"Alla flygfält kunde övervakas från ett fjärrtorn”


Flygledning på Helsingfors-Vanda. ANS Finland sysselsätter 290 flygledare. Foto: SPT
Att övervaka ett flygfält och trygga flygsäkerheten förutsätter inte att flygledarna har landningsbanan inom synhåll. Inte kan ju flygledarna nu heller överblicka hela flygplatsen i mörker eller då snön vräker ner, säger vd Raine Luojus på ANS Finland.
Enligt bolaget kan flygledningen centraliseras, förutsatt att dataförbindelserna fungerar och att kommunikationen mellan flygledningen och piloterna förlöper friktionsfritt. I övrigt finns det inga större hinder för att satsa på fjärrstyrd övervakning, uppger ANS Finland.
– Alla finländska flygfält kunde övervakas från ett fjärrtorn eller en flygledningscentral. Vi kunde spara tiotals procent av våra årliga utgifter genom att optimera personalstyrkan på detta sätt, säger Luojus.
Frågan berör också Åbo. Nyligen räddades den nattliga flygledningen efter en hård dragkamp om kostnader, men en dag kan all flygledning försvinna i Åbo.
Förebilderna för ANS Finlands planer har hämtats från Sverige. Det svenska Luftfartsverket beslöt redan 2015 att Sundsvall ska sköta flygledningen av trafiken vid flygplatsen i Örnsköldsvik. I slutet av november i fjol beslöt Luftfartsverket att utvidga den centraliserade flygledningen så att flygtrafiken till och från Umeå, Kiruna, Östersund och Malmö ska skötas från Arlanda.
Bygget av den nya flygledningscentralen i Arlanda började i december i fjol.
– Vi räknar med att påbörja den operativa flygledningen på distans hösten 2020. Fjärrstyrningen av flygledningen i Kiruna kör i gång först, säger presschef Per Fröberg på Luftfartsverket i Sverige.
Luftfartsverkets planer har väckt hård kritik i samband med interpellationsdebatterna i den svenska riksdagen. Men beslutet är fattat och den svenska fjärrstyrningen avancerar.
Nu vill ANS Finland slå in på samma väg.
– De största säkerhetsriskerna har med tekniken att göra. Fördelarna med att koncentrera dessa tjänster till ett ställe är att ett flygledningscenter i Helsingfors-Vanda kunde vara öppet dygnet runt och ha tillräckligt med personal, säger Raine Luojus.
ANS Finland målar upp ett scenario där en flygledare kunde ansvara för två eller tre glest trafikerade flygplatser samtidigt. Frågan är kontroversiell. Den europeiska transportarbetarfederationen ETF krävde i fjol ett förbud på att en och samma person skulle sköta flygledningen för två flygplatser samtidigt. På det finska Trafiksäkerhetsverket manar man till lugn.
Den europeiska byrån för luftfartssäkerhet, Easa, har än så länge inte gett några direktiv om hur en och samma flygledning ska sköta övervakningen av flera flygplatser samtidigt.
– Såvitt jag vet så finns det inte en enda flygplats i Europa där en och samma flygledare skulle ansvara för en samtidig övervakning av två flygplatser, säger experten Kai Väisänen på Trafi.
Enligt Väisänen har Easa berett ett förslag till nya riktlinjer för fjärrstyrd flygövervakning. Förslaget är på remiss till april i år.
– Eftersom Finavia äger alla flygplatser i Finland så är det också Finavia som avgör hur det blir med centraliseringen av flygledningen, säger Raine Luojus på ANS Finland.
På Trafi säger Kai Väisänen så här:
– Vi har än så länge inte fått en ansökan om fjärrstyrda flygplatser från ANS Finland. Det gäller att tillämpa försiktighetsprincipen och skynda långsamt då vi talar om ett nytt koncept. Säkerhetsaspekterna ska utvärderas och bedömas grundligt.
ANS Finland planerar också ett intensifierat samarbete med sin estniska systerorganisation Estonian Air Navigation Services. Nästa höst ska estniska flygledare utbildas av ANS Finland på Helsingfors-Vanda flygplats. De ska jobba med finländsk flygledning, men kommer att vara stationerade i Estland.
Fakta: ANS Finland
- Grundades i april 2017
- Reglerar och övervakar luftfarten i Finland
- Omsättningen i år beräknas vara 83 miljoner euro
- Cirka 430 personer jobbar på ANS Finland. De flesta av dem har ett förflutet på Finavia.
- I fjol flög över 800 000 flyg
Mikael Sjövall
SPT
Korrigerad 6.2 kl 11.50: I den första versionen av artikeln uppgavs felaktigt att ANS Finland skulle ta över den regionala övervakningen av det estniska luftrummet om nätterna. Uppgifterna om de estniska flygledarna har också preciserats med uppgiften om att de kommer att arbeta i Finland men vara stationerade i Estland.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.