Förflytta dig till innehållet

Äldrevården på Kimitoön: Nytt boende i Dalsbruk en knäckfråga

ÅU-foto

Kimitoöns framtida äldrevård är ett pussel med många bitar. Den juridiska biten gällande offerter på Almahemmet och Hannahemmet är allt annat än klar.Foto: ÅU


Ett nytt äldreboende i Dalsbruk är avgörande för många politiker när vårdpusslet på Kimitoön läggs. När anbud nu begärs in på de kommunala äldreboendena Hannahemmet och Almahemmet ska vård i Dalsbruk ingå som ett kriterium.
-Ett effektiverat serviceboende med 35 platser och läkar- samt sjukskötarmottagning i Dalsbruk är en knäckfråga för oss. Det säger Vänsterförbundets Tomy Wass.
-Ingår inte Dalsbruk så tittar vi inte ens på eventuella anbud.
Socialdemokraterna är inne på samma linje. Ett äldreboende med läkar- och sjukskötarmottagning är en viktig fråga men under inga omständigheter är SDP ändå berett att sälja både Almahemmet och Hannahemmet för ett äldreboende i Dalsbruk, säger Johan Sundqvist (SDP).
Eventuellt kan en försäljning av någondera diskuteras.
De olika politiska grupperingarna har fått komma med önskemål och kriterier som ska ingå i offertbegäran, men listan är ännu inte helt klar.
Att Dalsbruk bör få ”något” verkar ändå klart.
– Vill vi få någon service till Dalsbruk måste vi ta hjälpa av de privata, säger Rune Friman, ordförande för Fri samverkan.
Enligt Friman har kommunen inte råd att göra en grundlig renovering av Almahemmet men om något av de privata vårdföretagen har intresse av Almahemmet bör man åtminstone ta reda på hur ett eventuellt erbjudande skulle se ut.
Svenska folkpartiets gruppordförande, Jan-Erik Enestam säger att SFP inte har rangordnat sina kriterier och önskemål.
– För mig handlar förhandlingsresultatet om en helhet, säger Enestam och tillägger att vård till ett rimligt pris, vård på svenska och ändamålsenliga utrymmen ingår i SFP:s lista.
För Centern är ett Dalsbruksboende en viktig fråga – men i det här sammanhanget ändå inte en knäckfråga.
Kalevi Kallonen som är ordförande för Centerns fullmäktigegrupp säger att Centern gått med på att det görs en anbudsbegäran bara för att få klarhet i vad de privata vårdföretagen egentligen är beredda att erbjuda.
Men kan man begära in anbud bara för att ta reda på vad någon erbjuder?
– Ja nog måste köparen ha rätt att förkasta ett anbud, svarar Kallonen som är skeptisk till om hela anbudsbegäran ens kan anses laglig då den inte gått via kommunstyrelsen utan bara via en parlamentarisk arbetsgrupp samt gruppordförandena i fullmäktige.
Kallonens åsikt är att äldreomsorgen på Kimitoön utgör en fungerande helhet och att kommunen inte ska ha sönder den här helheten genom att sälja ut vare sig Almahemmet eller Hannahemmet.
På frågan hur det kommer sig att Vänsterförbundet alls är berett att diskutera ett alternativ som inbegriper en privatisering av så gott som hela Kimitoöns äldreomsorg, svarar Wass så här:
– Om man ska inleda samarbete med de privata vårdföretagen är Almahemmet och Hannahemmet viktiga för dem.
Vänsterförbundet hör till dem som helst skulle vänta och se vad vårdreformen för med sig och inte i det här skedet göra något alls.
Men enligt Wass finns det andra som pressar på och de är rädda för att de privata vårdföretagens intresse svalnar eller att de anser sig ha en så stark ställning i framtiden, att de senare kanske inte är beredda att betala lika mycket som de nu är beredda att göra.

Kimitoön behöver utomstående expert för att reda ut juridiken

Hur Kimitoöns kommun nu i praktiken går vidare med frågan om äldreomsorgen och anbuden som man vill ha in på Almahemmet och Hannahemmet är oklart.
Enligt kommundirektör Anneli Pahta måste man ta till utomstående expertis för att reda ut tågordningen.
Det som bland annat gör frågan komplicerad är att den helhet som berörs av anbudsbegäran inte bara gäller själva vårdfastigheterna utan också verksamheten och köp av service.
Om också verksamheten säljs förbinder sig kommunen nämligen indirekt att samtidigt börja köpa servicen av de privata vårdföretagen. Frågan är då om det i så fall måste göras en offentlig upphandling så att alla som eventuellt är intresserade av ett kontrakt med kommunen, behandlas lika.
Vid Kommunförbundets rådgivningsenhet för offentlig upphandling förklarar jurist Jonna Törnroos att det för Kimitoöns del verkar handla om ett blandat avtalsarrangemang där försäljningen av fastigheterna och överlåtelsen av verksamheten inte måste konkurrensutsättas medan köpet av service borde konkurrensutsättas.
Det här innebär i Kimitoöns fall att man (Lag om upphandling och offentlig koncession §7) måste avgöra vad som är huvudsyftet med försäljningen.
– Om huvudsyftet är att skaffa tjänsterna åt kommunen måste upphandlingslagen tillämpas, säger  Törnroos.
Upphandlingsfrågan bestämmer ändå inte allena tågordningen utan är bara en del av helheten.
– Också fastighetsförsäljningen ska följa vissa regler, det vill säga reglerna om statligt stöd enligt vilka kommunen kan utreda marknadsvärdet med en offertrunda samt att överlåtelse av rörelse ska ske med beaktande av arbetsrättens regler.
Huruvida frågan om den anbudsbegäran som den parlamentariska arbetsgruppen samt fullmäktiges gruppordförande vill att kommundirektören ska göra, ännu borde behandlas av kommunstyrelsen är också oklart.
 
Läs också:
Kimitoöns äldreomsorg i chock: Politikerna vill ha in anbud på både Almahemmet och Hannahemmet. 
Politiker på Kimitoön manar till lugn – bara anbud inte beslut om försäljning
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter