Alla Kimitoöns flyktingar har nu flyttat bort från ön – men fler vill komma tillbaka

Inga av de syriska flyktingarna som togs emot på Kimitoön 2016, 2017 och 2019 bor längre kvar.
Familjerna har flyttat till Åbo, Salo, S:t Karins, Lahtis och Raumo, främst för de bättre studiemöjligheterna. Några av dem har jobbat kortare perioder på Kimitoön, som till exempel i mataffär och café.
Den syriska familj som bodde kvar längst flyttade från orten i slutet av november och bor numera i en höghuslägenhet i Ollikkala i Salo. ÅU ringer upp familjens mamma Amina Almusa. Samtalet går smidigt på finska – alla flyktingar på Kimitoön har integrerats på finska och barnen har gått i finsk skola.

På frågan om hur familjen trivs i Salo berättar Almusa om hur ledsamt det var att lämna Dalsbruk.
– Vi har bott tre år i Dalsbruk – det är en lång tid. Dalsbruk är en lugn och trygg plats. Vi har många vänner och bekanta i Dalsbruk. Jag och barnen har vänner och min man har fått vänner genom fotbollsintresset.
Orsaken till flytten är studier i finska, både Amina Almusa och hennes man Abdulhadi Alstouf vill bättra på sin finska, som känns mycket svår för dem. Att pendla från Dalsbruk för studierna i Salo såg de inte som möjligt.
Planerar ni att flytta tillbaka till Kimitoön?
– Jo, det vill vi. På julen och på sommaren kommer vi på besök. Om vi hittar jobb på Kimitoön då vi studerat klart kanske vi flyttar tillbaka.
Almusa vill gärna jobba som barnskötare på dagis och hennes man trivs inom lantbruksbranschen.

Susan Holmberg fann vänner bland syrierna
En av dem som fungerat som både vän och hjälpande hand för Kimitoöns syriska invånare är Susan Holmberg, som ställt upp som frivillig genom Dragsfjärds Röda Kors-avdelning. Även från hennes sida känns det vemodigt att syrierna lämnat ön – de har blivit goda vänner till Holmberg.
– Jag har kontakt med fler av familjerna, fast vi inte har träffats lika ofta nu under coronan, säger Holmberg.
Hon känner till att fler vill återvända till Kimitoön efter avslutade studier.

Holmberg har gett syrierna råd i olika praktiska ärenden, som till exempel att få tag på grejer som kläder, skor, möbler och köksredskap. De största arbetsinsatserna har handlat om att inreda lägenheterna inför familjernas ankomst. Flyktingarna har inkvarterats i Dalsbostäders lägenheter i Dalsbruk, först i Klockberga, senare i Tordalen.
Fin och lärorik upplevelse
För Holmberg har det varit en fin upplevelse att lära känna syrierna. Hon har lärt sig nytt om kulturen, och också försökt lära sig arabiska – dock utan större framgång.
Recept på det goda arabiska brödet har hon fått, i utbyte mot finländska recept på bulle, bröd och jultårtor.
– Ganska ofta har de kommit hem till mig med mat, till exempel broiler och den godaste fisksoppa jag någonsin ätit.
I samarbete mellan de 10–15 aktiva som engagerat sig på orten har en hel del program arrangerats för syrierna under åren, som till exempel skärgårdsresa och konstprojekt.
Svårt att kommunicera och hitta vänfamiljer
Svårast tycker Holmberg att kommunikationen har varit.
– Först tog vi till händerna, sedan till bilder och en översättningsapp. Men ibland blev det ändå helt tokigt, skrattar Holmberg.
Utmanande har det varit att hitta vänfamiljer till syrierna.
– Det här har inte lyckats, säger Holmberg, som poängterar att insatsen av en vänfamilj inte alls behöver vara stor eller betungande.
Personligen har Holmberg fått höra en del rasistiska kommentarer från allmänheten för sin frivilliginsats.
– Då brukar jag bara stå på mig. Det är ju bra att vi kan erbjuda flyktingarna ett nytt liv här.
Stor hjälpvilja bland Kimitoöborna
Inför flyktinggruppernas ankomst visade Kimitoöborna sin stora hjälpvilja. Röda Korset fick ta emot så mycket grejer att lagret i Tordalen fortfarande är fullt.
Holmberg och resten av FRK-avdelningen är redo att ta emot flyktingar igen, och ser gärna att fler erbjuds ett hem på Kimitoön. Hon välkomnar fler aktiva med till Röda Kors-verksamheten på orten.
– Vi vet hur många som har det dåligt ställt just nu, säger Holmberg.
Från Kimitoöns kommun säger man att det för tillfället inte finns några beslut eller aktiva diskussioner om flyktingmottagning.
Kimitoön tog emot tjugo syriska flyktingar (fyra familjer) år 2016, tjugo (tre familjer) år 2017 och tio (två familjer) år 2019. Sedan dess har fyra barn fötts i familjerna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.