatiska arenor.

— Jag leder bland annat en styrgrupp vid Utrikesministeriet där vi samordnar allt det vi gör för att främja jämställdhet i Finlands utrikespolitik.

Det operativa arbetet går till exempel ut på att främja reproduktiv hälsa, motarbeta sexuellt våld, avveckla ojämlika strukturer och stärka kvinnors ställning i olika samhällen.

— UN Womens katalytiska roll är minst lika viktig. Vi kan påverka det som diskuteras i FN:s beslutande organ genom att lyfta fram frågor som annars kanske sopas under mattan.

Sabotage och verbalt våld

Enligt Viinikka är jämställdhetsarbetet i FN:s korridorer ändå en ständig kamp mot väderkvarnar.

— På grund av FN:s hierarkiska system finns det krafter som anser att UN Women saknar den ämbetsmannanivå som skulle berättiga jämställdhetsorganisationens anställda att delta i vissa interna möten. Det här undergräver deras möjligheter att påverka.

Ett större problem är ändå den globala anti-genusrörelsen som har gått in för att motarbeta alla internationella strävanden att främja jämställdhet och stärka sexuella och reproduktiva rättigheter. Rörelsens aktivister protesterar bland annat mot abort, sex- och samlevnadsundervisning, jämlik äktenskapslagstiftning och transpersoners rättigheter.

Pekka Haavisto iklädd kavaj tillsammans med Phumzile Mlambo-Ngcuka i traditionell afrikansk klädsel.Kimmo Räisänen/SPT
Utrikesminister Pekka Haavisto träffade UN Womens generaldirektör Phumzile Mlambo-Ngcuka senast i februari. Finland är UN Womens största bidragsgivare av allmänt understöd. Foto: Kimmo Räisänen/SPT

Enligt Viinikka bygger rörelsen på en ohelig allians mellan katolska kyrkan, kristna fundamentalister och nationalkonservativa krafter. I fjol störde rörelsen ett av Finlands evenemang vid FN.

— Latinamerikanska anti-genusaktivister infiltrerade sig på vårt möte och började sabotera diskussionerna, vilket ledde till att hela evenemanget nästan kom av sig.

Viinikka berättar att många diplomater blir uthängda i sociala medier och utsatta för verbalt våld på nätet. I vissa fall kan våldet ta sig fysiska uttryck när rörelsens aktivister blockerar ingångar till mötesrum där jämställdhet står på dagordningen.

— Jag har bevittnat situationer där det har uppstått handgemäng. Jämställdhetsdebatten har till vissa delar kapats av anti-genusrörelsens aktivister, säger Viinikka.

Soini backar upp anti-genus rörelsen

Aktivisternas lobbyarbete har redan burit frukt. Allt fler länder, som leds av nationalkonservativa politiker, går in för att ifrågasätta synen på jämställdhet när resolutioner och konventioner ska undertecknas.

— Många politiker vill numera frångå det etablerade begreppet jämställdhet och i stället tala om jämlikhet mellan män och kvinnor. Till exempel Finlands före detta utrikesminister Timo Soini hörde till dessa politiker, säger Viinikka och ler besvärat.

I en engelskspråkig kontext innebär den verbala förskjutningen att begreppet ”gender equality” får stryka på foten eftersom anti-genusrörelsens aktivister är rädda för att de traditionella könsrollerna raseras.

Var du tvungen att ge avkall på dina principer under Soinis tid som utrikesminister?

— Nej, Soinis retorik begränsade sig till hans egna tal. Han tvingade inte tjänstemännen att överge begreppet jämställdhet i andra sammanhang.

Trots att varken Sannfinländarna eller Blå framtid längre sitter i regeringen har Finland fortfarande en försiktig linje i frågor som berör feminism. Till skillnad från Sverige har Finland inte gått in för att omhulda begreppet feministisk utrikespolitik.

— Det är möjligt att jag hade haft ett starkare stöd i mitt arbete om regeringen hade enats om målet att driva en feministisk utrikespolitik, säger Viinikka.

Anti-genusrörelsens arbete har påverkat jämställdhetsarbetet också i Europa. Till exempel EU-länderna Bulgarien, Lettland, Slovakien, Litauen, Tjeckien, Ungern och Polen motsätter sig Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet. Polen har ratificerat konventionen, men har nu kommit på andra tankar.

— Det normativa arbetet för att främja jämställdheten har gått i stå. Vi kommer inte vidare. Det är tragiskt med tanke på att vi i år firar 25-årsjubileum för FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor, säger Viinikka.

Mikael Sjövall/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter