”Alltid har vi stått på barrikaderna” — musiker som uppträder i Pargas tar till ordet

I år har mången kulturarbetare fått kämpa för att hållas vid ytan, musikartisten Erik-André Hvidsten bland dem. Hans vardag, som andras, har genomsyrats av avsaknaden av publik och möjligheten att vara bland människor.
Statsbidrag i hemlandet Norge har hjälp honom överleva, men mentalt har det varit påfrestande. Att livnära sig på musiken har varit totalt omöjligt under den här perioden, säger han, och parafraserar en annan kulturarbetare:
– I alla katastrofer och har vi stått på barrikaderna och dragit fram ljuset och hoppet. Nu är det vi som inte får arbeta.
Småskalig konsert
Under Svenska veckan i Pargas ordnar Hvidsten en viskonsert i PIUG tillsammans med Thomas Enroth.
Det blir den andra tillställningen som ordnas i kultursalen sedan mars, och bara 70 biljetter säljs.
För några år sedan gav duon ut albumet ”Min finlandssvenska sångbok”, nu kommer uppföljaren. På albumen och konserten tolkar de finlandssvenska visor så som ”Höstvisan” och ”Mitt äppelträd” på ett sätt som inte avviker radikalt från originalen, men som ändå framför ett nytt perspektiv, enligt Hvidsten.
– Jag känner mig hemma och varmt välkommen i den finlandssvenska miljön. Jag har respekt för låtarna, men ett kanske nyttigt avstånd som jag inte har till exempel till norsk folkmusik.
Vyn från barrikaderna
Vanligtvis är Thomas Enroth musiker och kompositör på heltid, men numera har han dragit ner på verksamheten till ungefär 10 procent.
– Just nu är jag 90 procent kritiker.
Som aktiv kulturarrangör har Enroth nu tagit en ledande roll inom debatten om kulturarbetet i coronatider. Hans åsikter har synts i diverse medier och på sociala medier.
Enroths argument går ut på två saker: Dels vill han få oss att förstå vikten av kultur som del av folkhälsan, dels vill han lyfta fram obalansen mellan kulturarbetare och andra branscher.
– Jag skulle till och med se att krogar är öppna dygnet runt, bara de samma reglerna gällde alla. Nu är det teatrar och frilansare som i slutändan får betala.
Hvidsten instämmer.
– Varför är det vi som tar ansvaret och är extremt försiktiga för att inte bli smittspridningspunkter? Det känns nästan som att vi är den enda branschen som på riktigt gör det.

Kritik
Enroth har fått en del kritik för sina uttalanden om restaurangbranschen och raka jämförelser mellan spritdrickande och teater, men säger att han inte har något emot någon specifik bransch.
Dessutom, säger han, är det beslutsfattare han vill nå.
I september träffade han vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (cent) för att överräcka en lista med cirka 4 700 namn på kulturarbetare. Bidrag hjälper ingen, var budskapet de skrivit under.
Istället säger Enroth att vi måste bygga upp ett samhälle där alla hjälps åt, på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt.
– Nu har vi ju att göra med en pandemi. Själv är jag rädd för coronaviruset och respekterar säkerhetsåtgärder. Jag är redo att jobba så här i tre år, spela sex konserter per dag om så krävs. Men vi måste hitta gemensamma regler.
Isolerade individer
Thomas Enroth känner till många inom branschen som slutat, och säger att i Sverige är det 60 procent som beslutat skola om sig i år.
– Vi är ändå skattebetalare. Att ha halv salong med samma utgifter är vansinnigt. Det är fruktansvärt att vi behandlas så här och jag är djupt besviken.
Erik-André Hvidsten, hur har kulturarbetare som ett kollektiv hanterat det här?
– Det har vi ju inte. Ta till exempel Enroth, han har många bakom sig men få med och runt sig. Det är så indoktrinerat att vi jobbar själva. Det har varit svårt att få fram att kultur är näring och viktigt för landet.
Enroth håller med om att kulturen är viktig.
– Många är ensamma och har byggt sina liv kring socialt umgänge i samband med konserter och kulturevenemang. Det har samma värde i samhället som till exempel idrott.
En säker framtid?
På grund av avgränsad publik ger Hvidsten och Enroth två Pargaskonserter på samma dag. Ingen servering kommer finnas. Dörrarna öppnar en timme innan start. Avstånd ska hållas. Händer ska tvättas.
– Man kanske aldrig mer kan ha 200 personer i PIUG, säger Enroth. Men det är bättre att ha 50 än låta någon gå arbetslös.
Med blicken framåtriktad säger Hvidsten:
– Många av oss har lagt sig ner, så jag ser upp till Enroth som tar den här fighten. Vi behöver ett ljus att se fram emot.
De två konserterna ges i Pargas PIUG den 5 november, klockan 16 och 18.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.