Äldrerådet i Åbo rasar över minskade resurser

Det pyr av missnöje i Åbo stads äldreråd.
Medlemmarna är upprörda över att staden har minskat på äldrerådets resurser.
– Tidigare har rådet haft en sekreterare på deltid, men den tjänsten har staden tagit bort. Det försvårar rådets arbete, säger Margita Vainio , representant för Åbo svenska pensionärsklubb.
Hon säger att rådets verksamhet har gått på sparlåga sedan årsskiftet.
Från tio till sex möten
Tidigare har äldrerådet haft tio möten per år.
– Nu har staden minskat dem till högst sex per år. Anslaget från staden har också minskat märkbart vilket betyder färre evenemang, säger hon.

Margita Vainio tycker också att det är problematiskt att antalet medlemmar i äldrerådet har skurits ner.
– Rådet har lika många politiker som medlemmar som tidigare, medan färre föreningar numera får ha en representant i rådet. Genom ett bättre samarbete skulle föreningarna som driver äldres sak ha mer råg i ryggen.
Livskvalitet är mer än social- och hälsovård
Vainio betonar att äldre människor livskvalitet är så mycket mer än bara social- och hälsovård.
– Staden motiverar förändringarna med att välfärdsområdet Varha har tagit över en del av äldrerådets tidigare ansvarsområden. Men det finns många utmaningar kvar inom stadens verksamhet som berör äldre.
Omkring 40 000 äldre Åbobor
Samtidigt behövs en ordentlig intressebevakning av äldrerådet, eftersom det finns omkring 40 000 äldre som bor i Åbo.
– Vi är och vill vara en resurs att räkna med i olika sammanhang i stan. Vi äldre har också synpunkter på planläggning och trafikarrangemang, på hur staden bygger och till exempel vad som gäller för elsparkcyklar. Det här borde staden ta vara på i stället för att försämra för oss.
Vainio säger att nedskärningarna är speciellt illa eftersom äldrerådet jobbar mycket med förebyggande arbete.
– Om äldre aktiverar sig i olika föreningar minskar man risken för ensamhet bland äldre. Här har äldrerådet en viktig koordinerande roll, förutom att vara en intressbevakare.
”Se oss som en resurs”
Hon tycker att det skulle vara i stadens intresse att se både äldrerådet och stadens äldre befolkning som en resurs.
– Tydligen är det så att den äldre befolkningen inte ses som så viktig och att staden hellre prioriterar barn och unga. Men vi har rätt att höras i olika beslutssammanhang och vill kunna delta och påverka.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.