Allt och litet till inom pokaler och priser – företagssamarbete mellan Pargas och S:t Karins fungerar bra

Kalle Bäckström, Nina Bäckström och Pauliina Hermansson köpte i mars i år företaget Top Tag i S:t Karins, som specialiserat sig på import och återförsäljning av pokaler, medaljer och övriga priser.
Började som kringresande smyckesförsäljare
Top Tags historia sträcker sig ända till 1965, då Hermanssons farfar grundade grossisthandeln Tukkuliike Rusi och började importera smycken från utlandet.
– Både min farfar och min pappa har i tiden åkt land och rike runt till olika guldsmedsaffärer med sina väskor fullpackade med smycken från inhemska tillverkare. Jag har själv som barn varit med på några av resorna, men har inte själv jobbat med just den biten, skrattar Hermansson.
Flyttade från Åbo till S:t Karins 2010
I början av 1980-talet kom medaljerna, prisskedar och bägare in i sortimentet, senare under 80-talet började man också importera pokaler av olika slag från Italien.
Ända fram till 2010 fanns företaget på Ungrargatan mellan Laustis och Kråkkärret, men för drygt tio år sedan flyttade man till en nybyggd hall på Voivalantie i S:t Karins.

– Det handlar om ett klockrent familjeföretag och en generationsväxling har vi pratat om länge. Men jag kände mig inte riktigt bekväm att ensam ta över hela företaget med allt vad det innebär. Då vi funderade på vem vi skulle närma oss var det ett enkelt beslut att ringa Kalle, säger Hermansson.
Ett naturligt steg
Steget är i sig naturligt, eftersom Kalle Bäckström via guldsmedsaffären City Gold i Pargas samarbetat med Top Tag i 12 års tid.
– För vår del kändes det som ett vettigt steg att ta och en möjlighet att få ytterligare ett ben att stå på. Det var synergieffekterna som avgjorde, säger han.
Hinner man inte gravera i Pargas så kanske man hinner i S:t Karins – och vice versa. Det är nämligen också många guldsmedsaffärer och smyckesförsäljare som anlitar City Gold för graveringsuppdrag.
Den första kontakten mellan företagen knöts just i samband med ett besök med smyckesväskorna.
Fokus skiftar mot slutkonsumenten
Nina Bäckström som är en av de tre nya delägarna berättar att planen för Top Tag är att man alltmer ska börja rikta sig också direkt till konsumenterna. Ett första steg var att låta bygga upp ett showroom där man förevisar vilka produkter som finns.

– Man kan alltid titta in hos oss och kolla in vårt sortiment också på plats. Mest når vi fortfarande ut via återförsäljare, men vi har redan nu också kunder bland idrottsföreningar och skolor som köper direkt av oss.
– Det som vi inte har i hyllan eller som inte finns brukar vi också kunna ordna, men vi har omkring 10 000 artiklar i lager, både stort och smått, säger Kalle Bäckström som själv inte är så involverad i den dagliga verksamheten på Top Tag.
Idrottsföreningar en stor kundgrupp
Man har skaffat en ny lasergravyrmaskin som kan gravera också i glas. Skyltar i plast, till exempel till postlådor, fixar den i en handvändning.

– Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna, säger Kalle Bäckström.
Finns det någon direkt högsäsong för er, när är det livligast?
– Det hänger nog mest ihop med de olika idrottsgrenarnas avslutningar, fotbollen är den största grenen och där brukar det vara hösten som gäller. Ishockeyn tar slut på våren, om somrarna är det olika turneringar och kring årsskiftet förstås olika årliga premieringar, berättar Hermansson.
Följer med trenderna
Som bäst jobbar man också hårt med att få in mera naturvänliga alternativ in i sortimentet.
– Där har vi helt klart märkt av att det finns en efterfrågan. Vi jobbar på med en del prototyper, likaså har vi börjat fundera på hur man kunde åtminstone delvis börja återanvända gamla pokaler och priser, säger Nina Bäckström.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.