Förflytta dig till innehållet

Allt fler 50-plussare skiljer sig, men inleder också nya förhållanden – ”Livet är inte slut efter 50”

SPT/Pixabay
en man och en kvinna som håller varandra i hand
Allt fler 50-plussare skiljer sig, men inleder också allt oftare nya förhållanden.

Statistikkartan över parförhållanden bland personer över 50 år ritas om rejält.

Befolkningsförbundets färska familjerapport som publicerades i måndags visar att skilsmässorna inom hela befolkningen har hållits på samma nivå under de senaste åren. Om man endast ser på personer över 50 år gäller ändå inte detsamma.

Rapporten visar att personer över 50 år skiljer sig allt flitigare och också i högre grad är villiga att skapa nya relationer efter en skilsmässa.

Familjebarometern fokuserar i år specifikt på befolkningen över 50 år, vilket också syns i barometerns namn – ”Åldras som ett gott vin”.

— Med tanke på att vi snart har nått en situation där över hälften av befolkningen är över 50 år så finns väldigt lite forskningsmaterial om deras parförhållanden. Det förvånade mig som forskare, säger Befolkningsförbundets forskare Anna Erika Hägglund.

”Mycket händer efter 50”

Men samtidigt som skilsmässorna bland målgruppen ökar kan även en motsatt trend urskiljas. Långa parförhållanden har blivit allt vanligare och änkor och änklingars andel har minskat tydligt.

— Det beror bland annat på att män i dag lever längre och därmed blir även förhållandena längre, säger Hägglund.

Bland män i åldern 50-59 har antalet skilsmässor aldrig varit så stort som nu. Också kvinnor inom samma åldersgrupp skiljer sig i dag allt oftare.

— Vi önskar att man skulle fokusera även på andra siffror än skilsmässostatistiken. Rapporten visar också att allt fler bildar nya förhållanden, flyttar ihop och gifter sig efter att de fyllt 50 år, säger Hägglund.

— Livet är inte slut efter att man fyllt 50. Snarare händer mycket efter det, både för dem som skiljer sig och dem som håller ihop.

Hägglund säger att det finns mycket material för exempelvis 30-åringar att vända sig till om hur man hanterar livsförändringar, men hyllan är märkbart tommare för den äldre delen av befolkningen.

— För dem över 50 år kan frågor såsom att bli mor- eller farförälder, att partnern blir sjuk eller att lära känna en ny partner väcka många tankar.

Förhållandet ger livsglädje

Trots de dystra skilsmässosiffrorna ser Hägglund även ljuspunkter.

Personer som lever i ett parförhållande är allmänt nöjdare med livet än de som lever ensamma. Enbart ett parförhållande räcker ändå inte.

— Kvaliteten på parförhållandet spelar stor roll, vilket vi också kan se i skilsmässostatistiken. Attityder gentemot skilsmässor har blivit mer liberala och mår man inte bra i förhållandet så avslutar man det lättare i dag, säger Hägglund.

En klar majoritet av de personer över 50 år som lever i ett parförhållande i Finland är ändå nöjda med sin situation, medan färre än var tionde är mycket missnöjd och har funderat på att skilja sig.

— Hela 66 procent av dem som deltog i vår studie svarade att de var helt överens med påståendet ’Jag älskar min partner’. Det var glädjande att se.

Familjebarometern baserar sig på information från Statistikcentralen och på en internationell jämförande undersökning. Dessutom har drygt 1 200 finländare inom målgruppen deltagit i undersökningen.

Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter