Förflytta dig till innehållet

Allt fler vargar i väst

Arkiv/Annina Suominen
varg
Jämfört med i fjol år har antalet revir ökat i de västra delarna av Finland.

I Finland, i mars 2022, fanns det enligt Naturresursinstitutets beräkning 60 vargrevir, med 37 revirmarkerande familjegrupper och 23 revirmarkerande par.

Jämfört med föregående år har antalet revir ökat i västra Finland.

Med största sannolikhet fanns det 32 familjegrupper och 21 par helt på finskt territorium. Jämfört med mars 2021 har antalet familjegrupper ökat med två och antalet par med tre.

− Största delen av de nya reviren har etablerats i västra Finland, där det sammanlagda antalet revirmarkerande familjegrupper eller par har ökat med nio. I östra Finland har antalet revir däremot minskat med fyra jämfört med ifjol, säger forskningsprofessor Ilpo Kojola vid Naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.

Av vargreviren finns 41 i västra Finland och 19 i östra Finland. Sju av dessa är gränsrevir.

Antalet individer i vargstammen är ändå ungefär detsamma som föregående år, med cirka 295 vargar i mars 2022.

Bedömningen av revirstatus (familjegrupp, par) och antalet individer i flockarna gjordes utifrån observationer från varje granskat område, känd dödlighet och dna-analyser. Dessutom utfördes separat terrängarbete på en del av reviren.

Räknas alltid på samma sätt

Beståndsberäkningen anger situationen i mars, då antalet vargar är minst innan valparna föds i april–maj. Förändringarna i vargstammen efter mars beskrivs med en prognosmodell.

– Enligt prognosmodellen kommer det med 90 procents sannolikhet att finnas 38–51 vargflockar i november 2022. I slutet av mars 2023 finns det med 90 procents sannolikhet 23–44 flockar, säger ledande forskare Samu Mäntyniemi vid Naturresursinstitutet.

I samband med beståndsberäkningen 2022 upptäcktes ett programmeringsfel i beräkningsmodellen, som har påverkat beräkningarna åren 2020 och 2021. När felet rättades ökade de beräknade antalen revirmarkerande vargar och familjegrupper, medan de beräknade antalen revirhävdande par minskade.

Siffrorna i beräkningarna ändrades mer för 2020 än för 2021. I beståndsberäkningsrapporten för i år har de korrigerade värdena använts.

Frivilliga insamlare i nyckelroll

Insamling av dna-prover är en mycket viktig del av beståndsberäkningen för varg. Under den senaste insamlingsperioden bidrog frivilliga med 70 procent av proverna. I likhet med tidigare år har observationer också registrerats flitigt i rovdjursdatasystemet Tassu.

– Utan de frivilligas medverkan vore det inte ekonomiskt möjligt att samla in ett så här omfattande material. Ett stort tack till alla frivilliga och till rovdjurskontakterna, säger specialforskare Mia Valtonen vid Naturresursinstitutet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter