Förflytta dig till innehållet

Alla förbindelsebåtsrutter får inte elektroniskt bokningssystem i sommar – märklig svenska i systemet har väckt flest frågor

Arkiv/Jacob Hjortman
båt
Utörutten hör till de rutter där man numera kan boka plats elektroniskt.

Finferries nya bokningssystem för förbindelsebåtarna togs i bruk på Utörutten i maj.

Det elektroniska systemet togs samtidigt i bruk på rutten mellan Kotka och Pyttis.

LÄS OCKSÅ

Nu har systemet också tagits i bruk på rutterna Nagu norra och Pargasrutten.

Totalt har cirka 4 400 användare registrerats i det elektroniska systemet och enligt vd Håkan Fagerström registrerar sig 100 nya varje vecka.

Hur många bokningar som gjorts känner han inte till i det här skedet. Bokningar kan göras tidigast två veckor innan avgång.

Tanken var att införa bokningssystemet stegvis på rederiets övriga förbindelserutter under sommaren. Men nu har man tagit paus för att fortsätta i augusti.

– En ny process tar alltid lite tid. Det blev lite stressigt så vi bestämde oss för att pausa under högsäsongen, säger Fagerström.

Målsättningen är att få i gång elektronisk bokning på de mest använda rutterna.

Syftet med att införa elektronisk bokning är enligt Fagerström att optimera systemet då det blir enklare att räkna antalet användare.

– Förhoppningsvis har förarnas arbete underlättats då de inte längre måste skriva upp bokningar i ett häfte, säger han.

Feedback om språk

Finferries har fått en del feedback om bokningssystemet. En del användare har tackat. Mest respons har gällt språket och folk har frågat varför systemet är så dåligt översatt till svenska.

Men det är enligt Fagerström inte dåligt översatt, utan handlar om en inställning där användaren själv har valt att all finska ska översättas till svenska. I det fallet översätter Google automatiskt den finska versionen.

En del näringsidkare har också undrat varför det till exempel inte längre går att ta en traktor över utan att behöva boka det elektroniskt.

– Men då vi har berättat om orsaken och förklarat systemet för dem har de förstått det, säger Fagerström.

Finferries har en telefonrådgivningslinje där man får hjälp och stöd.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter