Alla båtförare bör skärpa sig när det blir rusning till havet i sommar

”Be careful out there”. Det var så kommissarie Phil Esterhaus i tv-serien Hill Street Blues avslutade alla skiftmöten med sina poliser, innan han skickade ut dem på uppdrag.
Var försiktiga där ute.
Det är lite på samma sätt man önskar att sjöbevakarna varje dag hade en egen ”kommissarie” som skulle komma med samma uppmaning till båtförarna. Varför? Jo, för att det har hänt lite väl mycket till havs i vår och under början av sommaren.
Twitterflödet från Västra Finlands sjöbevakningssektion ger en fingervisning om hur det var enbart under veckoslutet:
6.6: Sjöräddningsuppdrag, nödläge, Södra Erstan. En större fritidsbåt körde på grund och fick ett allvarligt läckage. I båten befann sig 7 personer. Nagu sb-stations patruller var snabbt på plats. Nu bogseras båten till närmaste båtvarv. Inom 24 timmar hade SBVF 5 sjöräddningsuppdrag och handräckning till andra myndigheter gavs 2 gånger. Det sista uppdraget blev just avslutat, när en försvunnen person hittades välmående i Åbo
7.6: Under det gångna dygnet genomfördes 6 sjöräddningsuppdrag på SBVF:s område, varav det allvarligaste var grundstötningen på södra Erstan. Utöver det deltog Björneborgs sb-stations patrull i ett sjukvårdsuppdrag i Luvia och Nagus patrull i ett efterspaningsuppdrag på Nötö.
8.6: Brådskande dygn i SBVF. Under de senaste 24 timmarna har vi haft 10 alarmuppdrag varav 6 sjöräddningsuppdrag och 4 uppdrag ledda av andra myndigheter.
Då man skrollar i genom sjöbevakarnas tweetar längre bakåt i tiden hittas mycket mer. Det verkar oroväckande, men hurdan är olycksutvecklingen, ur ett lite längre perspektiv än en coronavår?
Svar: Oroväckande. Det är enda slutsatsen som kan dras då man kollar in Transport- och kommunikationsverket Traficoms statistik.
Det sammanlagda antalet båtolyckor i finska havsområden blev klart färre under perioden 2008–2019, men sedan vände utvecklingen. Både 2019 och 2018 var riktigt dåliga år.
Samma trend märks kan då man ser enbart på fritidsbåtar, både till havs och på insjöar. Först har vi en positiv utveckling 2008–2012, sedan blev det värre. De två senaste åren har varit de värsta under tidsrymden 2008–2019.
Det enda positiva – eller i alla fall inte direkt negativa – är antalet döda i båtolyckor. Det har de senaste åren legat på en något lägre nivå än för drygt tio år sedan. Om antalet olyckor ökar men antalet döda inte gör det, så är det något som blivit bättre.
Här finns sannolikt en korrelation mellan antal döda och den ökade användningen av flytväst. Bra så, men så länge som kurvan för antalet olyckor pekar uppåt finns det utrymme för förbättring.
Efter två dystra år är önskemålet om ett tryggare båtliv särskilt aktuellt på grund av coronaepidemins följder. Det är många som tvingats se sina sommarresor avbokade och därför fått rucka semesterplanerna. Också om gränserna kanske öppnas lite mer senare i sommar så kan många ändå inte utnyttja den möjligheten.
Det är inte svårt att förutspå att det finns en stor grupp som drar följande slutsatsen: Om vi inte kan åka på resa så kan vi alla fall åka båt. Egen, lånad, hyrd – eller nyköpt. Antalet nyregistrerade båtar har under årets fem första månader varit 5 procent fler än året innan, enligt uppgifter från Traficom.
Somliga av dem som tidigare kanske tillbringat bara del av sin semester i båten väljer säkert att nu vara till havs hela ledigheten. Det är till och med lite nostalgi över det hela, det var ju så man (eller i alla ganska många) gjorde förr.
Mer trafik till havs betyder en ökad olycksrisk, detta som en följd av väldigt många faktorer. Ju mer man åker båt, desto större är sannolikheten för en olycka. Marginalerna blir mindre
En annan faktor är det att småbåtshamnarna kanske fylls tidigare. Somliga höjer farten för att hinna i tid till en brygga, andra båtförare får leta efter andra hamnar, sådan de kanske inte riktigt känner till så bra.
Tröskeln för att upptäcka nya rutter sjunker också då man tillbringar mer tid på havet. Det kan i sin tur öka risken för att något händer, då man rör sig på okända vatten.
I år finns det säkert också fler av dem som beger sig till sjöss med lite mindre sjövana än genomsnittet. Då vi ännu lägger till det faktum att antalet snabba och stora motorbåtar blivit fler, börjar oddsen vara klara:
Var försiktiga där ute. Och det gäller alla, också dem som är försedda med ett gediget sjövett: De kan med sin extra vaksamhet minska risken för olyckor då någon av de många andra väljer oväntade kurser.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.