Förflytta dig till innehållet

Äldrevård: Konsult och ledningsgrupp drar åt olika håll i Kimitoön

Almahemmet i Kimitoön är föremål för en seg dragkamp. ÅU-foto


Kimitoöns ledningsgrupp föredrar att sälja Almahemmets verksamhet, konsulten Liisa Ståhle ger rådet att hålla kvar personalen på kommunens lönelistor.
Det här framkommer i den rapport som Ståhle levererat åt kommunen och som behandlades på en aftonskola för Kimitoöns beslutsfattare förra veckan.
ÅU har bett Ståhle redogöra närmare för sin ståndpunkt.
– Jag anser att det är ett mera kontrollerat alternativ att bara hyra utrymmen. På det viset kan kommunen lättare beakta förändringar i de boendes vårdbehov samt personaldimensioneringen, säger Ståhle.

Alltför billiga priser

Enligt Ståhle är det också lättare att utnyttja personal från olika enheter om verksamheten drivs i egen regi.
Ståhle har granskat omsorgsutgifterna i Kimitoöns kommun samt olika risker som är förknippade med utgifterna. Hon påpekar att priserna i de olika alternativ som man från kommunens sida utgått ifrån är orealistiskt låga.
– Man har utgått från priser som uppgetts i en nyligen utförd offertförfrågan och enligt de uppgifterna skulle det förmånligaste vårddygnet kosta bara 85 euro.
Ståhle jämför med priser i Helsingfors, Esbo, Åbo, Tammerfors, Vanda och Uleåborg där ett vårddygn kostar 95–149 euro.
– Det är alltså sannolikt att priserna kommer att stiga under de närmaste åren, påpekar Ståhle.

Omsorgschefen inne på samma linje som konsulten

Inte heller Kimitoöns omsorgschef Maria Wallin förespråkar en försäljning av Almahemmets verksamhet utan tänker som Ståhle i frågan.
Kimitoöns ledningsgrupp presenterade sitt förslag på hur kommunen borde spara, på fullmäktiges aftonskola för en vecka sedan. I förslaget ingår flera olika åtgärdsförslag. En försäljning av en del av kommunens äldreomsorg är ett av förslagen.
Wallin hör till Kimitoöns ledningsgrupp men var på semester då ledningsgruppens förslag utarbetades. Enligt Wallin inbjöds ingen annan från Kimitoöns omsorg att delta i beredningen i stället.

ÅU bad ledningsgruppen motivera

ÅU bad medlemmarna i ledningsgruppen att redogöra bland annat för varför de förespråkar en försäljning framför att hyra nya lokaler av Attendo.
På initiativ av kommundirektör Anneli Pahta besvarade ledningsgruppen ÅU:s frågor med ett gemensamt svar per e-post.
Varför föredrar ledningsgruppen en försäljning framför att man endast hyr utrymmen av Attendo, eller någon annan?
– Målet med Balans 2020-programmet, som har initierats på beslut av politikerna, är att kommunens ekonomi ska vara i balans år 2020. Det här betyder ett omfattande sparmål på cirka 3 miljoner euro i kommunens utgifter. Politikerna har önskat att tjänstemännen kommer med ett eget förslag på ekonomiska åtgärder. I enlighet med det har ledningsgruppen berett alternativ för verksamheten som grund för det politiska beslutsfattandet. Politikerna tar det slutgiltiga beslutet och väljer, av de till buds stående alternativen, det alternativ som de upplever är det bästa sättet att framskrida. Tjänstemännen verkställer det beslut som kommunfullmäktige tar.
Under den senaste tiden har de privata vårdbolagens etik diskuterats flitigt och det har framkommit att en del av vårdbolagens kostnadseffektivitet bygger på en otillräcklig personaldimensionering. I hur pass hög grad anser du att ledningsgruppens förslag beträffande en försäljning av Almahemmet borde revideras på grund av den information som nu framkommit gällande de stora privata vårdbolagens agerande?
– Det här är en väldigt allvarlig fråga. I allt beslutsfattande, styrningen av verksamheten och övervakningen bör man beakta att de äldre får god och tillräcklig vård. När det fattas beslut bör bedömningen av dessa saker vara en central fråga. Om det på kommunens område finns privata äldreomsorgsproducenter är kommunen skyldig att övervaka både de producenter som kommunen köper tjänster av samt de som kommunen inte köper tjänster av. Om kommunen ingår avtal med en privat serviceproducent så måste man ha tydliga målsättningar för hurdan service man vill köpa, avtal som noggrant definierar kvaliteten på servicen och tillräckliga resurser för övervakningen. I Pargas på vårdhemmet Lilla Ro har man till exempel, enligt vad som framkommit i tidningsartiklar, lyckats producera en god privat vård. Så det finns också lyckade exempel på samarbete mellan kommunen och privata serviceproducenter.
På onsdag 6.2 ordnas ett invånarmöte om kommunens sparprogram Balans 2020. Träffen ordnas i Villa Lande i Kimito klockan 18.
LÄS OCKSÅ:
Bättre kommunikation behövs överallt, anser konsult som listade Kimitoöns svagheter och styrkor
Attendos hem Lilla Ro är som en lugn oas trots stormen kring äldreomsorgen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter