Amatörarkeologer kan få gräva på Brunskär i Korpo i sommar

I augusti i år ska en husgrund på Brunskär i Korpo skärgård grävas ut i jakten på arkeologiska fynd. Målet är att få en bild av hur livet såg ut och hur man bodde och levde på Brunskär för ungefär 200 år sedan. Arrangör för projektet är Brunskärs byalag.
Det är den 19 till 23 augusti i år som arkeologerna Jan Fast och Tryggve Gestrin leder en utgrävning på Brunskär i Korpo skärgård.

Ingen erfarenhet behövs
Utgrävningen är en samfundsarkeologisk utgrävning, vilket betyder att utgrävningsarbetet utförs av amatörer som inte behöver ha erfarenhet av arkeologi.
På Brunskär är deltagarantalet på grund av logistiska orsaker begränsat till sex personer och de som är intresserade kan senast den 30 april skicka en intresseanmälan till Martina Lindberg från Brunskärs byalag.
– Ett av målen med projektet är att lära ut arkeologi åt sådana som inte har någon tidigare kunskap om ämnet så därför behöver man ingen erfarenhet av arkeologi för att få delta. I sin intresseanmälan får man gärna berätta om man har ett intresse för skärgårdsarkeologi och vad man kanske kan bidra med till utgrävningen. Då har vi har något att gå efter om vi får in så många intresseanmälningar att vi måste sålla bland dem. Det kan ju hända att vi hittar personer som kan lära även oss något nytt, säger Fast.

”Brunskär förr och nu”
Utgrävningen är en central del av det maritim- och samfundsarkeologiska projektet vid namn ”Brunskär förr och nu” som studerar skärgårdssamhället på Brunskär från historisk tid. Projektet är viktigt för att det hittills bedrivits mycket lite arkeologisk forskning i Åbolands yttre skärgård.
I närheten av de nuvarande boningshusen på Brunskär finns det synliga rester av några enkla hus och det är en av dessa husgrunder som nu är täckt av torv som ska synas närmare.
Före eller efter Stora ofreden
Tanken är att med hjälp av utgrävningarna klargöra om husen fanns redan innan flykten från Brunskär under Stora ofreden eller om de byggdes efter återkomsten till ön.
– En av arbetshypoteserna är att husgrunderna är från 1700-talet och att de förföll eller brändes ner under Stora ofredens härjningar. Vi kan troligen hitta föremål från 1600- till 1800-talet, det vill säga lämningar från den första fasta bosättningen på Brunskär.
Lovande resultat i fjol
För ungefär ett år sedan gjordes en inventering av det planerade forskningsområdet på Brunskär.
Området befanns vara i otroligt bra skick eftersom det har varit orört sedan den gamla bosättningen övergivits.

Enligt arkeologerna betyder det goda förhållanden för de egentliga utgrävningarna i sommar, eftersom det blir lätt att tidsbestämma fynden och man undviker fynd från yngre tidsperioder.
Med murslev och sopskyffel
För att delta i utgrävningen räcker det att man har normal hälsa. Deltagarna betalar en avgift för transport, kost och logi.
Deltagarna kommer att jobba med murslev och sopskyffel och Fast berättar att man ska gräva ner sig till 20–30 centimeters djup.
Tack vare förundersökningarna med metalldetektor förra sommaren vet man att det i husgrunden finns mycket metallföremål.
– Troligen finns där mycket spik och annat, men säkert också föremål från 1700-talet, kanske till och med 1600-talet. Under förundersökningen i fjol hittade vi bland annat ett vackert beslag från 1700–1800-talet, säger Fast.
Skolelever engageras också med
I maj ska Fast också besöka klass 7 och 8 skola i Skärgårdshavets skola i Korpo och berätta om skärgårdsarkeologi och i synnerhet om det pågående projektet på Brunskär. Samma elever får sedan delta i utgrävningsarbetet på ön under en dag i augusti.
Lite om Brunskär
- Kyrkböckerna innehåller uppgifter om de människor som bodde på Brunskär på 1600-talet men troligtvis har man bott på ön redan tidigare än så.
- Platsnamn som Kyrknäsudden och Munkviken vittnar om att Franciskanordens munkar från Kökar kan ha besökt ön på 1400–1500 talet.
- I början av 1700-talet, under Stora ofreden, flydde människorna som bodde på Brunskär till Sverige.
- Efter det står husen på Brunskär öde och tomma i många år vilket syns i kyrkböckerna som en total avsaknad av anteckningar.
- Enligt Brunskärs aktiva byalag är dagens Brunskär en gammal fiskarby cirka sex sjömil söder om Korpo. Ingen är längre fast bosatt på ön men omkring 50 personer vistas på Brunskär med närliggande öar från tidig vår till sen höst.
- Brunskärs byalag grundades år 2011 för att främja ett aktivt liv på ön.
- Byalaget strävar efter att bevara och utveckla kulturmiljön och kulturlandskapet på ön.
- Byalaget upprätthåller också en gästhamn och en unik hamnmiljö med sjöbodar och bryggor.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.