Förflytta dig till innehållet

Almahemmets renovering i vågskålen trots fälld vårdreform– Politiker: Besparingar behövs oberoende

Gruppordförandena Tomy Wass, Rune Friman och Jan-Erik Enestam betonar alla att vårdfrågorna i Kimitoön inte påverkas nämnvärt av att vårdreformen föll.


Social- och hälsovårdsreformen som föll förra veckan väckte ingen diskussion i Kimitoöns fullmäktige på måndagen. Politikerna betonar att frågan om besparingar i vården i Kimitoön kvarstår trots att vårdreformen inte blir av under denna regeringsperiod.
Gruppordförandena för SFP, Jan-Erik Enestam, och gruppordförande för Fri Samverkan, Rune Friman, betonar båda att kostnaderna måste ses över oberoende av vårdreformen. De hänvisar båda till att kostnaderna för vården primärt behandlas som en del av Kimitoöns sparprogram Balans 2020 som är under behandling.

Lönar det sig att renovera Almahemmet eller inte?

Långköraren kring om Almahemmet bör renoveras eller om kommunen ska köpa äldrevårdstjänsterna av privata vårdbolag har delvis handlat om vad som händer med kommunens vårdfastigheter om vård- och landskapsreformen blir av. Vård- och landskapsreformen, som begravdes förra veckan skulle ha inneburit att de nya landskapen skulle ta över social- och vårdtjänsterna av kommunen. Enligt lagförslaget skulle landskapen förbinda sig till att hyra vårdfastigheterna av kommunen i tre år, med en option på ett fjärde år, men efter det finns det risk att kommunerna skulle stå med tomma fastigheter.
Denna hotbild har använts som argument för att det är lönsammare för kommunen att inte renovera Almahemmet utan istället köpa äldreomsorgstjänster av privata aktörer.
Men trots att det inte bildas några landskap som kommer att ta över vården inom den närmaste framtiden anser Friman att det ändå inte lönar sig för kommunen att renovera Almahemmet. Han anser att för de summor som en renovering skulle komma upp i kan man istället bygga moderna mera ändamålsenliga fastigheter eller köpa vårdtjänster av privata vårdbolag.
Vänsterförbundets gruppordförande Tomy Wass säger att vårdreformens fall inte påverkar hur hans parti ser vårdfrågorna i Kimitoön.
Enestam lyfter fram att Kimitoön skulle ha hört till vinnarna i social- och hälsovårdsreformen eftersom kommunen har högre kostnader för vården än andra kommuner i samma storlek.
Kostnaderna skulle ha utjämnats om de nya lanskapen skulle ha tagit över vård- och omsorgstjänster av kommunerna.
Läs också:
Anneli Pahta och Patrik Nygrén hoppas den insamlade kunskapen tas tillvara trots att vårdreformen fallit (11.3)
Sipiläs regering avgår – ”En enorm besvikelse för mig” (8.3)
Almahemmet granskas – kommunstyrelsen vill ha färsk rapport över byggnadens tillstånd (25.2)
Janne Salonen vill kalla Kimitoöns fullmäktige till extra möte om Almahemmet (9.2)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter