Förflytta dig till innehållet

"Allt mera förvånad har jag insett vilken guldålder 1918 var" – Sagalundmuseets Jarmo Kujala har byggt upp en utställning om Finlands kulturella liv för 100 år sedan

Jarmo Kujala med en av de utställda böckerna, Douglas Fairbanks ”Lev livet leende!” Foto: Monica Sandberg


År 1918 betydde inte bara inbördeskrig och oroligheter.
–- Allt mera förvånad har jag insett vilken guldålder det var kulturellt sett. Författare, kompositörer, konstnärer – många som redan då hade skapat sig ett namn ute i stora världen – möter den som fördjupar sig i den här tidens finländska historia.
Det säger Sagalundmuseets arkivarie Jarmo Kujala som har djupdykt i 1918 och kommit upp med de mest olikartade fynd, nu samlade till en utställning i Villa Lande i Kimito.

Ingen kände sig säker

Bara till månadens slut är den öppen så det gäller att passa på, och att ta sig tid.
Här berättas till exempel hur en tioårig Tauno Palo bestämde sig för att bli skådespelare efter att ha sett Jean Sibelius dotter Ruth Snellman spela Törnrosa.
Här kommer Tove Jansson med föräldrar till tals, här finns bild av banbryterskan inom dans Maggie Gripenberg, och av Runar Schildt. Han skrev om familjen där mamman gömde sin son, som kämpade på röda sidan, men som upptäcktes av pappan, som var vit.
– Den politiska skiljelinjen gick genom familjer, ingen kände sig säker, det var mycket oro och rädsla. Det beskrivs här bland annat av Georg de Godzinsky, då en fyraåring vars familj bodde i Sankt Petersburg men flydde till Finland, säger Kujala.

Verna smugglade vapen

Han har skaffat en bild också på Verna Eriksson som gick till historien genom att smuggla vapen till den vita sidan i Helsingfors.
På bilden ser man många varv av patronbälten under hennes uppknäppta jacka.
Det mesta av materialet är skaffat enkom för utställningen (där merparten av texterna är på finska) men några fynd har Kujala gjort i Sagalunds arkiv – bland annat Elsa Beskows barnbok ”Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin” som gavs ut 1918, och så den amerikanske filmstjärnan Douglas Fairbanks memoarer ”Lev livet leende!” som gavs ut samma år.
Efter att utställningen ”Konstens värld i Finland 1918” har plockats ner i Villa Lande så kan den i delar visas på andra ställen.

Med uppsluppen dans firades krigsslutet bland de vita i Mäntyharju, i april 1918. Foto: Finna/ Museiverket (Ernst Domander)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter