Förflytta dig till innehållet

Allt fler finländare betalar för journalistik på webben

Finändare är vana vid gratis journalistik på webben. Under de senaste åren har många mediehus infört betalväggar för sitt webbinnehåll. SPT-ARKIVBILD


Finland litar mest på nyheter av alla de 37 länder som deltagit i undersökningen. I Finland har traditionella medier en stark ställning även på webben. Finländare hittar ofta sina nyheter på medieföretagens egna nyhetssajter och inte via till exempel sociala medier, vilket är vanligt i andra länder.
Finländare är däremot vana vid gratis journalistik på webben och få är färdiga att betala för webbinnehåll. Sedan år 2014 har cirka 15 procent av befolkningen som fyllt 18 år betalat för journalistik på webben. I år har andelen stigit till 18 procent och väntas ytterligare stiga. I fjol uppgav 6 procent av befolkningen att de antagligen kommer att börja betala för webbjournalistik. Nu säger 11 procent att de är färdiga att betala för nyheter på webben.

Finländare har mindre tid för nyheter

Trots att nyhetsmediernas ställning på webben stärkts läser finländare fortfarande tidningar, lyssnar på radio och ser på teve i samma utsträckning som tidigare. Mediehusen i Finland har ungefär lika många kunder på webben som via de traditionella distributionskanalerna. Webbens popularitet verkar inte heller stiga, tvärtom har den sjunkit en aning. År 2015 hade webbnyheter i Finland en räckvidd på 90 procent av befolkningen per vecka, medan andelen nu sjunkit till 85 procent. Under samma tid sjönk räckvidden för de traditionella distributionskanalerna från 88 procent till 84 procent. …
– Det kan hända att finländare har mindre tid för nyheter då vi är så aktiva på sociala medier och utnyttjar andra tjänster på webben, säger Esa Reunanen vid Tammerfors universitet.

Vi läser nyheter på telefonen

Allt fler finländare läser nyheter på telefonen. För några år sedan var mobiltelefonen endast ett komplement till datorn, medan allt fler i dag endast läser nyheter via sin telefon. Över hälften av de som är under 45 år läser nästan bara nyheter på telefonen, medan över 45 år gamla helst läser nyheter på en dator. Den äldre generationen börjar ändå allt mer gå mot att läsa på telefonen, medan den yngre generationen allt mer överger datorn.

Trots kritik är förtroendet stort

Förtroendet för nyheter i Finland är fortsättningsvis stort. Majoriteten av finländare anser att traditionella nyheter är relativt pålitliga, trots att hälften av de tillfrågade säger att de stött på felaktig information eller dålig journalistik. I undersökningen kände över hälften av de tillfrågade igen åtminstone något alternativmedia på namnet och 8 procent säger att de följer någon av dem.
Under de senaste åren har medierna kritiserats i Finland och falska nyheter har diskuterats.
– Vi har en väldigt högljudd minoritet även i Finland som säger att man inte kan lita på medier. Finländare kritiserar trovärdigheten på nyheter, men litar ändå betydligt mer på nyheter än annat innehåll som finns på nätet, säger Elina Grundström, ordförande för pressens opinionsnämnd.
37 länder deltog i undersökningen Digital News Report 2018 av Reuters-institutet vid Oxford universitet. Undersökningen görs årligen och Finland har deltagit i den sedan år 2014. Resultaten baserar sig på frågor som 2000 personer svarat på i varje deltagarland.
Linnea de la Chapelle/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter