Förflytta dig till innehållet

Ålgräs hjälps på traven vid Kimitoöns Sandön – se upp för områden med små bojar

Anna Arnkil/Forststyrelsen
Två dykare vid en bit ut från en holme
Dykare jobbade med att plantera ålgräs vid Sandön i Kimitoöns skärgård förra veckan.

Den som rört sig med båt vid Sandön i Kimitoöns skärgård den senaste veckan har säkert lagt märke till små gula bojar som guppar här. Förklaringen är Forststyrelsens pilotprojekt som gäller ålgräs.

Ålgräs är en viktig nyckelart som bildar undervattensängar. Bojarna märker ut tre områden på den norra sidan där dykare planterat ålgräs.

Gräsliknande växt på havsbottnenHeidi Arponen/Forststyrelsen
Så här ser ålgräs ut.

”Vi hoppas att båtförarna noterar dessa bojade områden och inte ankrar inne i eller i deras omedelbara närhet. På andra ställen vid ön är det möjligt att ankra och gå i land som vanligt” skriver Skärgårdshavets nationalpark på sociala medier.

Pilotprojekt som ett led i stort Östersjöprojekt

ÅU ringer upp Fiia Haavisto, Forststyrelsens specialexpert inom naturvård, som deltagit i fältarbetet tillsammans med tre andra. Hon berättar att det här är ett led i Forststyrelsens projekt ”LIFE-IP Biodiversea”.

Projektet pågår fram till 2029 och fokuserar på havsnaturen. Det är Finlands största samarbetsprojekt för att trygga Östersjöns biologiska mångfald.

Haavisto berättar att projektet för Sandöns del handlar om restaurering av havsbotten.

– Det här har gjorts tidigare i Hangö, men nu genomför Forststyrelsen för första gången ett pilotprojekt gällande plantering i Skärgårdshavet, säger Haavisto.

Ålgräs ger skydd för fiskyngel

Ängarna av ålgräs upprätthåller den biologiska mångfalden på sandbottnar och erbjuder skydd och föda till exempel för fiskyngel. Haavisto förklarar att arten har tagit skada bland annat av ankare från båtar. Sandön är ett välbesökt mål för båtfolk under sommaren.

Nedan hittar du en interaktiv karta som visar var Sandön är. Den är omtyckt för sina vikar på den norra sidan. Speciellt med ön är den smala sandbank som ger ön en lång smal fortsättning österut.

Annat arten lidit av är övergödning. Eftersom det tar lång tid för ålgräset att återvända till områden där den en gång funnits hjälper man nu arten på traven.

Här finns nu tre nyplanterade områden på fem meter gånger fem meter.

plantor i ett plastkärl med vattenAnna Arnkil/Forststyrelsen
Ålgräsplantor flyttas från andra ställen till Sandöns norra sida.

Haavisto förklarar att man helt enkelt flyttar plantor bland annat från den västra sidan av ön till den norra sidan, där den saknas i vikarna.

– Vi testar om det här hjälper. Vi följer sedan med en gång om året hur snabbt ålgräset sprider sig.

Första kollen utförs redan i höst.

Ett motsvarande projekt ska utföras på Bussö i Skärgårdshavets nationalpark.

Aktuellt med förtöjningsbojar

I inlägget på sociala medier sägs vidare att baserat på resultaten från pilotprojektet kommer Forststyrelsen att undersöka möjliga åtgärder för att skydda ålgräsängarna. Det kan till exempel bli aktuellt med förtöjningsbojar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter