Förflytta dig till innehållet

Allt talar för sänkt promillegräns till sjöss

Ljushårig kvinna med glasögon

Årets sannolikt mörkaste högtid stundar, för det är svårt att tro på en midsommar utan drunkningsolyckor. Frågan är hur försäljningen av åtta procentigt öl, vin och cider i matbutikerna kommer att synas under årets helgfirande.

Finns det en risk för ännu fler överförfriskade skeppare, och i värsta fall ännu fler fatala olyckor, när tillgången på starkare alkoholdrycker gjorts lättare också i skärgården?

Ser vi på statistiken för de senaste tio åren har det i genomsnitt drunknat sex personer under midsommarhelgen, enligt Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf. Av dem är 80 procent män.

Över hälften av alla drunkningsolyckor med dödlig utgång sker under påverkan av alkohol.

I år syntes redan det varma vädret i maj i ett ökat antal räddningsuppdrag på sjön. Sju personer drunknade bara inom maj månad, vilket är exceptionellt många under en enda vårmånad.

Enligt Niklas Guseff, som är sektorchef vid sjöbevakningen i Västra Finland, märks också en ökning i antalet misstänkta fall av roderfylleri i den åboländska skärgården (Yle Åboland 15.6). Det är en oroväckande trend.

Jämfört med tidigare säsonger är de misstänkta fallen av roderfylleri nu tre gånger fler på det område som hör till Västra Finlands sjöbevakning. Dessutom har en liten ökning noterats på Finska viken. Antalet granskade båtar i år motsvarar fjolårets, så ökningen kan inte förklaras med en mer nitisk övervakning, enligt Guseff.

Att båtliv och alkohol inte hör ihop borde vara lika självklart som att bilkörning och alkohol inte hör ihop.

Men när Vega Åboland frågade lyssnarna om de anser att promillegränsen på 1,0 promille för roderfylleri borde sänkas, förslagsvis till 0,5 promille för att motsvara gränsen för rattfylleri, fylldes kommentarsfältet av diametralt olika åsikter. Många ser med blidare ögon på fulla båtförare än på fulla bilförare.

En del anser att det hör till sommaren att kunna ta några glas vin och trots det köra båt hem från festen eller picknicken. Havet uppfattas som en trafikled med större frihet och färre risker i form av till exempel farliga medtrafikanter, djur som korsar rutten och förargliga övervakningskameror.

Andra talar för skärpt lagstiftning, sänkt promillegräns, mer övervakning och krav på båtkörkort. Många påminner om att båtförarna är allt mer oerfarna och ibland saknar sjövett, samtidig som båtarna blir större och snabbare.

Finland har fortsättningsvis den högsta promillegränsen till sjöss jämfört med övriga Norden och Östersjöområdet. Många andra länder har sänkt gränsen för roderfylleri till mellan 0 och 0,5 promille, så här kunde EU gå in för ett enhetligt förfarande.

Promillegränsen och flytvästtvånget kunde dessutom gott omfatta allt från ekor och kajaker till sup-brädor och vattenskotrar.

Vi vet att alkoholen påverkar vår uppmärksamhet, reaktionshastighet, koordinationsförmåga och balanssinne. Vi vet också att en sänkt gräns för roderfylleri ökar trafiksäkerheten och minskar risken för olyckor. I slutändan kan det rädda liv. Det är svårt att se vilka motargument som skulle väga tyngre än det.

Dela artikeln

3 kommentarer: “Allt talar för sänkt promillegräns till sjöss

  1. Dan Henriksson skrev

    Riktigt bra med sänkt promilleegräns, det är en naturlig väg mot noll i trafiken.
    Det är mer en bonus för våra barn och absolut inget straff.

  2. Bo Gyllenberg skrev

    Internationellt sett har IMO (International Maritime Organisation) i sin konvention SOLAS rekommendationen 0,8. Det kunde bra vara en ledtråd.

  3. Nicklas Jakobsson skrev

    ”En del anser att det hör till sommaren att kunna ta några glas vin och trots det köra båt hem från festen eller picknicken. Havet uppfattas som en trafikled med större frihet och färre risker i form av till exempel farliga medtrafikanter” Håller jag helhjärtat med om.
    Anser att det är fel att bestraffa 95% som håller sig inom nuvarande lag. Den 5% som inte gör det kommer oberoende av lagar göra som dom alltid gjort.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter