Äldre och sjuka förtjänar respekt också som taxikunder

De senaste dagarna har vi fått förfärande många exempel på hur illa och respektlöst äldre människor kan behandlas i vårt land.
Men respektlöshet behöver inte handla om så grova saker som vanvård eller vårdfel vid ett boende som den äldre ska kalla sitt hem.
Att tvinga äldre och sjuka människor att vänta i ovisshet på om en beställd FPA-taxi kommer enligt beställningen eller inte, är respektlöst.
Systemet med taxiskjutsar som ersätts av Folkpensionsanstalten, FPA, ändrades som bekant i juli i fjol.
En taxiresa som ersätts av FPA ska beställas via ett regionalt beställningsnummer. Taxiresor som har beställts på andra sätt ersätts inte längre.
Resan ska beställas senast före klockan 14 dagen innan skjutsen behövs.
Den som behöver en FPA-taxi ska också vara beredd på en lite längre åktur än från dörr till dörr, eftersom samma taxibil samtidigt kan transportera andra passagerare, vilket kan påverka såväl vänte- som restiderna.
Beställningscentralen koordinerar transporterna och den som behöver FPA-taxi kan inte vägra att dela bil med andra passagerare, om han eller hon inte har ett speciellt intyg som berättigar till taxiskjuts utan att behöva dela den med andra.
Passagerarnas integritet kommer i andra hand. Att flera passagerare ska dela bil handlar naturligtvis om att spara pengar.
Att en sjuk människas integritetsskydd kan ifrågasättas är en sak, en annan är den oro och osäkerhet som uppstår, om man inte kan lita på att den beställda transporten verkligen dyker upp, så att man vet att man hinner i tid till sin läkare eller inte.
Det är respektlöst att utsätta sjuka människor på väg till behandling eller rehabilitering för onödig stress och oro.
De har ofta tillräckligt att fundera på i alla fall.
Svenska riksdagsgruppen lämnade i början av januari in ett skriftligt spörsmål till regeringen bland annat om problemen kring taxiservicen som sköts av FPA (ÅU 9.1.2019).
Enligt riksdagsgruppen har det uppstått oacceptabla problem kring FPA:s upphandling av taxitjänster. Politikerna pekar på problem både när det gäller själva beställningen av FPA-taxibilarna och då beställda bilar inte kommer som de borde.
Enligt Yle Åboland (18.1.2019) har man haft dåliga erfarenheter av det nya FPA-systemet vid exempelvis Hannahemmet på Kimitoön.
– Av fem beställningar så fungerar det två gånger. Det är väldigt osäkert när man bokar då man aldrig vet om taxin kommer, säger Dea Kovanen, ansvarig sjukskötare vid Hannahemmet till Yle Åboland.
Att en beställd taxi inte dyker upp skapar inte bara otrygghet för passageraren, utan också en hel del extra jobb när inbokade tider för exempelvis läkarbesök måste ändras.
Vid Hannahemmet har personalen exempel på ett fall där flera mottagningstider hade planerats in under en och samma dag vid Åbo universitetscentralsjukhus för en klient. När taxin inte kom måste allting bokas om och personen måste i stället åka in två gånger till Åbo och betala för två resor i stället för en (Yle Åboland 18.1.2019).
Och dåliga erfarenheter av FPA-taxibilar finns också till exempel från Nagu.
ÅU publicerade en insändare (23.1.2019) där personen i fråga först råkade ut för en beställd taxi som var på väg ett halvt dygn i förväg och sedan för att bilen inte kom i tid, med den följd att hon inte hann till hälsocentralen i Nagu till klockan 9.20 på måndag morgon, som planerat.
Vid ett boende kan den som ska åka taxi få hjälp av personalen, men många äldre bor hemma och måste sköta allt själv, från beställning, till väntan som övergår i oro och ångest över att man kanske kommer att missa sitt läkarbesök.
FPA:s chef för hälso- och sjukvårdsförmåner säger till Yle Åboland (18.1.2019) att hon inte känner till fallen på Kimitoön och att enligt de rapporter som man har fått från beställningscentralen Taxidata lyckas hämtningarna så gott som alltid.
Det är inte den uppfattning som alla klienter har.
Det kan inte vara så att en klient måste fundera på om FPA-taxins chaufför ska behöva övernatta hos klienten, som ÅU:s insändarskribent skrev, för att vara säker på att taxin kommer.
Offentlig upphandling kan inte enbart styras av låga priser.
Också respekt för människor borde vara ett kriterium.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.