Förflytta dig till innehållet

Allt flera anmäler rubbad mens efter coronavaccinet – fortfarande inget bevisat samband, säger ÅUCS-överläkare

Ari Sundberg/SPT
Allt fler rapporter om biverkningar efter coronavaccinet droppar in hos Fimea, i takt med att allt flera har fått vaccinet. Något som ökat på sistone är anmälningar om störningar i menstruationen.

1 900 anmälningar om biverkningar i menstruationscykeln efter coronavaccinet har anmälts till Fimea, Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet.

Antalet anmälningar har ökat på senaste tiden, enligt Liisa Näveri, enhetschef på Fimea.

Det har bland annat rapporterats om försenad mens, för tidig mens och ovanligt långvariga, kraftiga blödningar eller värk.

Antalet anmälningar är inte stort sett till det faktum att kring 7,5 miljoner vaccindoser har delats ut i Finland, första och andra dosen medräknade.

Det finns heller inga bevis på att det var coronavaccinet som orsakade förändringarna eller att fertiliteten skulle påverkas negativt.

THL rekommenderar sedan tidigare att alla gravida vaccinerar sig och har tidigare informerat om att deltavarianten av viruset kan vara speciellt farlig för gravida.

Allt flera ovaccinerade gravida får också intensivvård — överlag är det flest ovaccinerade som får intensivvård i Finland.

Alla upplever mensstörningar ibland, studier om coronavaccinet saknas

Det var i somras som en del kvinnor runtom i världen började rapportera om mensstörningar efter att ha tagit coronavaccinet. Många var oroliga och undrade vad som var på gång.

Ett faktum är att menstruationscykeln är känslig och alla kvinnor upplever rubbningar någon gång i livet. Stress, ätstörningar med mera kan orsaka störningar.

– Visst är det möjligt att människor som fått vaccinet får kortvariga hormonella störningar eller störningar med ägglossningen som löser sig i följande menscykel. Problemet är att det inte har gjorts någon vetenskaplig jämförande studie med personer i samma åldersgrupp, där man skulle analysera risken för rätt vanliga störningar hos dem som tagit vaccinet och dem som inte har tagit vaccinet, säger Antti Perheentupa, docent och överläkare på ÅUCS kvinnoklinik.

— I klimakteriet är det mycket vanligt med störningar i menstruationen och tusentals av dem som fått coronavaccinet är kvinnor i klimakteriet. Det betyder naturligtvis inte att störningarna beror på vaccinet.

Det är oavsett mycket viktigt att följa med eventuella biverkningar och rapportera dem. Då upptäcker man allvarliga biverkningar, konstaterar Perheentupa.

Hittills har över 4 000 anmälningar om olika sorters biverkningar behandlats av Fimea, men tusentals står ännu i kön.

De vanligaste biverkningarna är bland annat tillfällig huvudvärk, illamående, muskelvärk och feber.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter