Alla talar om Squid game – hänger du med?
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Den allra största av Netflix-serien genom tiderna, Squid game, är på mångas läppar och skärmar just nu. ÅU skriver om ettor och tvåor i eftis vid Cygnaeusskolan som leker Squid game-inspirerade lekar, samtidigt som Squid game-masken är efterfrågad i maskeradbutiken Punanaamio. Hysterin har nått Åboland.
Serien har redan i veckotal svischat förbi i min egen Netflix-app som ohotad etta bland mest sedda serier och filmer i Finland just nu (liksom i 90 andra länder). En snabb infokoll ger vid handen att de fyra första veckorna efter premiären i september har 111 miljoner tittat på serien.
En sådan ofantlig popularitet får mig att reagera som ett trotsigt litet barn: ”det där ska jag i alla fall inte se!”. Men då varningens finger börjar höjas i föräldrakretsar om att den här serien nu gör intrång i barnens skärmar och i skolgårdslekarna fick jag tänka om. Okej, bara lite nyfiken var jag väl också.
Vad är då Squid game? Det är en sydkoreansk överlevnadsthriller där desperata skuldsatta vuxna tävlar om hundratals miljoner, med livet som insats. Då karaktärerna äntrar spelvärlden är det här en helt annan verklighet. Traditionella skolgårdslekar, som till exempel ”spegel”, blir en kamp om överlevnad, övervakad av en jättedocka. Den som misslyckas blir brutalt skjuten på fläcken. Redan under den första leken är det hundratals av de 456 spelarna som ”elimineras”.
Det är så surrealistiskt att hemskheterna inte kommer åt mig. I sammanhanget kan nämnas att jag är av typen tittare som helst inte ser ens Bröderna Lejonhjärta då mörkret fallit. Men efter två avklarade avsnitt lockas jag ändå att titta vidare – hur ska nästa gårdslek se ut i blodversion?
Eftersom den morbida, blodstänkande berättelsen bjuder på tävlingsmoment – användbart råmaterial för skapande av TikTok-utmaningar – sprider sig Squid game-trenden som en löpeld. Följaktligen drabbas också Youtube och den vägen allt yngre barn. Att serien har en åldersgräns på 16 år tappas bort på vägen.
Det är ingen tvekan om att scenerna är olämpligt material för barn. I grannlandet Sverige larmar lärare om att Squid game-lekarna hittat till skolgårdarna, där de på vissa håll fått ett extra moment av låtsasvåld. Barnen bearbetar förstås vad de sett på skärmen.
Visst ska det larmas om våld uppdagas på skolgården, men så länge boomen begränsar sig till ett uppsving av harmlösa gårdslekar är det här ofarligt. Det är källan till lekarna som är farlig, inte lekarna i sig.
Problemet som ska tacklas är att våldsamma videor hamnar i fel händer.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.