Förflytta dig till innehållet

Alvar Aalto ska bli känd – också i Finland

Arkiv/Monica Forssell

Sanatoriet i Pemar är ett exempel på Alvar Aaltos rätlinjiga modernistiska arkitektur. Cirka 2000 personer besöker sanatoriet varje år. Längst ner i artikeln kan du se hur det ser ut inne i sanatoriet! Foto: Monica Forssell


Samtidigt i Pemar och Venedig: En ny webbportal med fokus på turism och Alvar Aalto lanseras.
I Pemar presenteras den nya sajten i det gamla sanatoriet, i Venedig på arkitekturbiennalen och den finländska paviljongen.

Nya webbportalen firades samtidigt på många olika orter. Bland annat i Pemar och Venedig.Foto: Monica Forssell


-Utomlands är Alvar Aalto hur känd som helst men finländarna verkar ha svårt att greppa vilken betydande arkitekt Alvar Aalto var, säger Tommi Lindh, vd för Alvar Aalto stiftelsen på telefon från Venedig.

Villa Mairea i Norrmark, Björneborg. Byggdes ursprungligen 1939 som Maire (f Ahlström) och Harry Gullichsens representationsvilla. Foto: Alvar Aalto säätiö


Finländarnas lite styvmoderliga inställning till Aalto, är en av orsakerna till att stiftelsen ville skapa en webbplats där tiotals olika, av Alvar Aalto ritade objekt runt om i Finland presenteras. En annan orsak var att man ville skapa ett innehåll med korrekt information om Aalto.
-Till exempel på webben förekommer det väldigt mycket felaktig information, säger Lindh. Det vill vi råda bot på. Vi vill också locka finländarna att bekanta sig med Aaltos produktion och förstå vilken storhet han var.

Terrasshuset i Kauttua. Foto: Alvar Aalto säätiö


Lanserandet av den nya webbplatsen handlar förstås också om den växande resebranschen och det stora intresset för Alvar Aalto bland utländska turister. Enligt Lindh finns det bland annat i Japan och USA ett stort intresse för Aalto och till exempel med tanke på dem har man nu tillsammans med olika företag skapat resepaket.

Pemar-Åbo-Kauttua-Björneborg

I Sydvästra Finland är det sanatoriet i Pemar, de av Alvar Aalto ritade husen i Kauttua och Villa Mairea i Björneborg som marknadsförs men också Landsbygdshuset (Maalaistentalo) på Humlegårdsgatan och Turun Sanomats hus på Köpmansgatan i Åbo finns med.
Ett exempel på en resehelhet riktad till grupper kallas Arkea Aallon kattojen alla (ungefär Vardag i Aaltos hus). Då besöker gruppen först sanatoriet i Pemar och sedan bruksorten Kauttua där man övernattar i Villa Aalto i Kauttua och äter middag till exempel i åbastun. Följande dag fortsätter resan till Björneborg och Villa Mairea.

Inte på svenska: ”Svenskar inte intresserade”

Tillsvidare finns webbplatsen visit.alvaraalto.fi enbart på finska och engelska. Senare kommer den att översättas till åtminstone japanska och spanska. Eventuellt också någon gång till svenska.
-Men tillsvidare har svenskarna inte visat något stort intresse för Aalto och därför prioriterar vi inte den svenska översättningen, säger Lindh.
 


Brandstegen är snygg men kanske inte den mest praktiska. Inget för den höjdrädda heller. Foto: Monica Forssell


Ett patientrum som det såg ut under tiden då huset fungerade som sanatorium.

Vad ska hända med sanatoriet?

Byggnaderna ägs av Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt men efter att sjukhusverksamheten upphörde i Pemar år 2014 har distriktet velat sälja byggnaderna.
En grupp arkitektstuderande från Tammerfors tekniska högskola har tagit fram flera olika idéer för vad helheten kunde användas till. Bland idéerna finns allt från insektsodling till laboratorium och äldreboende.
En stor del av huvudbyggnaden står för tillfället tom men en del hyrs av Mannerheims barnskyddsförbund och ett privat daghem.
Av de 60 bostäder som finns på området är 50 uthyrda.
Sommartid ordnas det rundvandringar i huset varje lördag och söndag. Tidigare ordnades det rundvandringar varje dag i huset. Ungefär 2000 personer besöker sanatoriet varje år.

Sanatoriet i Pemar

  • Huvudbyggnaden och en del av bostäderna är byggda 1929-33
  • På området finns också ett biologiskt reningsverk och ett bårrum som har ritats av Aalto
  • Sanatoriet var ett vilohem för tuberkulospatienter
  • Aalto ville att byggnaden i sig skulle ha en helande effekt
  • Stora fönster, grönväxter bakom glas och gula golv skulle bidra till patienternas välmående
  • Sanatoriet gjorde om till sjukhus på 1970-talet
  • Sjukhuset stängde 2014
  • Byggnaderna ägs av Egentliga Finlands sjuvårdsdistrikt

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter