Förflytta dig till innehållet

Allt färre söker sommarjobb på staden i Hangö

Arkiv/ÅU
Gågatan i Hangö centrum en somrig dag
Antalet sommarjobbsansökningar till Hangö stad har sjunkit under de senaste åren. En orsak är att ungdomarna blir färre på grund av utflyttningen.

Hangö stad har tagit emot 79 ansökningar om sommarjobb. Det är en ökning jämfört med fjolåret, men antalet har sjunkit drastiskt på bara några år.

– Vi hade 66 ansökningar i fjol och nu 79. De senaste åren har antalet varit mellan 55 och 80. Men ännu för fyra till fem år sedan hade vi mellan 150 och 170 ansökningar. Under mina elva år har vi haft 179 ansökningar som mest. Det har sjunkit med över hälften. Nedgången började redan före pandemin, säger ungdoms- och idrottschef Tommy Gröndahl.

En orsak är att ungdomarna blivit färre på grund av utflyttningen.

– Under fjolåret minskade befolkningen i Hangö med 114 personer. Det är en allvarlig sak som är svårt att hitta lösningar på. Det såg lite bättre ut under pandemiåren men nu har vi återgått till det normala, säger Gröndahl.

Mer jobb inom privata och tredje sektorn

En nackdel för Hangö är att det inte finns utbildning på andra stadiet.

– Efter grundskolan måste man söka sig bort. De som flyttar till andra orter för att studera skriver sig ofta där. Det är svårt att få jobb i Hangö som motsvarar den utbildning man har. De som flyttar hit är sådana som varit borta en tid och flyttar tillbaka och människor från huvudstadsregionen som kommer för att tillbringa sina pensionärsdagar här. Det är inte medelålders och barnfamiljer som flyttar hit.

En annan orsak till att antalet ungdomar som vill jobba för staden minskat, är att det finns mer jobb inom den privata och tredje sektorn.

– Det fanns en tid då staden var den största arbetsgivaren för unga och vi kanske är det fortfarande men nu för tiden är det lättare att få jobb på till exempel restauranger eller i andra sommaraktiviteter.

Dessa jobb kan ofta vara bättre betalda. Den tredje orsaken till nedgången är enligt Gröndahl just att stadens lönenivå eventuellt inte är så lockande.

”Summan är i underkant”

Staden har i år igen reserverat 55 000 euro för att anställa sommarjobbare.

– Vi har reserverat 55 000 euro för sommarjobb så länge jag kan komma ihåg. Jag har inte beslutanderätt i lönefrågor men jag har fört fram det inom organisationen. Man borde till exempel kunna få erfarenhetstillägg om man gör samma jobb flera år i rad.

En stor del av summan slukas av strandövervakarna som idrottsväsendet självt anställer, de övriga jobben har utannonserats via Kuntarekry.

Kvar blir ungefär 30 000 euro för de övriga jobben, en summa som Gröndahl anser är i underkant.

Hälften av de sökande erbjuds jobb

De flesta vill jobba på parkavdelningen som fått 47 ansökningar. Fastighetsservice har fått sju ansökningar liksom idrotts- och motionstjänsterna. Städavdelningen, kultursektorn och centralköket har fått fyra ansökningar, biblioteket tre, museet två och ungdomstjänsterna en ansökning.

I huvudsak anställs 15–17-åriga ungdomar, som inte tidigare har varit anställda inom Hangö stad. De sökande meddelas senast den 24 mars elektroniskt om de fått sommarjobb eller inte.

Gröndahl gissar att ungefär hälften av de sökande kommer att erbjudas jobb.

Trots att antalet sökande har gått ner tror inte Gröndahl att någon verksamhet blir lidande. Däremot anser Gröndahl att staden överlag borde anställda fler unga över 18 år som kunde ta ett större ansvar till exempel för övervakning och städning av områden.

– Befolkningen ökar massor på sommaren och det räcker inte med att säga att vi inte har tillräckligt med folk på jobb om en skräpkorg svämmar över. Då borde man anställa tillräckligt med arbetskraft. Hela sommarjobbsprocessen borde ses över inför nästa sommar. Vi borde ha gjort det redan inför den här sommaren men det är mycket att planera.

Dela artikeln

En kommentar: “Allt färre söker sommarjobb på staden i Hangö

  1. Johannes Laxell skrev

    Det är väl så det går när underlaget minskar. Varifrån skulle alla sommarjobbare komma?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter