Almahemsflytten är över — Nu längtar man efter hemtrevnad och smidiga arbetssätt


Klienterna flyttade in i nya Almahemmet innan självständighetsdagen. Foto: Emilia Örnmark
I ”Nya Almahemmet” på Mästarvägen är det nu rätt lugnt, åtminstone jämfört med förra veckan. Sakerna har kommit på rätt plats, och i dagrum och matsal sitter några klienter och läser tidning eller tittar på tv.
Förra veckan lyckades Almahemmets personal med konststycket att flytta hela verksamheten från ett hus till ett annat på en vecka.
Kommunstyrelsens beslut om att kommunen hyr den privata vårdfastigheten kom på måndag kväll, och innan självständighetsdagen var flytten genomförd.
— Allt hittar sin plats så småningom. Men nya utrymmen innebär nya arbetssätt som nu måste arbetas in. Just nu är det ganska mycket som fortfarande är opraktiskt, säger Almahemmets tf förman Katarina Forssell.
Förutom att allt är nytt och ovant är klienterna numera fördelade på två avdelningar istället för tre, och vårdhemmet är betydligt mindre än den yta man tidigare hade till förfogande.
ÅU träffar Forssell i ”Nya Almahemmet”, där de 29 klienterna nu bor.
— Med tanke på omständigheterna verkar klienterna ha tagit flytten bra, och allt verkar okej, säger Forssell.

Almahemmets tf förman Katarina Forsselll och huskatten Frasse. Foto: Emilia Örnmark
Personliga prylar kvar i gamla Almahemmet
Hon önskar dock att klienternas personliga tillhörigheter snart också kunde flyttas från gamla Almahemmet. Till exempel gäller det här fotografier, tavlor och annat som gör ett rum trivsamt. Innan de kan tas till nya Almahemmet ska de putsas och ozoneras, för att skadliga mikrober inte ska följa med till det nya huset.
–I flytten var det bara säng och madrass klienterna fick med sig, så rummen är nu ganska kala, säger Forssell.

Än så länge är klienternas persoonliga tillhörigheter kvar i gamla Almahemmet. De nya rummen är ganska kala. Foto: Emilia Örnmark
Allt som flyttades putsades enligt direktiv. Detta gjordes med speciella verktyg på trappan utanför gamla Almahemmet.
Madrasserna är klädda med ett vattentätt överdrag, och kunde därför också putsas.
Ett av de större jobben var att putsa alla medicinförpackningar: om inte det hade gjorts hade man varit tvungen att köpa nya mediciner.
Klienternas kläder gick via tvätteriet.
— Dygnet runt har vi putsat grejer. Till och med katten Frasse blev tvättad hos veterinären, tillägger Forssell.
Praktiska olägenheter
En annan önskan är att man snart ska hitta de nya arbetsrutinerna och få praktiska olägenheter, som till exempel höjdskillnader i trösklar, åtgärdade.
Maten för Almahemmets klienter tillreds fortfarande i gamla Almahemmet och transporteras till nya Almahemmet två gånger per dag. Hur den saken ska lösas är ännu öppet.
Dagcentret som fungerade i Almahemmet har tillsvidare stängt.
En vecka av förberedelser
En så pass snabb flytt som man lyckades genomföra hade inte varit möjlig utan ett digert förarbete.
Forssell berättar att veckan innan styrelsebeslutet om att kommunen hyr ifrågavarande vårdfastighet hade personalen fått information av äldreomsorgschefen och ledande läkaren om att risken för att det blir en omedelbar flytt är stor.
Redan delrapporten, som inte innehöll några labbsvar och inte något utlåtande av hälsogranskaren, var nämligen oroväckande.
— Vi var mentalt förberedda och hade utarbetat olika strategier enligt vad som skulle få tas med i flytten. Lokala entreprenörer och andra avdelningar i kommunen ställde sedan upp med kort förvarning för att få allting fixat och flyttat, säger Forssell.
Labbsvaren hittas inte ännu på kommunens hemsida, men kommer att ingå i den slutliga rapporten, som offentliggörs då den är klar.
Delrapporten kommer den som vill åt, den finns som bilaga till styrelsens mötesprotokoll från den 2 december.
Flytten gick med fart
Om den snabba tidtabellen säger Forssell att man gärna ville ha allting undanstökat så snabbt som möjligt, och dessutom fanns det vägande hälsoskäl för det.
Forssell poängterar att hemvårdarna flyttade ut ur huset redan i februari, eftersom folk hade symptom orsakade av inomhusluften.
Hon är tacksam för att det fanns ett hus att flytta till, som dessutom var möblerat, där alla klienter och personal nu finns samlad under samma tak.

På Mästarvägen i Kimito finns nya Almahemmet, där klienterna nu flyttat in. Foto: Emilia Örnmark
Kommundirektör Anneli Pahta har inte något rakt svar på varför labbtester inte gjorts tidigare i Almahemmet, trots att ärendet pågått länge.
Hon klargör dock att i den senaste konditionsgranskningen från Ramboll (framlagd i början av maj 2019) poängteras det att byggnadens konstruktioner inte öppnats och inga laboratorieprov tagits och det blev klart vilka tilläggsundersökningar som måste göras.
Pahta säger att då svaren kom var det inte längre någon som kunde komma och påstå att byggnaden skulle vara i skick.
– Vårdfastigheten på Mästarvägen är uthyrd till Esperi Care Oy, vars underhyresgäst nu är Kimitoöns kommun.
– Fastigheten och byggnaden ägs av Kiinteistö Oy Kemiönsaaren Mestarintie 18 som i sin tur ägs i sin helhet av Pohjoismaiden Hoivatalot Oy.
– Pohjoismaiden Hoivatalot ingår i Northern Horizons fastighetsfond Nordic Aged Care som äger och förvaltar fastigheter inom vård-och omsorgssektorn i både Finland och Sverige.
– Fondens investerare består främst av både finska och europeiska pensionsfonder och andra institutionella investerare.
– Den månadshyra Kimitoön betalar är 25 370 euro. I hyran ingår kostnader för underhåll och drift.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.