Allt fler låter roboten sköta städandet – robotdammsugarna säljer som aldrig förr

Det är lätt att förstå charmen med en robotdammsugare. Tanken att du stänger ytterdörren efter dig och efter jobbdagen kommer hem till ett nystädat hus är lockande och därför säljer den som aldrig förr.
När robotdammsugaren kom in på marknaden i början av 2000-talet var dammsugarna inte tillräckligt effektiva. De modeller som fanns hade också svårt att ta sig runt hinder, att identifiera trappor och att märka faror (som till exempel en hög med hundbajs).
Det var bara tekniknördarna som orkade klistra magnettejp på golvet i lägenheten och robotdammsugarna slog sig aldrig på allvar in hos den vanliga konsumenten.
I dag är situationen en annan och robotdammsugarna flyger av hyllorna.
– När produkten blir tillräckligt bra så börjar ryktet gå. Det finns ingen reklam som uppnår samma resultat som att du hör av både vänner, grannar och släktingar att det är värt att ha en robotdammsugare, säger Harri Varpula, som är försäljare på Gigantti i Reso.

Han har märkt en tydlig ökning i intresset de senaste åren, och säger att det inte finns någon typisk köpare.
– Allt från nyutflyttade unga till gamla mormödrar köper dem. Dagens robotdammsugare är helt enkelt tillräckligt smarta och effektiva för att locka alla, säger han.
Det finns en hel del modeller att välja mellan och man får punga ut allt mellan 200 euro upp till dryga tusenlappen för automatiserad städning.
– De billigaste har inga extra funktioner och sämre borstar, medan de dyraste också sköter moppning, kan lära sig att inte dammsuga eller moppa på vissa zoner i lägenheten och är dessutom självtömmande.
Mellansegmentet på 300 till 600 euro är populärast och här finns flera märken som är prisvärda.
– Företaget Irobot med sin robotdammsugare Roomba är den som egentligen slog igenom först och den hänger fortfarande med och har många bra modeller. Men ryktet märks i priset. Den senaste tiden har det kommit flera utmanare från till exempel Kina som kunder gillar, till exempel märket Roborock, säger Varpula.

Hyllorna i Gigantti-affären i Reso är fyllda med olika Roombamodeller, men det beror enligt Varpula på at Roborockdammsugarna helt enkelt inte får vara kvar på hyllan. Kunderna köper dem direkt.
Enligt testsajten Bäst-i-test är det också Roborock med modellen S5 Max, som är den bästa robotdammsugaren – tätt följd av Ecovac Deebot OzmoT9 och budgetvinnaren Xiaomi Mi Robot Vacuum. Testsajten M3 ger högst betyg åt Ecovac Deebot Ozmo T8 och budgetvarianten Dreame D9.
Genomgående får ändå flera märken höga poäng och vilken du ska köpa beror på egna preferenser.
Behöver man alls en vanlig dammsugare om man skaffar en robotdammsugare?
– Nja, det är frågan om. Man kan möjligen ha en skaftdammsugare som komplement, men mer än så behöver man inte, säger Varpula.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.