Äldreomsorgen tvingades ändra arbetsmetoder – ”Brist på skyddsutrustning och information var stora utmaningar”

De äldre hade svårt att förstå och följa skyddsåtgärder och personalen kände stor oro och osäkerhet speciellt under våren 2020 när smittspridningen var som värst, visar en ny studie.
— Vi kunde se att begränsad tillgång till skyddsutrustning och tröga informationsflöden upplevdes som stora utmaningar inom äldreomsorgen, säger Lisbeth Fagerström, professor i vårdvetenskap vid Åbo Akademi.
Trots detta var det få inom äldreomsorgen som smittades av covid-19. Coronafall konstaterades i endast en femtedel av organisationerna som undersöktes och i endast hälften av dessa upptäcktes fall bland klienter.
Anställda var även oroliga över förändrade rutiner och risken att överföra smitta från sig själva till äldre klienter eller sina närstående.
Speciell situation
På grund av en mycket ovanlig situation tvingades många organisationer lägga om sin verksamhet utan förvarning.
Uppgifterna kommer från en undersökning som gjorts bland äldreomsorgens ledare och chefer. I Finland genomfördes studien i höstas.
— Äldreomsorgen tvingades utveckla sina arbetssätt, vi noterade också att klienterna påverkades av detta, säger Fagerström.
Undersökningen är en del av ett internationellt forskningsprojekt som genomfördes i Finland, Danmark, Norge och Sverige. I Finland utfördes undersökningen av Åbo Akademi och Institutet för hälsa och välfärd. Undersökningen gjordes elektroniskt och skickades till alla kommuner i Finland.
I Finland svarade 247 ledare inom äldreomsorgen på undersökningen. Av dem representerade två tredjedelar dygnetruntvård och en tredjedel hemvård. En ny undersökning för perioden september 2020 till april 2021 har inletts.
Rico Liljedahl/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.