Alkoholskatten höjs och förskolan blir tvåårig – 2021 för med sig många nya bestämmelser och lagar

Ett nytt år för med sig nya bestämmelser. Vi tar en titt på några av de mest centrala förändringarna som träder i kraft när klockan slår midnatt på nyårsafton.
Passen blir dyrare – Inrikesministeriets bestämmelser
Finland får 200 fler kvotflyktingar under 2021 än året innan. Enligt regeringsprogrammet ska vi årligen ta emot mellan 850 och 1 050 kvotflyktingar. 2020 tog vi emot minimiantalet medan det blir den maximala mängden på 1 050 år 2021.

Finland tar sammanlagt emot 550 syriska flyktingar från Libanon och Turkiet samt 250 kongolesiska flyktingar från Zambia.
Dessutom tas 130 flyktingar som evakuerats från Libyen till Niger eller Rwanda emot. Det görs också förberedelser för att ta emot 120 flyktingar utan någon avgränsning i fråga om nationalitet eller region. I den siffran ingår också akuta fall.
Prisen på pass och identitetskort stiger vid årsskiftet. Coronapandemin har lett till att Polisen beviljat färre tillstånd, vilket inneburit ett inkomstbortfall.
Om du vill hämta ditt pass på polisstationen kommer det i fortsättningen att kosta 58 euro i stället för 51 euro. En elektronisk passansökan kostar fortsättningsvis 52 euro.
Avgiften för att beställa ett identitetskort stiger med en euro, både om man gör ansökan vid polisstationen och vid en elektronisk ansökan. Om du beställer pass och id-kort samtidigt får du en åtta euros rabatt på identitetskortet.
Svenskan kommer att synas tydligare på säkerhetsmyndigheternas identitetskort.
På Polisens, Gränsbevakningsväsendets, räddningsmyndigheternas och Tullens nya kort beaktas en jämlik behandling av nationalspråken. Det betyder att korten kommer att ha information på finska, svenska och även engelska.
Efter en övergångsperiod på tre år ska alla säkerhetsmyndigheter ha nya tjänsttecken och id-kort. Man prioriterar svenskspråkiga områden och personer som har kundkontakter.
Avdrag på studielånet – Undervisningsministeriets lagar
Ett försök med tvåårig förskoleundervisning kommer att starta i augusti 2021. Försöket sträcker sig till maj 2022 och omfattar barn födda 2016.
Undervisnings- och kulturministeriet informerar om vilka kommuner som valts till försöket i början av 2021. Kommuner kan inte själva anmäla sig frivilliga utan valet sker på basen av vissa kriterier och en randomisering.

En studerande kan få studielånsersättning och avdrag på sitt studielån om studierna dragit ut med en termin på grund av coronaepidemin.
Yrkeshögskolorna får 1 723 fler nybörjarplatser och universiteten 4 231 fler nybörjarplatser för utbildningar som inleds 2021 och 2022.
Kommunen tar över studenthälsan – Social- och hälsovårdsministeriets lagar
De maximala boendeutgifter som beaktas vid beräkning av storleken på bostadsbidrag för pensionstagare höjs med 0,9 procent.
Enligt Folkpensionsanstaltens statistik har hyran för pensionstagare som bor i hyresbostad stigit från september 2019 till september 2020 med i cirka 0,9 procent. Efter höjningen är de maximala boendekostnader som beaktas 6 804–8 433 euro per år beroende på i vilken kommun man bor.
Hälsovårdstjänsterna för studerande kommer att ordnas av Folkpensionsanstalten från och med januari 2021.
På så sätt vill man förenhetliga lagen för både yrkeshögskolestuderande och universitetsstuderande i hela landet. Studenternas hälsovårdsstiftelse kommer fortsätta som tjänsteproducent.
Personaldimensioneringen på långtidsboenden för äldre kommer att höjas till minst 0,55 vårdare per klient. Ändringen gäller både de privata och offentliga tjänsterna.
Skrota bilen och köp en cykel – Kommunikationsministeriets lagar

En bil som är över tio år gammal som skrotas och ersätts med en ny bil, en elcykel, kollektivtrafikbiljett eller något slag av motionstjänster, kan berättiga ägaren till en skrotningsavgift på 1 000–2 000 euro. Man anhåller om ersättningen hos Traficom.
Staten betalar också ut stöd på 5 000 eller 12 000 euro till företag som skaffar gasdrivna lastbilar. Stödet betalas för högst fem bilar per företag.
Lastbilsstödet och skrotningsavgiften är de första åtgärderna i regeringens färdplan för fossilfria transporter. Staten har öronmärkt 8 miljoner euro för skrotningar och en miljon euro för lastbilarna. Summorna har godkänts i den sjunde tilläggsbudgeten.
Byggen ska vara energieffektiva – Miljöministeriets lagar
Nya energieffektivitetskrav på olika byggnadssystem, elgenereringssystem och självreglerande utrustning kommer att träda i kraft 2021. De nya kraven kommer att gälla nya byggnader, reparationer och ombyggnader, liksom också om man gör förändringar i hur en byggnad används.
De här kraven på energieffektivitet lägger grunden för att byggnader ska planeras och byggas så energieffektivt som möjligt.
Coronalagarna utgår – Arbets- och näringsministeriets lagar
De förändringar som har gjorts i arbetslagstiftningen på grund av coronaepidemin kommer att upphöra att gälla. För tillfället är anmälningstiden före en permittering fem dagar. Från och med årsskiftet återgår den till att vara 14 dagar.
Tiden för samarbetsförhandlingar i samband med permitteringar har på grund av epidemin sänkts till fem dagar. Från och med årsskiftet är den sex veckor eller 14 dagar.
En arbetsgivares skyldighet att återanställa en person efter uppsägning har på grund av epidemin förlängts till 9 månader. Från och med årsskiftet är tiden för återanställningsskyldighet 4 eller 6 månader.
Den möjlighet en arbetsgivare tillfälligt haft att permittera en person som är visstidsanställd på samma premisser som en fast anställd person utgår vid årsskiftet.
Arbetsgivarens rätt att säga upp en person som är på prövotid på grund av ekonomiska eller produktionsmässiga orsaker slutar gälla vid nyår.
Däremot föreslår regeringen att de arbetslöshetsförmåner som betalats till företagare och permitterade under coronavirusepidemin delvis fortsätter.
En av regeringens sysselsättningsåtgärder är möjligheten att erbjuda arbetslösa en högskoleutbildning som arbetskraftsutbildning. Förordningen ska vara i kraft från nyår till slutet av juni 2022. På det här sättet vill man också stödja arbetsmarknaden efter coronapandemin.
I mars inleds ett försök där utvalda kommuner delvis kommer att ansvara för arbets- och näringstjänsterna i sin region. Att stärka samarbetet mellan staten och kommunerna hoppas regeringen ska leda till en högre sysselsättning. I försöket deltar 25 kommuner, bland dem Esbo, Helsingfors, Borgå, Raseborg, Åbo och Hangö.
En bestämmelse om en arbetstagares ställning i samband med sjöröveri träder i kraft i slutet av december. Den nya bestämmelsen tryggar kontinuiteten i sjömännens arbetsavtal och löneutbetalning om de tas till fånga till följd av sjöröveri eller väpnat rån riktat mot ett fartyg.
Ölet blir dyrare – Finansministeriets lagar
Skatten på bränsle för uppvärmning, kraftverk och arbetsmaskiner höjs med 2,7 euro per megawattimme i början av 2021.
Skattehöjningen gäller lätt och tung brännolja, biobrännolja, flytgas, stenkol, naturgas och torv. Skattestödet för kombinerad produktion av el och värme sänks genom att man slopar beräkningsregeln som sänker den värmemängd som beskattas i produktionen.
Skatten i elskatteklass II sjunker till EU:s minimiskattenivå 0,05 cent per kilowattimme. Återbäringen av energiskatten på bränslen till energiintensiva företag slopas stegvis från 2021 till 2024 så att företagen därefter inte längre är berättigade till återbäring.
Sänkningen av elskatten och ändringarna i återbäringen av energiskatterna gäller industrin, gruvdriften och den yrkesmässiga växthusodlingen. Sänkningen av elskatten gäller också el som används inom annat jordbruk, men detta genomförs på samma sätt som för närvarande. Sänkningen av elskatteklass II gäller också el som förbrukas i datorhallar med en total effekt på mer än fem megawatt.
Den kvalitetsbaserade skattelättnaden på 5 cent per liter för paraffinisk dieselolja slopas stegvis åren 2021–2023. Efter årsskiftet minskar skattesänkningen till 4 cent per liter. Förändringen har en obetydlig inverkan på bränslepriserna.
I och med att skattesänkningen slopas beräknas användningen av paraffinisk dieselolja av fossilt ursprung upphöra när den ersätts med dieselolja av grundkvalitet. För att ändå kunna se till att distributionsskyldigheten i fråga om biodrivmedel uppfylls, kommer vätebehandlad biodiesel fortfarande att finnas på marknaden.
Punktskatten på alkoholdrycker höjs så att skattehöjningen i huvudsak är lika stor för alla dryckesgrupper i förhållande till den alkoholvolym som drycken innehåller. Skattehöjningen för vin är något större än skattehöjningen för andra dryckesgrupper.
Dessutom höjs skattenivåerna för öl med låg alkoholhalt och för etylalkoholskatteklassen mer än för andra dryckesgrupper.
Ändringen lindrar det missförhållande att punktskatten på till exempel alkoholfritt öl, färsk juice eller annan läskedryck är högre än punktskatten på svaga öl, vilkas alkoholhalt just överskrider den gräns inom vilken drycken omfattas av lagen om accis på alkohol.
Den genomsnittliga skattehöjningen på alkoholdrycker är ungefär 5 procent. Skattehöjningen höjer detaljhandelspriserna på alkoholdrycker uppskattningsvis med 2 procent.
För att lindra småföretagens administrativa skyldigheter, höjs den nedre gränsen för mervärdesskatteplikt från 10 000 euro till 15 000 euro.
Sammanslagningsunderstöd enligt prövning kan sökas av en ny kommun som bildats av två eller flera kommuner som frivilligt gått samman. Den nya kommunen kan få ersättning för en eventuell minskning av statsandelarna. Lagändringen träder i kraft efter nyår, så att stöd kan beviljas för kommunsammanslagningar som träder i kraft vid ingången av 2022.
Catariina Salo/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.