Förflytta dig till innehållet

Älgjakten på Kimitoön gick försiktigt fram – säsongen blev kortare, inte mer än 67 djur fälldes

ARKIV/Hangsna/Wikimedia Commons
älg i vårgrön ungskog
Inför jaktsäsongen fanns på Kimitoön en oro för den minskande älgstammen och variationer förekom i uppskattningarna av antalet älgar. Därför fällde man betydligt färre djur än planerat.

På Kimitoön har jaktlagen i år sparat på älgarna, helt enligt planerna, och förkortade därför också jaktsäsongen. Älgjakten på Kimitoön avslutades redan den 15 december, även om tiden för älgjakt i hela landet pågick till den 15 januari.

Inför jaktsäsongen fördes heta diskussioner om älgstammens storlek på Kimitoön och en oro rådde för att älgarna är färre än på långa tider.

Därför beviljades betydligt färre licenser på älg för Kimitoön än tidigare år. Mot 163 licenser jaktsäsong 2022–2023 beviljades bara 80 licenser i höstas. Kimitoöns jaktvårdsförening minskade sina älglicenser kraftigast av alla i landskapet.

50,5 av 80 licenser användes

Enligt Kimitoöns samlicensinnehavare Fred Nordell delades inte fler än 63,5 av de 80 beviljade licenserna ut till jaktlagen. Resten sparades, men blev aldrig använda.

Inte ens de utdelade licenserna användes, utan bara 50,5.

Med en jaktlicens får man fälla ett fullvuxet hjortdjur eller två kalvar.

Enligt Kimitoöns jaktlags beräkningar finns 296 älgar på Kimitoön efter avslutad jakt. Frånsett att ett par jaktlag i de norra delarna säger sig ha färre älgar än förut verkar antalet älgar stort sett vara som tidigare.

– Det här är bra. Folk har sparat på älgarna. Bromsningen verkar ha varit tillräcklig, säger Nordell.

Nordell ingår själv i Hertsböle jaktlag, där man nu räknat till 23 älgar på sina jaktmarker på 3 000 hektar. Här består stammen och har inte minskat i och med jakten.

Olika uppfattningar om älgstammen

Inför jakten på Kimitoön rådde olika uppfattningar om hur stor Kimitoöns älgstam är.

Naturresursinstitutet Lukes uppskattning visade då på 365 älgar och de lokala jägarnas på 331. En på vissa håll ifrågasatt flygräkning av älg, utförd i februari 2023, visade på ett så lågt antal som 150 älgar.

Flygräkningen hade beställts av Kimitoöns jaktvårdsförening baserat på den då rådande oron för den minskande älgstammen. De av Kimitoöns jägare som trodde på flygräkningens resultat var i minoritet. Fred Nordell hörde inte till dem.

Om man tror jaktlagens färska uppskattning efter jakten (296 älgar) gav flygräkningen för ett år sedan en felaktig uppgift.

Kasper Lindroos från Vestlax jaktlag, som tidigare i ÅU uttalat sig om älgjakten, tror fortfarande att flygräkningen kan ha gett riktiga uppgifter. Han ställer sig skeptisk till förmågan bland jägare och jaktlag att uppskatta stammen efter jakt utgående från de observationer som gjorts under jakten.

Lindroos hoppas att den utlovade älgräkningen ska kunna genomföras för att få en mer korrekt bild av det verkliga älgläget på ön. Nu ser han att det finns en osäkerhet gällande det här.

Lindroos ser utmaningar i älgräkningen dels för att älgarna kan vandra till och från ön, bland annat påverkade av varg, dels för att det stora antalet jaktlag (26) lätt kan ha besök av älgar från andra jaktområden, som eventuellt då blir räknade flera gånger.

Lindroos är glad för att jaktlagen varit försiktigare med att fälla älg denna säsong och inte använt alla licenser.

– Men eftersom utgångsläget inför jakten var så osäkert är jag missnöjd över att man gick ut för att jaga älg, säger Lindroos.

Han förespråkade i höstas en ännu mindre avskjutning, då med flygräkningen i tankarna.

En jägare i skogenArkiv/Shutterstock
Älgjakten avslutades i förtid. Nu hoppas Kimitoöns samlicensinnehavare att jägarna ställer upp då det blir dags att gå ut i skogen för att räkna älg.

Gemensam räkning ska ge klarhet

För att vara säker på antalet älgar på Kimitoön kommer Kimitoöns jaktvårdsförening att uppmana de 26 jaktlagen att efter avslutad hjortjakt gå ut i skogen för att räkna älg på sitt jaktområde. Det här kommer att ske tidigast i slutet av februari.

Fred Nordell förutsätter att jägarna deltar i räkningen, eftersom det här är något som är en viktig del av jakten.

Vargarna ett hot mot Kimitoöns älgstan

Vargarna är enligt Fred Nordell ett aktuellt hot mot Kimitoöns älgstam.

– Det har varit tal om att det på Kimitoön finns två till tre vargar, men det stämmer nog inte. Här finns närmare sex till sju, säger Nordell.

Han känner till att man nyligen sett varg bland annat på Högsåra och i Kasnäs.

Nordell tror personligen att vargen kan vara orsaken till att älgko med tvillingkalv numera är en ovanlig syn på Kimitoön.

– Två kalvar hinner kon inte försvara. En skranglig älgkalv blir då ett lätt byte för vargen, säger Nordell.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter