Alla finländare gläds inte över orden ”Coronapass, tack” då de vill gå på restaurang

Alla finländare är inte redo att godkänna att coronapass nu kan krävas i Finland.
Riksdagen godkände i fredags att exempelvis restauranger genom att kräva coronapass av sina kunder och kan utöva normal verksamhet trots rådande coronarestriktioner.
Under veckoslutets gång har det rapporterats om restaurangägare och andra aktörer som utsatts för osakligt beteende av kunder då de krävt att få se kundernas coronapass.
Turism- och restaurangförbundet Maras vd Timo Lappi säger att även förbundet har kontaktats om detta.
— Överlag har det gått jättebra att ta intyget i användning, men vi har tyvärr också kontaktats av medlemmar som blivit utsatta för osakligt beteende, säger Lappi.
”Aggression riktas åt fel håll”
Enligt Lappi har det handlat om både oanständiga meddelanden via sociala medier och osakligt beteende på plats vid restaurangerna. Kunder har också vägrat visa upp sitt covidintyg, men ändå krävt att få gå in på restaurangen och sedan blivit aggressiva då de ombetts lämna platsen.
En del restauranger har också enligt Lappi fått agera måltavla för kritik då den nylanserade appen som avläser intygen visat sig innehålla en del tekniska problem. Appen godkänner exempelvis inte intyg från personer som fått tre vaccindoser eller Janssens coronavaccin.
— De missnöjda kundernas aggression riktas åt helt fel håll. Det är inte restaurangägarna som beslutat att Finland ska ha kvar restaurangrestriktionerna, säger Lappi.
— Restaurangägarna har endast tagit i användning den metod som erbjuds för att de ska kunna bedriva sin verksamhet.
Lappi säger att såväl förbundet som restaurangägarna är mycket tacksamma över att coronapasset äntligen får användas i Finland. Tack vare intyget kan restauranger bedriva sin verksamhet utan restriktioner, och därmed även ta tillbaka anställda som varit permitterade under en lång tid.
”Äventyrar inte grundläggande rättigheter”
Också riksdagsledamöter har fått ta emot kritik.
Social- och hälsovårdsutskottets ordförande Markus Lohi (C) sade förra veckan att han fått hundratals mejl från finländare som oroat sig över att deras grundläggande rättigheter ska äventyras på grund av covidintyget.
Också riksdagsledamot Hilkka Kemppis (C) inkorg har fyllts av liknande mejl. Kemppi skriver i ett pressmeddelande att hon är oroad över företagarnas situation då missnöjda kunder riktar aggressionen mot dem.
Kemppi betonar att grundlagsutskottet har synat lagförslagen innan de godkändes i riksdagen.
”Under de senaste två veckorna har min inkorg stockats av tusentals aggressiva mejl om covidintyget. Argumenten i e-posterna och landets främsta grund- och människorättsexperters motiveringar går ändå kraftigt isär”, skriver Kemppi.
Som medlem av grundlagsutskottet bekräftar hon att covidintyget inte äventyrar finländarnas grundläggande rättigheter, även om många verkar ha fått för sig det.
Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.